Σε υψηλό επτά εβδομάδων σκαρφάλωσε την Πέμπτη η στερλίνα έναντι του δολαρίου, εν αναμονή της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Fed: «Ποντάρει» σε μια συγκρατημένη κρίση – Το ρίσκο

Τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη άνοδο του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο οδήγησαν σε απότομη ενίσχυση της στερλίνας το πρωί της Πέμπτης στις πρώτες συναλλαγές στο Λονδίνο, καθώς εκλήφθησαν από τους επενδυτές ως προάγγελος νέας αύξησης των επιτοκίων, της 11ης κατά σειρά, στο 4,25% από 4%.

Η τραπεζική θύελλα

Λίγες ημέρες πριν, πάντως, οι αγορές θεωρούσαν πιθανότερο σενάριο το «πάγωμα» της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την BoE, μετά την υπερατλαντική τραπεζική κρίση που οδήγησε σe κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών σε διάστημα μίας εβδομάδας, καθώς και σε επείγουσα απορρόφηση της Credit Suisse από την UBS.

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων όμως οδήγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη και έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε στο 10.4% τον Φεβρουάριο από 10,1% τον Ιανουάριο.

Πλέον, πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο μιας νέας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι κινήσεις της Fed και της ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τα ανησυχητικά σημάδια από τον τραπεζικό τομέα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και της Fed σημαίνουν ότι οι πιθανότητες η BoE να ακολουθήσει το παράδειγμά τους με μια κίνηση (αύξησης κατά) 25 μ.β. σήμερα είναι αρκετά υψηλές, ακόμη περισσότερο μετά τις εκπληκτικά υψηλές μετρήσεις του πληθωρισμού που δημοσιεύθηκαν χθες», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της ING, Francesco Pesole.

Η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,3% έναντι του δολαρίου στα 1,2302 δολάρια έως τις 12:15 ώρα Ελλάδας. Σε σχέση με το ευρώ, σημείωνε άνοδο 0,1% στις 88,39 πένες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές