
Μια γυναίκα απαλλάχθηκε από τον ιό HIV για πρώτη φορά μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.
Η «Ασθενής της Νέας Υόρκης», της οποίας η μελέτη της περίπτωσής της δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό Cell , είναι το τέταρτο άτομο που πέτυχε επιτυχώς πλήρη θεραπεία από το AIDS μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, με μια μετάλλαξη που προστατεύει τα κύτταρα από τη διείσδυση του ιού.
Μεσογειακή διατροφή: Σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας
Όπως και οι άλλες επιτυχημένες περιπτώσεις, η ασθενής από τη Νέα Υόρκη είχε καρκίνο του αίματος. Η διαδικασία εξάλειψε τόσο τους καρκινικούς όγκους όσο και τον ιό. Σε αντίθεση με τους τρεις άνδρες που έλαβαν βλαστοκύτταρα ενηλίκων, έλαβε μεταμόσχευση κυττάρων αίματος από τον ομφάλιο λώρο.
Μετά από 30 μήνες χωρίς ίχνος του ιού ή χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων, οι επιστήμονες της μελέτης είναι προσεκτικά αισιόδοξοι για την επίτευξη «ύφεσης και πιθανής θεραπείας».
Απαλλαγμένη από καρκίνο και HIV
Η Yvonne Bryson, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, και μια από τις συγγραφείς της μελέτης, αναφέρθηκε στην ύφεση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μέσω βίντεο, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή είναι κλινικά υγιής. Είναι απαλλαγμένη από τον καρκίνο και από τον HIV. Το ονομάζουμε πιθανή θεραπεία και όχι οριστική, γιατί θέλουμε να την παρακολουθούμε για μεγαλύτερη περίοδο».
Η τρέχουσα παρατήρηση έχει καλύψει 30 μήνες χωρίς ίχνος του ιού. Αν και αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα λειτουργούσε για όλα τα οροθετικά άτομα, εξακολουθεί να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η μικτής φυλής, μεσήλικη γυναίκα διαφέρει από τους άνδρες που θεραπεύτηκαν επειδή έπασχε επίσης από οξεία μυελογενή λευχαιμία τέσσερα χρόνια μετά τη διάγνωση του HIV. Η μεικτή της φυλή περιέπλεξε την αναζήτηση ενός συμβατού δότη, αλλά οι χειρουργοί κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν έναν για να βοηθήσουν στη διαδικασία.
Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για την καταπολέμηση του HIV, αλλά όλο και περισσότερες μελέτες με τη διαδικασία των βλαστοκυττάρων βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πηγή: in.gr


Latest News

«Δεν αποκλείεται ο κορωνοϊός να διέρρευσε από εργαστήριο», λέει κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας
Νέα δεδομένα στις έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού SarsCov2 προκύπτουν από δήλωση κορυφαίου επιστήμονα της κινεζικής κυβέρνησης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε κατά λάθος από εργαστήριο – παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κίνας απορρίπτει κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο. Κορωνοϊός: Η Κίνα αντιδρά στις αποκαλύψεις για τη Γιουχάν […]

Διπολική διαταραχή: Μείωση 4,7% στις αυτοκτονίες με έγκαιρη διάγνωση στους εφήβους
Παρότι η μανιοκατάθλιψη είναι τριπλάσια στα κορίτσια εφήβους, τα αγόρια είναι αυτά που κινδυνεύουν από αυτοκτονία περισσότερο

Προειδοποιούν για διανομή φαρμάκων με δελτίο
Οι ελλείψεις σκευασμάτων πρώτης γραμμής συνεχίζουν να αποτελούν καθημερινό πρόβλημα για γιατρούς και ασθενείς στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου

Με υπέρταση πάνω από 3.000.000 Ελληνες
Αδιάγνωστοι πάνω από 1.000.000, σύμφωνα με την Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ – Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της «σιωπηρής χρόνιας νόσου»

Ποιο φάρμακο θα πωλείται σε τριπλάσια τιμή από την κανονική - Που οφείλεται η ανατίμηση
Το φάρμακο για τους διαβητικούς που έγινε ανάρπαστο από όσους θέλουν να χάσουν κιλά αναμένεται να πωλείται στα φαρμακεία έως και σε τριπλάσια τιμή.

Ευρέως διαδεδομένο χημικό ενοχοποιείται για Πάρκινσον – Πού χρησιμοποιείται
Αμερικανοί στρατιώτες που κατανάλωναν νερό μολυσμένο με τριχλωροαιθυλένιο είχαν 70% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν Πάρκινσον

Γρίπη των πτηνών: Θα είναι αυτή η επόμενη πανδημία που θα απειλήσει την ανθρωπότητα;
Οι επιστήμονες συστήνουν ανάληψη δράσης εδώ και τώρα, για να μην πιαστεί ο κόσμος απροετοίμαστος ξανά.

Σοβαρό πρόβλημα στα φάρμακα για το διαβήτη - Τι συμβαίνει με τον ΙΦΕΤ
Στην άρση της γραφειοκρατίας αφήνουν πλέον τις ελπίδες τους οι ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, αφού εμφανίζονται και νέα εμπόδια μέχρι να φτάσουν στα χέρια τους

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τα γλυκαντικά – Ποιες ουσίες να αποφεύγετε και γιατί
Στέβια, ασπαρτάμη και ζαχαρίνη μεταξύ των ουσιών στη «μαύρη λίστα» ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ μίλησε, αλλά ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ
Στην Ελλάδα διαπιστώνεται αυξητική τάση στις νέες μολύνσεις