Σκληρές προμηνύονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε επιχειρηματίες και τραπεζίτες για την αναθεώρηση των επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια.

· Δεν ξέρουμε εάν φθάσουν στο σημείο «να ανταλλάξουν… μπινελίκια», όπως ο υπουργός Οικονομικών προ μερικών μηνών, αλλά είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν στιγμές έντασης.

· Αυτή τουλάχιστον είναι η αίσθηση που μας μεταφέρουν πηγές με καλή γνώση της αγοράς.

· Οι απανωτές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ, όπως λένε, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

· Ανεξάρτητα εάν κάποιοι είχαν… κακομάθει τόσα χρόνια στα χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια, υπάρχουν συμβάσεις που προβλέπουν αναπροσαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες.

· Η κάθε πλευρά πάντως θα προσπαθήσει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα.

· Κάποιοι μάλιστα όπως μαθαίνουμε θα σπεύδουν να ανοίξουν πρώτη τη συζήτηση και δεν θα περιμένουν τις τράπεζες.

· Γιατί, όπως λένε σε συνομιλητές τους, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι εταιρείες σε ένα περιβάλλον τόσο μεγάλης αβεβαιότητας, είναι να έχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά…

————————————

Επενδυτές μετρούν… την κοινή γνώμη

· Κανείς δεν περίμενε ότι λίγους μήνες πριν τις κάλπες θα «έπεφτε ο ουρανός στο κεφάλι μας», όπως φοβόντουσαν οι Γαλάτες στη διάσημη σειρά κόμικ «Αστερίξ».

· Και πολύ περισσότερο οι ξένοι επενδυτές που έβλεπαν την Ελλάδα ως την επόμενη μεγάλη ευκαιρία τους.

· Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέτρεψε τον σχεδιασμό τους. Και αυτό γιατί ύστερα από πολλά χρόνια έβαλε στην εξίσωση το πολιτικό ρίσκο.

· Πολύ περισσότερο ανήσυχοι για τις πολιτικές εξελίξεις εμφανίζονται οι ξένοι οίκοι που έχουν μεγάλα συμφέροντα στην χώρα μας.

· Με άλλα λόγια όσοι έχουν τοποθετήσει χοντρά λεφτά…

· Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι πως κάποιοι από αυτούς έχουν παραγγείλει δημοσκοπήσεις για να δουν από πρώτο χέρι που πάει το πράγμα…

· Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απλά αλλά θέλουν να έχουν εικόνα απευθείας από την πηγή, χωρίς φίλτρα. Χρήματα άλλωστε έχουν…

· Το τελευταίο που θα ήθελαν να συμβεί, όπως λένε σε συνομιλητές τους, είναι μια παρατεταμένη ακυβερνησία.

· Θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και θα γύριζε την χώρα πολλά χρόνια πίσω.

· Το καλύτερο για αυτούς θα ήταν ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης από την επόμενη κιόλας των εκλογών, η οποία θα είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις…

————————————

Αναζητώντας τη χρυσή τομή για την Attica Bank

· Κάποιοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν την αποχώρηση των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου από τη διαδικασία εξυγίανσης της Attica Bank.

· Εντούτοις μαθαίνουμε ότι οι επαφές τους με τη διοίκηση της τράπεζας θα συνεχιστούν, με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» για να μπουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

· Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι εφοπλιστές θέλουν ξεκάθαρο και συμφωνημένο οδικό χάρτη για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου από τα κόκκινα δάνεια και τη συγχώνευση με την Παγκρήτια για να βάλουν χρήματα.

· Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Thrinvest έδωσε εντολή στους συμβούλους της να διακόψουν το due dilligence στην τράπεζα.

· Και αυτό γιατί η απέναντι πλευρά των επενδυτών ΤΧΣ και ΤΣΜΕΔΕ δεν αποδέχτηκαν τις προϋποθέσεις που έθεσαν για να τοποθετήσουν κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ.

· Πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος πάντως υποστηρίζουν πως η αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank, ανεξάρτητα από τις παραπάνω διαπραγματεύσεις θα προχωρήσει κανονικά…

—————————————–

Η καλύτερη χρονιά για ΙΚΕΑ – Intersport από την κρίση του 2008

· Τα καλύτερα αποτελέσματα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο όμιλος Fourlis.

· Μαθαίνουμε πως η περσινή χρονιά έκλεισε με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χάρη και στο πολύ καλό φίνις το τελευταίο τρίμηνο.

· Μια επίδοση, που όπως πληροφορούμαστε οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση των προβλημάτων που υπήρχαν στην τροφοδοσία με εμπορεύματα.

· Η διοίκηση της εταιρείας έχει μιλήσει κατά καιρούς για τις αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία και πόσο επηρεάζει τις εργασίες της.

· Εξίσου καλή, λένε οι πληροφορίες είναι και η αρχή της νέας χρονιάς.

· Τόσο η αλυσίδα αθλητικών ειδών Intersport όσο και τα καταστήματα ΙΚΕΑ συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, κερδίζοντας μερίδια στην αγορά.

· Αγκάθι από την άλλη πλευρά, γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά, αποτελούν τα υψηλά κόστη λειτουργίας που πιέζουν την κερδοφορία.

· Η ακριβή ενέργεια αλλά και το κόστος χρήματος, παρ’ όλες τις προβλέψεις που έχουν ληφθεί (hedging) ψαλιδίζει την τελική γραμμή του ισολογισμού

· Περισσότερα για τις επιδόσεις της Fourlis στις σημερινές ανακοινώσεις…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino