Στο 4% της αξίας της το 2009, εξαγοράστηκε την Κυριακή η Credit Suisse από την μέχρι πρότινος ανταγωνίστριά της UBS.

Η συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης ήρθε μετά από μέρες αναταραχής στην αγορά μετά την κατάρρευση δύο τραπεζών των ΗΠΑ — της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. 

Credit Suisse: Οι υπάλληλοί της ανησυχούν για απολύσεις μετά την εξαγορά από τη UBS

Προδιαγεγραμμένο τέλος

Ο θάνατος της Credit Suisse ήταν προδιαγεγραμμένος εδώ και πολύ καιρό, με σωρεία σκανδάλων καιαπώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το graphicnews.com.

Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, του βασικού μετόχου της Credit Suisse, η οποία είχε αναφέρει ότι δεν θα επένδυε περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, προκαλώντας πανικό στην αγορά και την έκτακτη εξαγορά από την UBS.

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορούσε να πληρώσει περισσότερα για κανονιστικούς λόγους, προκαλώντας περαιτέρω αβεβαιότητα και μια πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse κατά 30%.

Η Credit Suisse έχει εμπλακεί σε διάφορα μεγάλα σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, όπως η πτώχευση του hedge fund Archegos και η πτώχευση του χρηματοδότη Greensill Capital, με τον οποίο είχε συνεργαστεί. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές είχαν ήδη αποσύρει 123 δισεκατομμύρια φράγκα πέρυσι, και η τράπεζα είχε αρχικά αντιμετωπίσει το γεγονός αυτό με αύξηση κεφαλαίου.

Το χρονικό του τρόμου

Το 2007 η κεφαλαιακή αξία της τράπεζας ανερχόταν στα 87,8 δισ. δολάρια.

Στις αρχές του 2009, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η κεφαλαιοποίησή της «κατρακύλησε» στα 25,38 δισ. για να επιστρέψει στα 78,7 δισ. στο τέλος του ίδιου έτους.

Τον Δεκέμβριο του 2012 η αξία της αποτιμόταν στα 57,5 δισ. δολάρια και τον Ιανουάριο του 2018 στα 51,7 δισ. Τι συνέβη όμως από εκεί και πέρα για να μειωθεί η αξία της στα 35,4 δισ. τον Φεβρουάριο του 2021 και μόλις στα 4,1 στις 20 Μαρτίου του 2023 ;

Σωρεία σκανδάλων και απατών από το 2018 και έπειτα «συγκλόνισαν» την ελβετική τράπεζα.

Φεβρουάριος 2018

Δικαστήριο των Βερμούδων αποφάσισε τον Μάρτιο ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Bidzina Ivanishvili και η οικογένειά του πρέπει να λάβουν αποζημίωση άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων από την Credit Suisse ως αποτέλεσμα απάτης που διέπραξε ένας πρώην τραπεζίτης, ο Pascale Lescaudron το 2018. Ένα ελβετικό δικαστήριο καταδίκασε τον Lescaudron το 2018 με τις κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας.

Mάρτιος 2021

Η χρεωκοπία της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, αναγκάζει την Credit Suiss να απωλέσει 10 δισ. δολάρια σε επενδύσεις.

Απρίλιος 2021

Μόλις ένα μήνα μετά η πτώχευση του hedge fund Archegos κόστισε στον πρώην ελβετικό κολοσσό 5,5 δισ. δολάρια.

Οκτώβριος 2021

Τον Οκτώβριο του 2021 η Credit Suiss πλήρωσε πρόστιμο 475 εκατ. δολαρίων εμπλεκόμενη σε σκάνδαλο διαφθοράς στη Μοζαμβίκη ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φεβρουάριος 2022

Τον Φεβρουάριο ξεσπά σκάνδαλο στους κόλπους της τράπεζας για την μεταχείριση πελατών αλλά και εργαζομένων της εταιρείας, με τις αναφορές για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να πληθαίνουν.

Ιούνιος 2022

Τον Ιούνιο του 2022, η τράπεζα πλήρωσε πρόστιμα 2 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού απέτυχε να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος από βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης.

Οκτώβριο 2022

Τον περασμένο Οκτώβριο η τράπεζα συμφωνεί να πληρώσει 238 εκατ. δολάρια σε συμβιβασμό σε σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στη Γαλλία.

Μάρτιος 2023

Μετά από όλα αυτά, φτάνουμε στις 15 Μαρτίου του 2023, όπου ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας-  η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας- δηλώνει ότι δε μπορεί να επενδύσει επιπλέον χρήματα για τη σωτηρία της και καταλήγουμε στη συμφωνία εξαγοράς στις 19 Μαρτίου από την UBS, ύψους 3,25 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή