Τη νομιμοποίηση της κατανάλωσης και της πώλησης κάνναβης, ενέκρινε η ελβετική κυβέρνηση.

Η αρχική φάση του σχεδίου θα είναι δοκιμαστική, ώστε η κυβέρνηση να αξιολογήσει τα οφέλη για την υγεία και την οικονομία από τη ρύθμιση της προμήθειας του ναρκωτικού, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ολλανδία: Στα δικαστήρια η νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης

Δοκιμαστικά σε 2.100 άτομα

Ως μέρος μιας επιστημονικής μελέτης τρεισήμισι ετών που ξεκινά αυτό το καλοκαίρι, 2.100 κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης της Ελβετίας, της Ζυρίχης, θα μπορούν να αγοράζουν ελεγχόμενες δόσεις κάνναβης για προσωπική χρήση, εάν συμφωνούν να απαντούν σε ένα ερωτηματολόγιο κάθε έξι μήνες.

Ορισμένες ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να μιμηθούν τις πολιτείες των ΗΠΑ στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των νόμων για την κατανάλωση κάνναβης. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση αποκάλυψε σχέδια για τη νομιμοποίηση του φαρμάκου σε εθνικό επίπεδο – με αυστηρούς όρους – τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση της νομοθεσίας στη Γερμανία.

Η Barbara Burri, η επικεφαλής του έργου από το δημοτικό τμήμα υγείας της Ζυρίχης, δήλωσε την Τετάρτη: «Η ιδέα είναι να αποκτήσουμε ισχυρά στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο που εξυπηρετούν τη χάραξη πολιτικής για τη νέα εθνική ρύθμιση για την κάνναβη». Η ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης ακολούθησε την τελική έγκριση από το ομοσπονδιακό τμήμα υγείας την Τρίτη.

Διαθέσιμη σε φαρμακεία και ιατρεία

Η κάνναβη θα είναι διαθέσιμη στους συμμετέχοντες για αγορά από φαρμακεία και ειδικά ιατρεία σε όλη τη Ζυρίχη από τον Ιούλιο σε τιμές που μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στις τιμές της μαύρης αγοράς. Σύμφωνα με έρευνες δημόσιας υγείας στην Ελβετία, ένας στους τρεις ενήλικες έχει δοκιμάσει κάνναβη.

Στη Ζυρίχη, μια πόλη 400.000 κατοίκων, υπολογίζεται ότι 13.000 κάτοικοι είναι τακτικοί χρήστες. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά προϊόντων με διαφορετικές συγκεντρώσεις τετραϋδροκανναβινόλης — το δραστικό συστατικό της κάνναβης. Θα είναι διαθέσιμα, στελέχη υψηλής αντοχής με συγκέντρωση THC έως και 20%. Όλα τα προϊόντα θα ελέγχονται αυστηρά ως προς την καθαρότητά τους και θα παράγονται βιολογικά από αδειοδοτημένες ελβετικές εταιρείες.

«Η δοκιμή θα έχει ευρεία εστίαση στην απόκτηση δεδομένων για τις επιπτώσεις των διαφορετικών δυνατοτήτων της κάνναβης, για το τι βοηθά τα άτομα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών μοντέλων πώλησης», ανέφερε Burri.

Τροποποίηση στο νόμο περί ναρκωτικών

Τα στοιχεία θα δημοσιεύονται σε κυλιόμενη βάση από το επόμενο έτος. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε άνω των 18 ετών, εξαιρουμένων των εγκύων, των επαγγελματιών οδηγών και των ενηλίκων που εμφανίζουν σημάδια εξάρτησης από τα ναρκωτικά ή κακής υγείας ως αποτέλεσμα χρήσης ναρκωτικών.

Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των Ελβετών πολιτών ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης σε δημοψήφισμα του 2008, αλλά η γνώμη για το θέμα έχει αλλάξει σημαντικά από τότε. Οι βουλευτές ενέκριναν μια τροποποίηση στον νόμο περί ναρκωτικών της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2020 για να επιτρέψει τις «πιλοτικές» νομιμοποιήσεις της κάνναβης.

Η ελβετική πόλη της Βασιλείας ξεκίνησε μια δοκιμή μικρότερης κλίμακας νομιμοποιώντας τη χρήση κάνναβης τον Σεπτέμβριο. Η Ζυρίχη ολοκλήρωσε τις προτάσεις της για ένα δοκιμαστικό σύστημα τον περασμένο Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή