Για «ανέντιμη» κίνηση της UBS έναντι της Credit Suisse, λίγο πριν ανακοινωθεί το deal της εξαγοράς, κάνει λόγο το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο ειδήσεων τονίζει πως λίγες ημέρες πριν η UBS συμφωνήσει σε έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse Group AG για 3,2 δισ. δολάρια, ο ελβετικός κολοσσός συμφώνησε να προσλάβει τον τραπεζίτη Maksim «Maks» Rodzinek, ένα ανώτατο στέλεχος της πληττόμενης τράπεζας. Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, το ραντεβού είχε ήδη δρομολογηθεί πριν από την εξαγορά που δρομολόγησε το Σαββατοκύριακο η ελβετική κυβέρνηση.

UBS – Credit: Ένας γάμος με «το πιστόλι στον κρόταφο» – Τι σημαίνει για τις αγορές

Ο Rodzinek ήταν διευθυντικό στέλεχος που διαχειριζόταν εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των KKR & Co. και GTCR, και εργαζόταν για την Credit Suisse τουλάχιστον από το 2008, όπως δείχνουν τα αρχεία απασχόλησής του στις ρυθμιστικές αρχές του κλάδου.

Αν υποθέσει κανείς ότι η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί ομαλά, ο Rodzinek μπορεί σύντομα να συνεργαστεί ξανά με κάποιους από τους παλιούς συναδέλφους του. Εν τω μεταξύ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Ralph Hamers, προειδοποίησε το προσωπικό να αντιμετωπίζει τους ομολόγους τους στην Credit Suisse ως ανταγωνιστές.

Επισημαίνεται ο Rodzinek, καθώς και εκπρόσωποι των δύο τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Credit Suisse – UBS: Η επόμενη ημέρα της εξαγοράς και οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η βόμβα των 275 δισ. δολ.

Όπως έγραφε νωρίτερα ο ΟΤ, ο αναγκαστικός γάμος μεταξύ της UBS και της Credit Suisse μπορεί φαινομενικά να έχει καταφέρει να αποτρέψει μια ευρύτερη τραπεζική κρίση, ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει και οι απώλειες είναι αρκετές.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πώληση της Credit Suisse Group AG είναι οι επενδυτές που κατείχαν τα πιο επικίνδυνα ομόλογα της εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτοί οι επενδυτές δυνητικά χάνουν όλα τα χρήματά, δημιουργώντας μια βόμβα 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά, και διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις πιέσεις για τους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής .

Στα ψιλά γράμματα

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές ψάχνουν από χθες μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους λεγόμενους πρόσθετους τίτλους βαθμίδας 1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: δηλαδή να τους «εξαφανίσει» διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.

«Αυτό δεν έχει νόημα», υπογράμμισε ο Πάτρικ Κάουφμαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management, ο οποίος έχει την κατοχή του τέτοια ομόλογα: «Οι μέτοχοι θα πρέπει να πάρουν “μηδέν” επειδή είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές».

Ένας Διευθύνων Σύμβουλος τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου το είπε ακόμη πιο ωμά: «Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των δανειστών», είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή η κατάσταση είναι ευαίσθητη. Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν το πώς η παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία ήρθε μετά την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Οι τιμές των AT1 στην Ασία υποχώρησαν τη Δευτέρα, με τους χρεωστικούς τίτλους ορισμένων δανειστών στην περιοχή να υποχωρούν κατά ποσά ρεκόρ.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, δεν είναι ότι τα ομόλογα δεν έπρεπε να δεχτούν μέρος του πλήγματος από την κατάρρευση της Credit Suisse. Εξάλλου, δημιουργήθηκαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση: οι πιστωτές να αναλαμβάνουν μέρος της ζημιάς όταν οι τράπεζες αρχίσουν να πέφτουν χωρίς να καταφεύγουν στα χρήματα των φορολογουμένων.

Ωστόσο, η κατάσταση αφήνει την κοινότητα των ομολόγων σε σύγχυση και ταραχή σχετικά με το ποιος κατατάσσεται πρώτος όταν πρόκειται για την ιεραρχία των αξιώσεων των επενδυτών την επόμενη φορά που ένας δανειστής έχει πρόβλημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως