Ένα «γήινο» μετεκλογικό σενάριο

Βρισκόμαστε στην περίοδο παραγωγής σεναρίων, κυρίως μετεκλογικών. Με το παρασκήνιο να οργιάζει σε διάφορα επίπεδα και για διάφορες πιθανές εξελίξεις. Αλλα σενάρια είναι ευφάνταστα και άλλα «γήινα». Θα σας περιγράψω ένα από την δεύτερη κατηγορία.

Ο συνομιλητής μου είναι κατά τεκμήριο έγκυρος και ήταν σαφής. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται υπό επεξεργασία το σενάριο της «προοδευτικής κυβέρνησης» ειδικού σκοπού –θα σας εξηγήσω για ποιό λόγο «ειδικού σκοπού». Μεταξύ φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ και του Πα.Σό.Κ. – ΚΙΝΑΛ. Εν γνώσει τόσο του κ. Αλέξη Τσίπρα όσο και του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Οι συνομιλητές των δύο πλευρών, που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των δύο ηγετών, δεν είναι καινούργιοι στην πιάτσα. Η σχέση τους χάνεται στο βάθος των χρόνων.

Σ΄αυτή, λοιπόν, την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» πρωθυπουργός δεν θα είναι κανένας εκ των δύο ηγετών, αλλά υψηλού κύρους τρίτο πρόσωπο. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αντίρρηση. Θα είναι καθορισμένου χρόνου –πιθανόν μονοετής, θα λήξει περίπου στα όρια των ευρωεκλογών του 2024.

Και τώρα ο «ειδικός σκοπος»: η αποκατάσταση του κράτους δικαίου και η αναβάθμιση και ισχυροποίηση των ανεξάρτητων αρχών. Αυτή θα είναι και η βασική επιδίωξη. Σε θέματα οικονομικής πολιτικής και στα εξωτερικά, τα δύο κόμματα δεν έχουν σπουδαίες διαφορές –είναι συζητήσιμες– ενώ πρόκειται να επανέλθουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των συνδικάτων και τα φιλεργατικά μέτρα (απολύσεις κλπ) που κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της.

Όλα αυτά βέβαια –πρόσθεσε ο συνομιλητής μου– έχουν μία ουσιώδη προϋπόθεση. Πρέπει «να βγαίνουν τα νούμερα» την βραδιά των εκλογών. Μέχρι τότε «σιγή ασυρμάτου». Και το κάθε κόμμα διεξάγει και θα συνεχίσει να το κάνει, κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία.

Ποιός είπε ότι θα πλήξουμε…

——————————————————————-

Το Υπερταμείο «ψωνίζει» από τον «αφρό» της αγοράς!

Το τελευταίο διάστημα παρατηρώ μία ενδιαφέρουσα τάση να επικρατεί στο Υπερταμείο. Προσλαμβάνει έμπειρα στελέχη ως μάνατζερς σε θυγατρικές του, που έχουν σταδιοδρομήσει επαρκώς σε κορυφαίες θέσεις διεθνών και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου η αρχή έγινε προσφάτως, στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, με την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Σπηλιόπουλου, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ –η αγορά τον θυμάται ως μάνατζερ στη Βarilla και ακολούθως στην ηγετική ομάδα του ιταλικού ομίλου επί σειρά ετών, αλλά και σε ηγετικές θέσεις της P&G.

Ακολούθως, δύο εβδομάδες αργότερα, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ –πάλι ο κλάδος των τροφίμων είχε την τιμητική του– διορίστηκε ο κ. Γρηγόρης Σκλήκας. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Unilever, αλλά εκεί που η καριέρα του «απογειώθηκε» ήταν ο ολλανδικός συνεταιριστικός όμιλος της FrieslandCampina, που βρέθηκε στη διεθνή ηγετική του ομάδα –μία θέση που λίγοι έλληνες μάνατζερς είχαν την τύχη να απολαύσουν, να βρεθούν δηλαδή στη διεθνή ηγεσία πολυεθνικών ομίλων. Και ακολούθως στην Europe ARYZTA με έδρα το Δουβλίνο.

Και χθες η διοίκηση του Υπερταμείου «αγόρασε» από την βαριά βιομηχανία. Τοποθέτησε στη θέση του προέδρου των ΕΛΤΑ τον κ. Ντ. Μπεναρδούτ, στέλεχος με μακροχρόνια εμπειρία στον βιομηχανικό τομέα, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε θέσεις διοίκησης εταιρειών χάλυβα και διατελέσει αντιπρόεδρος για πολλά έτη στη ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική.

Πάντως και οι τρεις μάνατζερς μοιάζουν λίγο με «κομάντα αυτοκτονίας». Εχουν αναλάβει δύο εταιρείες που συναγωνίζονται μεταξύ τους ποια έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ακούω στοιχήματα…

————————————————————————–

Δύο ακόμη γενικοί διευθυντές στα ΕΛΤΑ

Δεν γνωρίζω για τον ΟΑΣΑ τι πρόκειται να γίνει, αλλά για τα ΕΛΤΑ φαίνεται πως υπάρχει ένα πλαίσιο στόχων και ο χρονικός ορίζοντας των αλλαγών. Είναι η τριετία 2023 – 2025. Απομένει βέβαια η κατάρτιση της νέας στρατηγικής της εταιρείας. Που όμως δεν μπορεί να «περπατήσει» αν δεν ολοκληρωθεί η νέα οργανωτική δομή του ομίλου. Εκκρεμεί η επιλογή – μέσω δημόσιας πρόσκλησης – δύο γενικών διευθυντών εντός των προσεχών ημερών.

Προτεραιότητες

Ποιές είναι, όμως, οι προτεραιότητες και που αποσκοπεί ο μετασχηματισμός των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Μαθαίνω ότι κατ΄ αρχήν προτεραιότητα έχουν έργα με θετικό απήχηση στον πελάτη. Αυτά είναι η επέκταση του δικτύου των «έξυπνων θυρίδων» Post Βox και ο ψηφιακός ταχυδρόμος, ο επανασχεδιασμός φυσικών και ψηφιακών διεπαφών των πελατών και η έναρξη της σταδιακής μετάβασης σε νέο δίκτυο καταστημάτων και σε νέα μοντέλα λειτουργίας της διαλογής, διανομής και διαβιβάσεων. Και φυσικά τερματίζεται η λειτουργία της ΕΛΤΑ Ενέργειας.

Αναβάθμιση των συστημάτων πληροφορικής

Κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η αναβάθμιση του ενιαίου περιβάλλοντος πληροφορικής που επίσης προχωρεί. Το νέο μοντέλο της περιλαμβάνει: αξιοποίηση των υπηρεσιών στο cloud, αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας, διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων και λειτουργιών των ΕΛΤΑ και συστήματα υποστήριξης επιχειρησιακών διεργασιών. Πρόκειται για εξελίξεις που δρομολογούνται για την διετία 2023 – 2024. Στο ίδιο διάστημα, προωθούνται και οριζόντιες δράσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Αντικατάσταση μέρους του στόλου των οχημάτων

Ανάμεσά τους, και με άμεση προτεραιότητα, η αντικατάσταση παλαιών οχημάτων του στόλου μεταφορών, ενίσχυση της εργασιακής ασφάλειας και παράλληλα μείωση του κόστους μεταφορών – προβλέπεται και η σταδιακή ένταξη στο στόλο ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

————————————————————————–

Η ενεργειακή διασύνδεση με την Αίγυπτο και η Eunice…

Δυνατά μπαίνει στη μάχη της διεκδίκησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα και ο ενεργειακός όμιλος Eunice.

Όπως θα διαβάσετε και σε σχετικό ρεπορτάζ στον ΟΤ χθες η διοίκηση της εταιρείας και ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου GAP (Greece Africa Power) παρουσίασαν για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους επίσημα τα πλάνα ανάπτυξης του έργου.

Μάλιστα ο όμιλος έχει επιστρατεύσει για την εξασφάλιση της στήριξης του υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέει την Αίγυπτο με τον Αθερινόλακκο της Κρήτης και τον Ελληνοαμερικάνο πρώην γερουσιαστή της Καλιφόρνιας Andreas Borgeas. Όπως είπε μάλιστα, η καταγωγή του είναι από τη Σάμο και της συζύγου του από τη Θεσσαλονίκη και όπως είναι αναμενόμενο αγαπά πολύ την Ελλάδα.

Ο ίδιος με τις διασυνδέσεις που έχει από την προηγούμενη 15ετή θητεία του στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ έχει καταφέρει και εξασφαλίσει την στήριξη των ΗΠΑ στο έργο, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρχει και στήριξη των Γάλλων μέσω εταιρείας.

Το συγκεκριμένο έργο, πράγματι έχει ισχυρό γεωπολιτικό εκτόπισμα για την Ελλάδα. Αν κι έχει κι έναν ισχυρό αντίπαλο τον όμιλο Κοπελούζου με αντίστοιχο έργο (GREGY) που συνδέει με υποβρύχιο καλώδιο την Αίγυπτο απευθείας με την Αττική.

Ο κ. Borgeas αν και τόνισε πως το GAP δεν είναι ανταγωνιστικό του GREGY, ωστόσο σημείωσε πως θα δώσει τη μάχη… για να ενταχθεί στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε..

Κάτι που διεκδικεί και ο όμιλος Κοπελούζου…

… και οι αντιρρήσεις του ΑΔΜΗΕ

Πάντως, για την ιστορία να σας ενημερώσω ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει επισημάνει στη Eunice πως το συγκεκριμένο project συναντά μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για τη σύνδεση του με την Κρήτη. Κι αυτό καθώς το νησί δεν μπορεί να σηκώσει… άλλα Gigawatt γιατί εκεί θα φτάσει και το καλώδιο από το Ισραήλ και την Κύπρο…

Η Eunice επιμένει, πως η μισή ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίζει προς Αττική μέσω άλλου υποβρύχιου καλωδίου που θα διασχίζει τις Κυκλάδες…

Μύλος!

————————————————————————–

Ο γάμος και ο πεθερός

Ο κατ’ αρχήν «λευκός καπνός» που βγήκε χθες για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank με τη συμμετοχή της Thrιvest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, διέψευσε τις Κασσάνδρες που ήθελαν να σπάει το deal. Εδειξε κατά δεύτερον ότι γίνεται καλή δουλειά και από την πλευρά της τράπεζας και από την πλευρά των επιχειρηματιών.

Κι άμα θέλει η νύφη και ο γαμπρός… του πεθερού δεν του πέφτει λόγος.

Κι όταν εννοούμε πεθερό λέμε κάποιον ή κάποιους που δεν ήθελαν αυτή τη συμφωνία και την Thrιvest στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για… πολύ δικούς τους, ιδιοτελείς λόγους.

Φαίνεται, όμως, ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου. Αυτή η… συναντίληψη στην οποία κατέληξαν χθες είναι ένα μεγάλο βήμα για να έχουμε θετική κατάληξη της υπόθεσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα