Προειδοποιήσεις προς τις τράπεζες αναφορικά με τους κινδύνους που προκαλεί το νέο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εν γένει απεύθυνε ο επικεφαλής του Εποπτικού Βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM Andrea Enria.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ισχυρές και ανθεκτικές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην άντληση φθηνής ρευστότητας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Στουρνάρας: Σχεδόν «μηδενική» η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Credit Suisse

Στο πλαίσιο αυτό οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις πηγές χρηματοδότησης τους καθώς κινδυνεύουν να «αιχμαλωτιστούν» από την αύξηση των επιτοκίων. Παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση για την Τραπεζική Εποπτεία, ο επικεφαλής του SSM επισήμανε ότι «η αύξηση των επιτοκίων και η ποσοτική σύσφιξη απαιτούν από τις τράπεζες να επικεντρωθούν στους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης», σε αντίθετη περίπτωση όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχει κίνδυνος τα πιστωτικά ιδρύματα να πιαστούν εξαπίνης.

Επίσης στην συγκεκριμένη έκθεση διακρίνεται ο κίνδυνος οι τράπεζες να δεχθούν πλήγμα στην Καθαρή τους θέση καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού. Παράλληλα συνίσταται στις τράπεζες να υιοθετήσουν υγιείς και συνετές πρακτικές μοντελοποίησης διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων προκειμένου να καταγράψουν τις αλλαγές στις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ως αποτέλεσμα της νέας αυξητικής τάσης των επιτοκίων. Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τους κινδύνους που προκύπτουν από την αντιστάθμιση παραγώγων». Ο επικεφαλής του SSM αναμένεται να παρουσιάσει στη διάρκεια της ημέρας την Έκθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η θέση Στουρνάρα

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Credit Suisse είναι «σχεδόν μηδενική», ανέφερε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος,  Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στο πρόσθετο Tier 1 της Credit Suisse», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συμμετέχει στο 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Adidas: Κοντράρει τη Nike στη μάχη για την Gen Z
Διεθνή |

Σκληρό πόκερ για την Gen Z - Πώς η Adidas κοντράρει τη Nike στη μάχη για την κατάκτησή της

Φαίνεται πως η ανάπτυξη της Adidas ξεπερνάει αυτήν της Nike για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια το 2024 - αυτό σημαίνει ότι το γερμανικό sports brand θα παραμεινει για μερικά ακόμη χρόνια στην κορυφή