Μια γυναίκα απαλλάχθηκε από τον ιό HIV για πρώτη φορά μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.
Η «Ασθενής της Νέας Υόρκης», της οποίας η μελέτη της περίπτωσής της δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό Cell , είναι το τέταρτο άτομο που πέτυχε επιτυχώς πλήρη θεραπεία από το AIDS μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, με μια μετάλλαξη που προστατεύει τα κύτταρα από τη διείσδυση του ιού.
Μεσογειακή διατροφή: Σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας
Όπως και οι άλλες επιτυχημένες περιπτώσεις, η ασθενής από τη Νέα Υόρκη είχε καρκίνο του αίματος. Η διαδικασία εξάλειψε τόσο τους καρκινικούς όγκους όσο και τον ιό. Σε αντίθεση με τους τρεις άνδρες που έλαβαν βλαστοκύτταρα ενηλίκων, έλαβε μεταμόσχευση κυττάρων αίματος από τον ομφάλιο λώρο.
Μετά από 30 μήνες χωρίς ίχνος του ιού ή χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων, οι επιστήμονες της μελέτης είναι προσεκτικά αισιόδοξοι για την επίτευξη «ύφεσης και πιθανής θεραπείας».
Απαλλαγμένη από καρκίνο και HIV
Η Yvonne Bryson, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, και μια από τις συγγραφείς της μελέτης, αναφέρθηκε στην ύφεση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μέσω βίντεο, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή είναι κλινικά υγιής. Είναι απαλλαγμένη από τον καρκίνο και από τον HIV. Το ονομάζουμε πιθανή θεραπεία και όχι οριστική, γιατί θέλουμε να την παρακολουθούμε για μεγαλύτερη περίοδο».
Η τρέχουσα παρατήρηση έχει καλύψει 30 μήνες χωρίς ίχνος του ιού. Αν και αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα λειτουργούσε για όλα τα οροθετικά άτομα, εξακολουθεί να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η μικτής φυλής, μεσήλικη γυναίκα διαφέρει από τους άνδρες που θεραπεύτηκαν επειδή έπασχε επίσης από οξεία μυελογενή λευχαιμία τέσσερα χρόνια μετά τη διάγνωση του HIV. Η μεικτή της φυλή περιέπλεξε την αναζήτηση ενός συμβατού δότη, αλλά οι χειρουργοί κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν έναν για να βοηθήσουν στη διαδικασία.
Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για την καταπολέμηση του HIV, αλλά όλο και περισσότερες μελέτες με τη διαδικασία των βλαστοκυττάρων βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι φταίει και δε φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
Ανεπαρκής η χρηματοδότηση, όμως λείπουν και οι ψηφιακές υποδομές που θα βοηθούσαν στην αποδοτική χρήση των πόρων