Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Credit Suisse είναι «σχεδόν μηδενική», ανέφερε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος,  Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στο πρόσθετο Tier 1 της Credit Suisse», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συμμετέχει στο 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό.

Καθησυχάζει η ΕΚΤ για τα ομόλογα Tier 1- Προηγείται το «κούρεμα» των μετόχων

Για τις αμερικανικές τράπεζες

Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στην κρίση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, με δηλώσεις του στο Βήμα τη Κυριακής  είχε τονίσει ότι «ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τράπεζες που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις που όμοιές τους δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά stress tests θα εντόπιζαν άμεσα τα αποκαλυφθέντα προβλήματα και δεν θα επέτρεπαν να φθάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ο «καταλύτης» πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, είχε μιλήσεις και στον «ΟΤ» αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα και εξήγησε ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα δυο παραμέτρων: αφενός του πληθωρισμού, ο οποίος αν και βαίνει μειούμενος, παραμένει υψηλός και αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% και αφετέρου των παρεμβάσεων σε Ελβετία και ΗΠΑ, οι οποίες ελαχιστοποίησαν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Υπογράμμισε πάντως ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να μείνει αναπόσπαστη από τον στόχο της, που είναι η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα. Και έσπευσε να τονίσει ότι «είμαστε σε έναν κόσμο πολύ αβέβαιο εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα εμφανίστηκαν αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι από τώρα και στο εξής η νομισματική πολιτική πρέπει να προχωρά με προσεκτικά βήματα, χωρίς εκ των προτέρων δεσμεύσεις με αυξήσεις επιτοκίων, αλλά με αποφάσεις που θα λαμβάνονται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου με βάση τα στοιχεία που τότε θα παρουσιάζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις