Τέσσερις στο «κάδρο»

Τελικώς ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής βρέθηκε μίλησε και πρόκειται να ξαναμιλήσει. Δεν νομίζω πως γίναμε σοφότεροι. Αυτό που έχει κάποια επικοινωνιακή σημασία είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου τοποθέτησε – με τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής – στο «κάδρο» τους τέσσερις πρώην υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών. Γιατί ο άλλος μπορεί και να μην … ήξερε! Ετσι;

Κυλιόμενες και … υπογλώσσια

Θέλω πάντως να σας επισημάνω ότι οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις πηγαίνουν χάλια. Βγάζουν … «αρκούδες». Και τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά χαμηλά. Καμμία σχέση με αυτές που δημοσιοποιούνται. Και για τους δύο. Εντάξει;

Η ΚΕΕΕ προβληματίζεται

Σας έχω ενημερώσει για τον προβληματισμό και την ανησυχία που έχει αρχίσει να επικρατεί σε διάφορους επιχειρηματικούς κύκλους, αρχής γενομένης από την ελίτ. Τώρα εμφανώς και δημοσίως ήρθε να προστεθεί και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων – έστω κι αν πρόκειται για φίλια επιχειρηματική συλλογικότητα προς την κυβέρνηση, έχει ωστόσο την σημασία της.

Η ΚΕΕΕ, λοιπόν, συνεδρίασε στην Πάτρα και διά του προέδρου της κ. Γιάννη Μασούτη – ιδιοκτήτη της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ – τόνισε πως «η σταθερότητα αποτελεί το ζητούμενο».

Και πρόσθεσε πως «αυτό που εμείς ως επιχειρηματική κοινότητα ζητάμε, είναι να μην μπει η χώρα και η οικονομία σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Ζητάμε να προχωρήσουν γρήγορα οι πολιτικές διεργασίες. Και να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν μια σταθερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση φιλική προς το επιχειρείν. Μια κυβέρνηση που θα παραμείνει προσανατολισμένη στον εθνικό στόχο για απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θα εγγυηθεί ότι οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται απρόσκοπτα. Θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα».

Δηλαδή με άλλα λόγια – για όποιον δεν κατάλαβε – ζητά να προσδιοριστεί άμεσα η ημερομηνία των εκλογών και να εκλεγεί αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία.

Αυτά.

Επένδυση σε … ρούχα

Είμαστε σε μεταβατική εποχή. Γνωστό. Πολλά πράγματα αλλάζουν. Κι αυτό είναι γνωστό. Αυτό όμως που έμαθα χθες μάλλον δεν είναι – τόσο – γνωστό. Λοιπόν, στην Ευρωπαϊκή Ενωση η ετήσια κατά κεφαλή ένδυση που «καταναλώνουμε» ανέρχεται στα 28 κιλά! Εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός.

Γι΄ αυτό και πλέον οι βιομηχανίες ένδυσης σκοπεύουν να αναβαθμίσουν ποιοτικά τα προϊόντα τους, έτσι που η αγορά τους να μοιάζει με κάτι σαν … επένδυση. Δηλαδή να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και προφανώς να είναι ακριβότερα. Μάλιστα μου έλεγαν πως η Lacoste ξεκίνησε εκ νέου τη συνεργασία της με την Επίλεκτο – από αυτή αγοράζει νήματα – αναβαθμίζοντας ποιοτικά τα προϊόντα της. Και πολλές εταιρείες αρχίζουν και εγκαταλείπουν τα φθηνά είδη ένδυσης μετατοπιζόμενες σε υψηλότερη κατηγορία.

Ενδιαφέρον…

Η ΔΕΗ και η βαριά βιομηχανία

Σε προχωρημένες συζητήσεις, όπως πληροφορούμαι, βρίσκονται η ΔΕΗ και οι δύο βαριές βιομηχανίες, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ο ΤΙΤΑΝ για τη σύναψη των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως γνωστόν πρόκειται για νέου τύπου συμβόλαια, τα οποία έρχονται να δώσουν σταθερή τιμή στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Πιο συγκεκριμένα, τα γνωστά και ως PPA που θα συμφωνηθούν ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις δύο ενεργοβόρες βιομηχανίες θα προβλέπουν την παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα της δημόσιας εταιρείας με τιμή σταθερή για διάστημα 8 έως και 10 χρόνια.

Συμβόλαια με σταθερές τιμές

Η ισχύς των συμβάσεων αναμένεται να τρέξει μετά από ενάμιση με δύο χρόνια, όπως σημειώνουν πηγές, καθώς τότε θα έχουν κατασκευαστεί τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ και θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Επί της ουσίας κάθε βιομηχανία θα έχει δεσμευμένο για λογαριασμό της ένα φωτοβολταϊκό πάρκο.

Στο ενδιάμεσο διάστημα – μέχρι δηλαδή να τεθούν σε λειτουργία τα πάρκα – η ΔΕΗ θα συνάψει συμβόλαια με τις βιομηχανίες σε μία, επίσης, σταθερή τιμή, αλλά κάπως υψηλότερη. Και τούτο διότι το ενεργειακό μίγμα που θα χρησιμοποιήσει για τη διάθεση ποσοτήτων ρεύματος θα είναι κατά κύριο λόγο από φυσικό αέριο και λιγνίτη.

Εκκρεμότητα

Πάντως, οι συμβάσεις αν και θα μπορούσαν να κλείσουν ακόμη και … χθες, που λέει ο λόγος, υπάρχει μία εκκρεμότητα που φαίνεται πως προβληματίζει σοβαρά τη διοίκηση της ΔΕΗ. Πρόκειται για το ύψος της φορολόγησης των πρόσθετων εσόδων της εταιρείας από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εταιρεία, όπως μαθαίνω, περιμένει να δει την περιβόητη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλαδή τι ύψους φόρο θα πληρώσει, προκειμένου να καθορίσει το ακριβές ύψος των τιμών που θα συμφωνήσει με τις βιομηχανίες.

Διότι σύμφωνα με την κοινή λογική όσο πιο υψηλή είναι η φορολόγηση τόσο η ΔΕΗ θα δυσκολευτεί να δώσει μία τιμή ανταγωνιστική στις βιομηχανίες… Ο φόρος εν προκειμένω είναι ένα σαφές κοστολογικό στοιχείο, το οποίο θα ενσωματωθεί στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατανοητό;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories