Μπορεί οι αγορές να ταλανίζονται από μία σειρά προκλήσεων, όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι συνέπειές τους, η απειλή της ύφεση αλλά και οι τραπεζικές χρεοκοπίες, ωστόσο ο φόβος των μεγαλύτερων traders είναι άλλος: να μην χάσουν το επόμενο μεγάλο ράλι.

Και όπως χαρακτηριστικά γράφει το Bloomberg, για τους επενδυτικούς ομίλους τρισεκατομμυρίων δολαρίων όπως η Franklin Templeton, η Invesco και η JPMorgan Asset Management, η επιταχυνόμενη χρηματοοικονομική αστάθεια που παρατηρείται στη Silicon Valley Bank, την Credit Suisse Group AG και την First Republic Bank είναι απλώς ενδείξεις για να επιταχύνουν τις προετοιμασίες.

Το τέλος των «αρκούδων» προεξοφλεί η Morgan Stanley

Πίσω από τις κινήσεις αυτές κρύβεται η εκτίμηση ότι η τραπεζική κρίση σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη οικονομική επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να επιστρέψουν επιστρέψουν σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, πυροδοτώντας ένα νέο ράλι στις αγορές.

«Παίξτε άμυνα» στις αρχές του 2023 συστήνει η UBS

«Αν χάσουμε την αρχή του ράλι, χάνουμε το μεγαλύτερο μέρος των αποδόσεων», δήλωσε στο Bloomberg, ο Wylie Tollette, επικεφαλής επενδύσεων της Franklin Templeton Investment Solutions, μια μονάδα του διαχειριστή κεφαλαίων 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Είναι πολύ δύσκολο να προλάβεις τη διαφορά αν χάσεις την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα. Μερικές φορές είναι μόνο μέρες».

Stack of money coin with trading graph. financial investment concept use for background.

Αυτή η επιτακτική ανάγκη ωθεί πολλούς επενδυτές να συσσωρεύονται σε ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, να κοιτάζουν τους μεγάλους χαμένους του περασμένου έτους, όπως οι μετοχές της τεχνολογίας και να αγοράζουν επιλεκτικά περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως η ιδιωτική πίστωση.

UBS: Τι επιφυλάσσει στους επενδυτές το 2023 – Ποιες προοπτικές ανοίγονται για τις αγορές

Σταθερό εισόδημα

«Το σταθερό εισόδημα επέστρεψε», είπε χαρακτηριστικά ο Tollette από το Χονγκ Κονγκ, όπου συναντήθηκε με μεγάλους επενδυτές. Η εταιρεία του ενισχύει τις θέσεις της σε κρατικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Ο επενδυτικός βραχίονας της JPMorgan αγόρασε περισσότερα μακροπρόθεσμα ομόλογα για χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την προοπτική απωλειών σε περίπτωση που τα επιτόκια συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Ο κίνδυνος της κατοχής πολύ λίγων ομολόγων όταν η στροφή της Federal Reserve πυροδοτεί ένα ράλι υπερτερεί κάθε βραχυπρόθεσμης υποτίμησης, δήλωσε ο Bob Michele, ο οποίος ως επικεφαλής επενδύσεων βοηθά στην επίβλεψη περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου δεν είναι ότι αγοράζουμε τώρα και οι αποδόσεις ανεβαίνουν άλλες 50 μονάδες βάσης», είπε, σημειώνοντας ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι γύρω στις φθηνότερες από την οικονομική κρίση. Η μεγαλύτερη ανησυχία γι ‘αυτόν είναι να είναι εκτός αγοράς όταν η παλίρροια αλλάξει.

Μετοχές

Η Invesco, η οποία εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένει ότι η Fed θα σταματήσει τους επόμενους μήνες πριν στραφεί σε έναν κύκλο χαλάρωσης αργότερα φέτος, πυροδοτώντας ένα ράλι στην αγορά μετοχών.

«Εάν η ύφεση της οικονομίας εμφανιστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, η χρηματιστηριακή αγορά θα προσβλέπει σε ανάκαμψη το 2024», δήλωσε η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής για την παγκόσμια αγορά του fund manager. «Τα ονόματα τεχνολογίας αντιδρούν πολύ καλά στην πτώση των αποδόσεων, κάτι που είναι θετικό συνολικά για τις μετοχές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές