Οι ελβετικές αρχές ενδέχεται να επιβάλλουν «κούρεμα»στους κατόχους ομολόγων της Credit Suisse, όπως αναφέρει το Reuters.

To ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται ως μέρος της διάσωσης της τράπεζας, δήλωσαν την Κυριακή δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Credit Suisse: Ολική ή μερική κρατικοποίηση της εξετάζει η Ελβετία

Φόβοι γενικευμένης κρίσης

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για μια τέτοια κίνηση από φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να χτυπήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και  σε άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης, ανέφεραν οι πηγές, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τελική απόφαση, ωστόσο, δεν έχει ακόμα ληφθεί και οι όροι θα μπορούσαν να αλλάξουν, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι ζημίες για τους κατόχους ομολόγων μπορεί να χρειαστεί να είναι μεγαλύτερες εάν η Credit Suisse εκκαθαριστεί παρά αν εξαγοραζόταν από την UBS, είπε μια από τις πηγές. Οι αρχές προσπαθούν να σχεδιάσουν μια εξαγορά της Credit Suisse από την UBS πριν ανοίξουν ξανά οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα.

Η FINMA, η ελβετική ρυθμιστική αρχή, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η Credit Suisse και η UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Παρά την προοπτική απωλειών, οι αγορές «χαμογέλασαν» την Κυριακή, έπειτα από μια αναφορά στους Financial Times ότι η UBS είχε προσφέρει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αγοράσει την Credit Suisse, αν και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Η τιμή ενός από τα πρόσθετα ομόλογα της Credit Suisse Tier 1 (AT1), αυξήθηκε σε περιορισμένες συναλλαγές μετά την είδηση, ανέφερε ένας επενδυτής.

Μεγάλη απώλεια στην αξία των ομολόγων

Μια συμφωνία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα σήμαινε ότι οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν ένα κλάσμα της αξίας των μετοχών τους την Παρασκευή.

Αλλά με τα ομόλογα να βρίσκονται πάνω από τα ίδια κεφάλαια στη σκάλα προτεραιότητας για αποπληρωμή σε μια διαδικασία πτώχευσης, δύο επενδυτές είπαν ότι είναι απίθανο οι κάτοχοι ομολόγων να χάσουν χρήματα εάν οι μέτοχοι λάβουν κάτι.

«Θα εκπλαγώ αν οι ομολογιούχοι της Credit Suisse, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών AT1, δεν εξασφαλιστούν. Εφόσον η UBS πληρώνει κάτι στους επενδυτές μετοχών, οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να μείνουν ανέγγιχτοι», δήλωσε στο Reuters ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments.

Τα ομόλογα AT1 έχουν σχεδιαστεί για να μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια εάν το κεφάλαιο μιας τράπεζας εξαντληθεί για να βοηθήσει στη στήριξη της τράπεζας.

Ένας άλλος άνθρωπος της αγοράς είπε ότι τα ομόλογα AT1 θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μετοχές της UBS, εάν πραγματοποιηθεί μια συμφωνία.

Τα ομόλογα της Credit Suisse βυθίστηκαν στα 30 σεντς αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την «υγεία της τράπεζας», ακόμη και όταν η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας παρείχε στον δανειστή έκτακτο δάνειο 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η προστασία των κατόχων ομολόγων από απώλειες θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Εάν η εξαγορά δεν επιτευχθεί, η Ελβετία εξετάζει το ενδεχόμενο να κρατικοποιήσει πλήρως την τράπεζα ή να κατέχει σημαντικό μερίδιο μετοχών, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή