11η Σεπτεμβρίου 2001. Μια ημερομηνία που έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων μας. Μια ημερομηνία που άλλαξε τον ρου της ιστορίας με το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.

Η πτήση 23 της United βρισκόταν στον διάδρομου του αεροδρομίου JFK στη Νέα Υόρκη στις 9 το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Θα απογειωνόταν με προορισμό το Λος Άντζελες.

11η Σεπτεμβρίου 2001 – Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο

Ο κυβερνήτης της πτήσης της United Airlines πιστεύει πως η πτήση 23 προοριζόταν να γίνει το πέμπτο αεροπλάνο του πιο συντονισμένου τρομοκρατικού χτυπήματος που έπληξε τον πλανήτη.

Ένα τρομοκρατικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε 2.977 ανθρώπους σε τέσσερις ξεχωριστές επιθέσεις. Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 αποτελεί την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική ιστορία.

Ο κυβερνήτης Tom Mannello βρισκόταν σε ετοιμότητα για την απογείωση της πτήσης 23 της United Airlines. Μέχρι που δόθηκε εντολή να επιστρέψουν όλα τα αεροπλάνα πίσω στις πύλες τους.

Ήταν αργότερα που έμαθε ότι είχαν βρεθεί κόφτες κουτιών σε ένα αεροπλάνο, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στη γειτονική πύλη. Πιστεύει ότι κάποιος από το πλήρωμα εδάφους που βοηθούσε τους τρομοκράτες πήρε λάθος αεροπλάνο. Ματαιώνοντας έτσι κάθε απόπειρα επίθεσης.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος να σχεδίαζε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο μας ως όπλο μαζικής καταστροφής» σημείωσε στο ντοκιμαντέρ TMZ INVESTIGATES: 9/11: THE FIFTH PLANE.

Μια εκ των αεροσυνοδών της πτήσης United 23 δηλώνει σίγουρη πως η πτήση ήταν το πέμπτο αεροπλάνο. Η Sandy Thorngren δήλωσε πως αφού επέστρεψαν στην πύλη, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και το πλήρωμα ανακρίθηκε από το FBI.

«Μας έβαλαν όλους σε ένα φορτηγάκι χωρίς παράθυρα. Ένιωσα σαν να μας έβαζαν κρυφά σε αυτό το φορτηγάκι. Μας οδήγησαν στα γραφεία του Port Authority. Μας συνόδευσαν σε ένα δωμάτιο με διπλά παράθυρα. Μας ρώτησαν αν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε κάποιον από τους ανθρώπους που βρίσκονταν πίσω από το παράθυρο».

Στο ντοκιμαντέρ σημειώνεται πως τέσσερις επιβάτες που ταξίδευαν στην πρώτη θέση αναφέρθηκε ότι συμπεριφέρονταν ύποπτα. Κανείς όμως δεν συνελήφθη.

Η πτήση United 23 δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη έκθεση της Επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου και δεν υπήρξαν ποτέ επιβεβαιωμένες συλλήψεις ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν προβεί σε σχολιασμό των πολυετών εικασιών πως η πτήση 23 της United Airlines ενδέχεται να ήταν ένα πέμπτο αεροπλάνο που είχε προγραμματιστεί για επίθεση.

11η Σεπτεμβρίου 2001: Το τετραπλό χτύπημα

Η πτήση 11 της American Airlines είχε απογειωθεί από τη Βοστώνη με προορισμό το Λος Άντζελες και συνετρίβη στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8:46 π.μ.

Η πτήση 175 της United Airlines είχε απογειωθεί επίσης από τη Βοστώνη, 15 λεπτά μετά την πτήση της American Airlines, με προορισμό το Λος Άντζελες. Συνετρίβη στις 9:03 π.μ. στον Νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Σε αυτό το σημείο η πτήση 23 της United βρισκόσταν στον αεροδιάδρομο και ενημερώθηκαν να επιστρέψουν στην πύλη.

Στις 9:37 π.μ. η πτήση 77 της American Airlines, που είχε απογειωθεί από την Ουάσινγκτον, συνετρίβη στο Πεντάγωνο.

Λίγο αργότερα, στις 10:02 π.μ., η πτήση 93 της United Airlines, που είχε απογειωθεί από το Newark με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο, συνετρίβη σε χωράφι στην Πενσυλβάνια. Πιστεύεται πως οι αεροπειρατές στόχευαν τον Λευκό Οίκο ή το Καπιτώλιο.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε δηλώσει πως βρισκόταν πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Στις 2 Μαΐου 2011, με εντολή του Μπαράκ Ομπάμα, μια ομάδα ειδικών επιχειρήσεων τον εντόπισε στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν και τον σκότωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή