Σε συμφωνία για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των περιουσιακών στοιχείων της Signature Bank σε άλλο ίδρυμα κατέληξε η αμερικανική τραπεζική ρυθμιστική αρχή.

Credit Suisse: Η βόμβα των 275 δισ. δολ. πίσω από την εξαγορά της Credit Suisse

Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), ο αρμόδιος φορέας, επιδιώκει επίσης μια παρόμοια συμφωνία για την πώληση τμημάτων και της SVB, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το σύνολο των καταθέσεων και ορισμένα χαρτοφυλάκια δανείων της Signature Bank θα αναλάβει η Flagstar Bank, θυγατρική της New York Community Bancorp, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή τραπεζών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Signature Bank – της οποίας τα 40 υποκαταστήματα θα ανοίξουν σήμερα υπό την Flagstar – διέθετε καταθέσεις ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή τραπεζική της Signature Bank θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Προς διάλυση της SVB

Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών και η FDIC παρενέβησαν για να αποτρέψουν την εξάπλωση ενός μαζικού κύματος αναλήψεων από την SVB σε άλλες μικρές και μεσαίες τράπεζες. Για να καθησυχάσουν την αγορά, εγγυήθηκαν ότι οι πελάτες θα μπορούσαν να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις από την SVB και την Signature Bank.

Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να βρουν αγοραστή για την SVB και τώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, εξετάζουν το ενδεχόμενο διάλυσης της τράπεζας, που αποτελούσε βασική πηγή χρηματοδότησης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η FDIC «επιδιώκει τώρα να πουλήσει την χρεοκοπημένη τράπεζα σε τουλάχιστον δύο μέρη», δήλωσαν πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων.

Υποβάθμιση

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η κατάρρευση της SVB, της Signature Bank και της Silvergate έχει προκαλέσει φόβους για μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρο τον κλάδο, καθώς ανήσυχοι πελάτες αποσύρουν τα μετρητά τους.

Η First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο – η 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ με βάση το ενεργητικό της – είδε την αποτίμησή της στο χρηματιστήριο να εξανεμίζεται κατά 80%.

Την Κυριακή, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας από ΒΒ+ σε Β+, παρά το πακέτο διάσωσης ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 11 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

Το πακέτο αυτό «θα πρέπει να διευκολύνει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας», ανέφερε η S&P σε ανακοίνωσή της, «αλλά μπορεί να μην λύσει τις σημαντικές προκλήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, ρευστότητα, χρηματοδότηση και κερδοφορία που πιστεύουμε ότι η τράπεζα πιθανόν να αντιμετωπίζει τώρα».

Ο οίκος προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της τράπεζας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στη σταθεροποίηση των καταθέσεων.

Η First Republic Bank διαβεβαίωσε ότι με την ένεση των 30 δισ. δολαρίων, βρίσκεται «σε καλή θέση να διαχειριστεί τη βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα καταθέσεων».

«Αυτή η στήριξη αντανακλά την εμπιστοσύνη στην First Republic και την ικανότητά της να συνεχίσει να παρέχει ακλόνητα εξαιρετικές υπηρεσίες στους πελάτες και τις κοινότητές της», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή