Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου  μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις κερδών. Η πτώση τροφοδοτείται από τα σχόλια του ισχυρού  άντρα της Fed, ο οποίος επισήμανε τους πιστωτικούς κινδύνους του τραπεζικού τομέα, ενώ τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούν κατά 50 σεντς ή 0,65% στα 76,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε πτώση 54 σεντς ή 0,75% στα 70,37 δολάρια.

BoE: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. βλέπουν οι αγορές – Ενισχύεται η στερλίνα

Και οι δύο δείκτες έκλεισαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Μαρτίου, λαμβάνοντας στήριξη απί την υποχώρηση του δολαρίου σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

Οι παράγοντες ανησυχίας

Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιστωτική κρίση, ανέφερε χθες ο Τζερόμ Πάουελ με «σημαντικές» συνέπειες για μια οικονομία που οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προέβλεπαν ότι θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο φέτος απ’ ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν την εβδομάδα έως τις 17 Μαρτίου κατά 1,1 εκατ. βαρέλια στα 481,2 εκατ. βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.

Τα στηρίγματα του μαύρου χρυσού

Η υποχώρηση του δολαρίου βοήθησε τις τιμές του μαύρου χρυσού να δείξουν μια ανθεκτικότητα με αναλυτές της αγοράς να εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου.

Ένας ακόμα παράγοντας στήριξης είναι και οι προοπτικές ανάκαμψης της ζήτησης από την Κίνα, που είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εισαγωγές πετρελαίου. Σύμφωνα με την Goldman Sachs  η κινεζική ζήτηση για όλα τα commodities  συνέχισε να αυξάνεται, με τη ζήτηση πετρελαίου να ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Τέλος, η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie εκτιμά ότι η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύσει περίπου το 40% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, καθώς η οικονομία της βγήκε από τα αυστηρά lockdown.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές