Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα η Wall Street, με τον Nasdaq όμως να μένει πίσω στην άνοδο, καθώς οι επενδυτές να ποντάρουν πλέον σε δύο σενάρια, είτε σε αυτό της αποκλιμάκωσης της τραπεζικής κρίσης είτε εκείνο της παύσης της αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Οι δείκτες

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,20% στις 32.244 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,89% στις 3.951 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 11.675 μονάδες.

Ανοδικά οι περιφερειακές τράπεζες

Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν άνοδο σήμερα, ανακάμπτοντας από τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς ο κλάδος  αναγκάστηκε να ενισχύσει τη βάση καταθέσεών του μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Η Wall Street αναμένει ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ενέργειες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ στήριξαν τις ανασφάλιστες καταθέσεις της SVB και προσέφεραν νέα χρηματοδότηση για τις προβληματικές τράπεζες πριν από μία εβδομάδα.

Το SPDR Regional Banking ETF (KRE) κέρδισε 1,4%, μετά από πτώση 14% την περασμένη εβδομάδα. Οι U.S. Bancorp, Zions Bancorporation και Truist οδήγησαν την άνοδο, ωστόσο, οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν κατά 45,5%, προσθέτοντας σε απώλειες άνω του 71% την περασμένη εβδομάδα.

Η JPMorgan συμβουλεύει την First Republic Bank σχετικά με στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις, αφού η κατάθεση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα δεν κατάφερε να σταματήσει την πτώση της μετοχής της τράπεζας. Οι εναλλακτικές λύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε dilution των σημερινών μετόχων. Η πώληση της τράπεζας είναι επίσης μια πιθανότητα.

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι ήταν ο τομέας με τις χειρότερες επιδόσεις την περασμένη εβδομάδα, οι ενεργειακές μετοχές του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 2,2% σήμερα, ανακτώντας κάποιο έδαφος μετά την πτώση του 7% την περασμένη εβδομάδα. Ο κλάδος των υλικών ήταν ο επόμενος με τις καλύτερες επιδόσεις σήμερα, καθώς σημείωσε άνοδο 1,7%.

Με το βλέμμα στη Fed

Η αστάθεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξάνει το διακύβευμα σχετικά με την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια. Υπάρχει περίπου 57% πιθανότητα αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας από τη Fed, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME Group που χρησιμοποιούν ως οδηγό τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Fed Funds. Το υπόλοιπο 38% βρίσκεται στο στρατόπεδο της μη αύξησης, αναμένοντας ότι ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την επιθετική εκστρατεία σύσφιξης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, μπροστά στην αναδυόμενη μετάδοση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan, είναι “πολύ πιθανό” οποιοδήποτε ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς να ξεθωριάσει σύντομα. “Αυτή τη στιγμή ένα διαρκές ράλι φαίνεται δύσκολο να καρποφορήσει”, έγραψαν. “Μακροπρόθεσμα, για να επιτευχθεί ένα ράλι, θα πρέπει ο πληθωρισμός να είναι ουσιαστικά χαμηλότερος (π.χ. 3,5% ή λιγότερο), τα κέρδη να αυξηθούν και θα πρέπει να τελειώσει η τραπεζική κρίση”, ανέφεραν.

“Η ύφεση φαίνεται να είναι μια βεβαιότητα δεδομένης της τραπεζικής κρίσης και της προσδοκίας ότι θα εμφανιστούν πρόσθετοι “άγνωστοι καταλύτες”. Συνδυαστικά, αυτό μοιάζει με άλλο ένα ράλι της bear market και όχι με την αρχή μιας νέας bull market”, ανέφεραν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street