Προσπάθεια να εκτονώσουν την ανησυχία που επικρατεί στις αγορές μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, με αιχμή κυρίως τους ομολογιούχους μηδένισαν τις επενδύσεις τους, καταβάλουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Με κοινή ανακοίνωσή τους το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ χαιρετίζουν τη συνολική δέσμη ενεργειών που έλαβαν χθες οι ελβετικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Προσθέτουν επίσης, ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας.

UBS-Credit Suisse: To 48ωρο που αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη – Κερδισμένοι και χαμένοι

«Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση καθιέρωσε, μεταξύ άλλων, τη σειρά σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας πρέπει να υφίστανται τις ζημίες», αναφέρει.

Και διευκρινίζει: «Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτούνταν η απομείωση της Πρόσθετης Βαθμίδας 1. Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων».

Το πρόσθετο Tier 1 είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πώληση της Credit Suisse Group AG είναι οι επενδυτές που κατείχαν τα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτοί οι επενδυτές δυνητικά χάνουν όλα τα χρήματά, δημιουργώντας μια βόμβα 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά, και διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις πιέσεις για τους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής .

Credit Suisse: Εξετάζεται «κούρεμα» για τους ομολογιούχους

Στα ψιλά γράμματα

Όπως γράφει το Bloomberg, οι πιστωτές ψάχνουν από χθες μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους λεγόμενους πρόσθετους τίτλους βαθμίδας 1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: δηλαδή να τους «εξαφανίσει» διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές