Με μια εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος περί τα μέσα της συνεδρίασης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψιν τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών αρχών περί της ανθεκτικότητας του τραπεζικού κλάδου, στη σκιά της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει τελικά 1,2%, από σχεδόν 6% ενδοσυνεδριακά. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 7.403 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1.12% στις 14.933 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1.27% στις 7.013 μονάδες.

Credit Suisse: Η βόμβα των 275 δισ. δολ. πίσω από την εξαγορά της Credit Suisse

Οι επενδυτές στην Ευρώπη αρχικά αποτίμησαν αρνητικά τις προεκτάσεις της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων, ήτοι με discount άνω του 70%. Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν πτώση 54%, ενώ η UBS έκλεισε τελικά κέρδη 3,8%, από -16% στην αρχή της συνεδρίασης.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης όμως οι ευρωπαϊκές αρχές προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αγορές στο μέτωπο της Credit Suisse και ειδικά τους ομολογιούχους. Με κοινή ανακοίνωσή τους το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ χαιρέτησαν τη συνολική δέσμη ενεργειών που έλαβαν οι ελβετικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως ανέφεραν, ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας. Μάλιστα, εξήγησαν ότι οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτούνταν η απομείωση της Πρόσθετης Βαθμίδας 1. Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων».

Παραμένουν οι ανησυχίες

«Θεωρητικά, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση της Credit Suisse, καθώς αυτό που προκάλεσε τον τελευταίο σεισμό για την Credit Suisse ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης – κάτι που δεν αφορά την UBS – μια τράπεζα εκτός της αναταραχής, με, επιπλέον, άφθονη ρευστότητα και εγγύηση από την SNB (Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας) και την κυβέρνηση», ανέφερε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote Bank.

Πάντως, όπως γράφει το Bloomberg, οι πιστωτές ψάχνουν από χθες μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους λεγόμενους πρόσθετους τίτλους βαθμίδας 1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: δηλαδή να τους «εξαφανίσει» διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.

Η εξαγορά της Credit Suisse έρχεται μετά την αποτυχία ορισμένων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα που προκάλεσε ανησυχίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ομόλογα και οι μετοχές του δανειστή με έδρα τη Ζυρίχη υποχώρησαν και οι αντισυμβαλλόμενοι στις συναλλαγές άρχισαν να αγοράζουν προστασία έναντι πιθανής χρεοκοπίας.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 15,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Ο δείκτης ήταν μειωμένος κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άλμα 27,6% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% από τον Φεβρουάριο του 2022 και κατά 0,1% από τον Ιανουάριο του 2023, ενώ οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών ήταν 10,5% και 0,2% υψηλότερες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023, αντίστοιχα. Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,9% σε ετήσια βάση και κατά 0,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα της ζώνης του ευρώ ανήλθε στα 30,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά 1,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 34,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 10,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

Οι εισαγωγές της Ευρωζώνης την αντίστοιχη περίοδο αυξήθηκαν κατά 9,7% και διαμορφώθηκαν στα 253,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση στα 222,9 δισ. ευρώ. Το εμπόριο εντός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 11,6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 223,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές