Τη δικαστική οδό ακολουθεί στην Ολλανδία το θέμα της νομιμοποίησης της παραγωγής και προμήθειας κάνναβης. Στην ευρωπαϊκή χώρα ισχύει το εξής παράδοξο: επιτρέπεται η πώληση και η χρήση κάνναβης στα περιβόητα coffee shops, ωστόσο η καλλιέργεια και η προμήθεια είναι παράνομη. Αποτέλεσμα η δημιουργία μιας παράνομης αγοράς η οποία ελέγχεται από εγκληματικές οργανώσεις.

Από τη μεριά τους, οι δήμαρχοι σε διάφορες πόλεις ευελπιστούν ότι η νομιμοποίηση της παραγωγής κάνναβης θα κλείσει αυτή τη μαύρη αγορά.

Twitter: Επιτρέπει τις διαφημίσεις κάνναβης στην πλατφόρμα του στις ΗΠΑ

Η δίκη θα πραγματοποιηθεί αρχικά σε Τίλμπουργκ και Μπρέντα, δύο γειτονικές πόλεις στα νότια της Ολλανδίας και στη συνέχεια και σε άλλες ολλανδικές πόλεις.

«Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το επόμενο βήμα στην πολιτική μας για την κάνναβη», δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της Μπρέντα, Πολ Ντέπλα. «Με το πείραμα απαλλασσόμαστε από την παράνομη κερκόπορτα στα τα coffee shops».

Οι δίκες στη Μπρέντα και στο Τίλμπουργκ συνιστούν για την κυβέρνηση τη «φάση εκκίνησης» της νέας πολιτικής για την κάνναβη που θα νομιμοποιήσει την παραγωγή της σε ολόκληρη τη χώρα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η μικρής κλίμακας δοκιμαστική έκδοση αδειών σε ορισμένους αγρότες μπορεί να εξαλείψει τυχόν προβλήματα στη νέα πολιτική.

Η απαγόρευση της παραγωγής κάνναβης σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο παραγωγής της, εγείροντας ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον Ντέπλα.

«Νομίζω ότι η δική είναι πολύ καλή εξέλιξη. Δουλεύουμε σε αυτό το πείραμα για περισσότερα από 10 χρόνια», δήλωσε ο Ρικ Μπραντ, ιδιοκτήτης του καφέ Breda De Baron, προσθέτοντας ότι λυπάται που η χώρα του που είναι γνωστό ότι είναι πρωτοπόρος στις φιλελεύθερες πολιτικές, σταμάτησε όταν ήρθε η ώρα να νομιμοποιήσει την παραγωγή κάνναβης.

«Είναι καιρός η κάνναβη να γίνει 100% νόμιμη στην Ολλανδία».

Σύμφωνα με τον ίδιο για τους πελάτες θα σημαίνει ότι το ελαφρύ ναρκωτικό θα είναι πιο καθαρό και επομένως πιο υγιεινό, θα διατίθενται περισσότερες ποικιλίες και θα είναι φθηνότερο.

«Αν αγοράζεις κάνναβη από ένα coffee shop, θα είναι καλύτερα η παραγωγή να είναι ρυθμισμένη και νομιμοποιημένη», υποστηρίζει ο 24χρονος χρήστης κάνναβης για ψυχαγωγία, Στιζν.

Για τον δήμαρχο της Μπρέντα η δίκη μπορεί να έχει και οικονομικά οφέλη, ωστόσο όπως τόνισε το κλείσιμο μιας παράνομης αγοράς και η διαφάνεια στην υγεία είναι τα πιο σημαντικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα