Έντονη νευρικότητα επικρατεί σήμερα στις ευρωαγορές, καθώς τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο απογοήτευσαν τους επενδυτές, αυξάνοντας πλέον την πίεση για τα επιτόκια της Bank of England, ενώ αναμένονται επίσης και οι σχετικές αποφάσεις από τη Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,14%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,19% στις 7.521 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,05% στις 15.202 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,13% στις 7.103 μονάδες.

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις ασιατικές αγορές

Ο κλάδος των τραπεζών παραμένει στο επίκεντρο σήμερα, κινούμενος μεταξύ μικρών κερδών και απωλειών μετά από to ράλι της Τρίτης, καθώς οι φόβοι σχετικά με την πρόσφατη αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει ελαφρώς. Ωστόσο, όλοι αναμένουν τη σημερινή απόφαση για τα επιτόκια της Federal Reserve, προκειμένου να δουν τα περιθώρια στήριξης των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη αύξηση σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2023 ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,4% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 9,9% και έναντι 10,1% που ήταν τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν της τάξης του 1,1% υπερβαίνοντας την πρόβλεψη για 0,6%.

Η αύξηση τον Φεβρουάριο σηματοδότησε τη διακοπή τριών διαδοχικών μηνών επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών από το υψηλό 41 ετών του 11,1% που ήταν τον Οκτώβριο του 2022. Τα βρετανικά νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενώ οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς έχουν ξεκινήσει μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες εν μέσω διαφορών για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα προκαλέσουν ακόμα ένα «πονοκέφαλο» για την Τράπεζα της Αγγλίας, που αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και θα ανακοινώσει την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη (23/3/2023).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες