Σε ανοδική τροχιά παραμένουν και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αναμένοντας όμως και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς είναι ο κρισιμότερος δείκτης για τις μελλοντικές αποφάσεις της Federal Reserve στο μέτωπο των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,28% στις 7.970 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,06% στις 15.406 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,08% στις 7.214 μονάδες.

Μικτά πρόσημα στην Ασία

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ΔΤΚ θα είναι αυξημένος κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 6,2% από τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Ο λεγόμενος «δομικός» ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, θα είναι αυξημένος κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 5,5% υψηλότερα από τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Το ποσοστό παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει δει η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, το οποίο ήταν 3,5% τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο του 2022.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανέφερε σε δήλωσή του ότι το ποσοστό αυτό αποτελεί «ενθαρρυντικό σημάδι της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβεί στην τελευταία αύξηση του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα για να καταπολεμήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που έδειξε ότι η βρετανική οικονομία εισέρχεται σχεδόν σίγουρα σε ύφεση. Μια από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια μετά την πανδημία COVID, η BoE έχει ήδη προσθέσει 390 μονάδες βάσης στο Τραπεζικό Επιτόκιο. Η δημοσκόπηση της 9ης-13ης Φεβρουαρίου έδειξε ότι θα πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις 23 Μαρτίου, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 4,25%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται επίσης κοντά στην ολοκλήρωση των εκστρατειών σύσφιξης της πολιτικής τους, αλλά απέχουν λίγο περισσότερο από το τέλος από ό,τι η BoE, σύμφωνα με ξεχωριστές δημοσκοπήσεις του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές