Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Γερμανία κινδυνεύει να ξεμείνει από φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα κρούει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Βερολίνου.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή προειδοποιεί ότι τόσο οι εταιρείες όσο και τα νοικοκυριά θα πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τη χρήση φυσικού αερίου προκειμένου η Γερμανία να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση.

Ηλεκτρική ενέργεια: Όλο το ελληνικό σχέδιο για τη μεταφορά ρεύματος από ΑΠΕ στην Ευρώπη

Ο Κλάους Μίλλερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, είπε ότι η ενεργειακή κρίση της Γερμανίας «δεν έχει τελειώσει» και εξαρτώνται πολλά από το εάν ο επόμενος χειμώνας θα είναι πιο κρύος από τον φετινό.

«Ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου εξακολουθεί να υπάρχει», είπε στους FΤ. «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα συνεχίσουμε να περιορίζουμε τη χρήση φυσικού αερίου και να [καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να] διασφαλίσουμε διαφοροποιημένες προμήθειες στη Γερμανία. Και υπάρχουν κίνδυνοι».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, η οποία επιταχύνεται «πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί προέβλεπαν», οδηγώντας σε υψηλότερη ζήτηση για φυσικό αέριο που θα έχει «συνέπειες όσον αφορά την τιμή», εξήγησε.

Ο χειμώνας του 2023-24 θα είναι επίσης ο πρώτος που η Γερμανία βιώνει «χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο», ενώ η παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) «δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά φέτος ή του χρόνου».

Στροφή σε άλλους προμηθευτές

Η κατακόρυφη μείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία και η εκτόξευση των τιμών ακόμη και πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα το καλοκαίρι του 2022 δημιούργησε μεγάλα προβλήματα μέχρι και κλείσιμο εργοστασίων.

Όμως η Γερμανία κατάφερε να αναδιαμορφώσει το ενεργειακό της σύστημα για να αντιμετωπίσει την κρίση, την οποία ο Μίλλερ χαρακτήρισε «μοναδικό επίτευγμα».

Το Βερολίνο αναζήτησε πηγές προμήθειας LNG στη Μέση Ανατολή και στις ΗΠΑ, αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία και κατασκεύασε τους πρώτους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG στη βόρεια ακτή της χώρας. Οι δεξαμενές φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι τώρα γεμάτες 64%, πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από έναν χρόνο.

Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά έκαναν επίσης δραστική εξοικονόμηση ενέργειας, με τη βιομηχανία να χρησιμοποιεί 20% λιγότερο φυσικό αέριο φέτος. «Το κατάφεραν μέσω της αλλαγής καυσίμου, μέσω των τεχνικών καινοτομιών για τις οποίες θα έπρεπε να είναι πραγματικά περήφανοι και με τη μείωση της παραγωγής, κάτι που είναι φυσικά πολύ οδυνηρό», είπε ο Mίλλερ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι σίγουρος πως θα μπορούσαν –πράγμα το οποίο χρειαστεί- να εξοικονομήσουν ακόμη περισσότερη ενέργεια. «Νομίζω ότι μπορούμε – και πρέπει – να κάνουμε περισσότερα [για να εξοικονομήσουμε φυσικό αέριο]», υπογράμμισε.

Η ενεργειακή κρίση οδήγησε σε μεγάλη αναδιάρθρωση του εταιρικού τοπίου στη Γερμανία. Η κυβέρνηση κρατικοποίησε τον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper, ο οποίος «αιμορραγούσε» οικονομικά όταν σταμάτησαν οι ρωσικές προμήθειες, και ανέλαβε την Gazprom Germania, τη γερμανική μονάδα της εταιρείας φυσικού αερίου που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, η οποία έχει μετονομαστεί σε Securing Energy for Europe, ή SEFE.

Επίσης, βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της γερμανικής θυγατρικής της Tennet, του κρατικού ολλανδικού φορέα εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας οι συνομιλίες συνεχίζονται και η γερμανική και η ολλανδική κυβέρνηση επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία. «Αυτό είναι ευπρόσδεκτο, γιατί θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε τη δημιουργία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια