Την απόφασή της να δώσει εντολή στην Credit Suisse να διαγράψει τα ομόλογα AT 1 υπερασπίστηκε η ρυθμιστική αρχή για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ελβετίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια περίπτωση «βιωσιμότητας».

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, το δάνειο που έλαβε η Credit Suisse από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) την περασμένη εβδομάδα, με την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σήμαινε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για τον «μηδενισμό» των ομολόγων.

Credit Suisse: Οι κάτοχοι ομολόγων ΑΤ1 ετοιμάζουν αγωγές για τις τεράστιες απώλειες

Η ρυθμιστική αρχή έδωσε εντολή στην Credit Suisse να διαγράψει το χρέος της ύψους 17 δισ. δολαρίων σε ομόλογα ΑΤ 1, τα οποία θεωρούνται ευρέως ως επενδύσεις με ρίσκο. Αντιθέτως οι μέτοχοι θα λάβουν μειωμένο μεν, αλλά ένα αντίτιμο για κάθε μετοχή που κατέχουν.

Η απόφαση αυτή ανέτρεψε τη συνήθη ευρωπαϊκή ιεραρχία αποζημίωσης σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας στο πλαίσιο των κανόνων της Βασιλείας III μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Βάσει του πλαισίου αυτού συνήθως οι κάτοχοι ομολόγων AT 1 έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων.

«Τα AT 1 που εκδόθηκαν από την Credit Suisse προβλέπουν συμβατικά ότι θα διαγραφούν πλήρως σε «περίπτωση βιωσιμότητας», ιδίως εάν χορηγηθεί έκτακτη κρατική στήριξη», όπως επισημαίνει η FINMA στην ανακοίνωσή της σήμερα Πέμπτη.

«Καθώς η Credit Suisse έλαβε έκτακτα δάνεια με εξασφάλιση από την ομοσπονδιακή εγγύηση αθέτησης πληρωμών στις 19 Μαρτίου 2023, αυτοί οι συμβατικοί όροι πληρούνταν για τα AT 1 που εκδόθηκαν από την τράπεζα».

Αφού η τιμή της μετοχής της κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι είχε εξασφαλίσει δάνειο ύψους έως και 50 δισ. ελβετικών φράγκων από την SNB και παρείχε σημαντική βοήθεια για τη ρευστότητα της τράπεζες καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη διάσωσή της την περασμένη Κυριακή.

Από τη μεριά της, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας εξέδωσε έκτακτο διάταγμα για να εγγυηθεί την πρόσθετη βοήθεια από την SNB στην Credit Suisse, προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή κατάληξη της εξαγοράς από τη UBS.

Το διάταγμα εξουσιοδοτεί επίσης τη FINMA να «διατάξει τον δανειολήπτη και τον χρηματοπιστωτικό όμιλο να διαγράψουν τα πρόσθετα κεφάλαια ΑΤ 1», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής.

«Την Κυριακή, αναζητείτο μια λύση για να προστατευθούν οι πελάτες, το χρηματοπιστωτικό κέντρο και οι αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό η τραπεζική δραστηριότητα της Credit Suisse να συνεχίσει να ομαλά και χωρίς διακοπές. Αυτό ισχύει τώρα», αναφέρει δήλωσε ο CEO της FINMA, Έρμπαν Άνγκεχρμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή