Παρά το γεγονός ότι συνολικά οι πωλήσεις smartphone για το 2022 μειώθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση, λόγω των γνωστών μακροοικονομικών δυσκολιών, οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone της premium κατηγορίας, δηλαδή συσκευών με τιμή χονδρικής από 600 δολάρια και πάνω, αυξήθηκαν κατά 1%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κατηγορία να συμβάλει στο 55% των συνολικών εσόδων της παγκόσμιας αγοράς smartphone για πρώτη φορά.

Η αγορά premium συσκευών, η οποία απέδιδε σταθερά περισσότερο, κατέλαβε επίσης περισσότερο από το ένα πέμπτο των συνολικών παγκόσμιων πωλήσεων smartphone. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή την ιδιαίτερη… ανάπτυξη της αγοράς smartphone, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Counterpoint.

Τι φέρνει το 2023 για την παγκόσμια αγορά smartphone

Παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς το 2022, οι εύποροι καταναλωτές είχαν μεγαλύτερη ανοσία στις μακροοικονομικές δυσκολίες σε σχέση με τους πελάτες από τα χαμηλότερα επίπεδα. Ως εκ τούτου, οι πωλήσεις στην αγορά premium αυξήθηκαν, ενώ οι πωλήσεις στα τμήματα εισόδου και μεσαίας κατηγορίας μειώθηκαν. Επίσης, καθώς τα smartphone παίζουν όλο και πιο κεντρικό ρόλο στη ζωή τους, οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να ξοδέψουν περισσότερα στις συσκευές τους και να τις διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους που το τμήμα τιμών των 1.000 δολαρίων και άνω ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο (38% ετησίως) το 2022.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας, σύμφωνα με την Counterpoint, για την ανάπτυξη ήταν η τάση «αναβάθμισης» σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες. Η ζήτηση στο premium τμήμα καθορίζεται από τους ανθρώπους που λαμβάνουν αναβάθμιση στην τελευταία τους συσκευή. Οι αναβαθμίσεις είναι εμφανείς όχι μόνο σε ώριμες αγορές όπως η Βόρεια Αμερική αλλά και σε αναδυόμενες οικονομίες όπου οι καταναλωτές στην τρίτη ή τέταρτη συσκευή τους αρχίζουν να εισχωρούν στην αγορά premium.

Η κατάταξη των κατασκευαστών

Σε επίπεδο κατασκευαστών, οι πωλήσεις της Apple αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση στην κατηγορία premium, διευρύνοντας το μερίδιό της για να κατακτήσει τα τρία τέταρτα των συνολικών πωλήσεων στην κατηγορία. Η Apple θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί περισσότερο, αν δεν προέκυπταν τα προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και παραγωγής των iPhone 14 Pro και Pro Max κατά την περίοδο αιχμής των εορτών το 2022. Η Apple κέρδισε επίσης από την πτώση της Huawei στην Κίνα.

Την Apple ακολουθεί η κορεατική Samsung, οι πωλήσεις της οποίας μειώθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση το 2022. Η Samsung έχασε την ευκαιρία στην αγορά της Κίνας λόγω της αδύναμης παρουσίας της στην περιοχή. Η κυκλοφορία της σειράς Galaxy S22 το 2022 πραγματοποιήθηκε επίσης πολύ αργότερα από αυτή του S21 το 2021. Ωστόσο, η ανάπτυξη των αναδιπλούμενων smartphone ήταν ένα φωτεινό σημείο για τη Samsung.

Η κινεζική Honor αναπτύχθηκε από μια χαμηλή βάση καθώς επέκτεινε το μερίδιο αγοράς της στην Κίνα με κύριο εργαλείο τη σειρά συσκευών Magic.

Η Google εμφανίστηκε μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών που αναπτύσσονται από χαμηλή βάση, με όχημα τα Pixel 6 Pro και Pixel 7 Pro. Η αμερικανική εταιρεία έχει αυξήσει την εστίασή της στον τομέα των smartphone.

Εκτός από τους παραπάνω, οι περισσότερες κινεζικές εταιρείες κατασκευής smartphone είχαν μείωση καθώς αντλούν σημαντικό μέρος των υψηλών πωλήσεών τους από την εγχώρια αγορά, όπου οι συνθήκες λειτουργίας ήταν δύσκολες το 2022.

Άνοδος και για το iOS της Apple

Σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων, το Android εμφανίζεται να παραχωρεί μερίδιο αγοράς στο iOS, στο επίπεδο του premium κομματιού της αγοράς. Το iOS κατέλαβε τα τρία τέταρτα όλων των πωλήσεων smartphone στην αγορά premium. Λαμβάνοντας υπόψη το μερίδιο εσόδων της και τη σταθερή τροχιά ανάπτυξης, η αγορά premium είναι το πιο σημαντικό τμήμα.

Για την Apple, η ανάπτυξη στις ώριμες αγορές προήλθε από τις αναβαθμίσεις στην εγκατεστημένη βάση της. Η σταθερότητα του οικοσυστήματος iOS με πολλές συσκευές και υπηρεσίες είναι υψηλή. Εάν ένας χρήστης iPhone διαθέτει επίσης Apple Watch ή Mac, η επόμενη αναβάθμιση smartphone του ατόμου πιθανότατα θα είναι ένα άλλο iPhone.

Επίσης, λόγω της αξίας της επωνυμίας της Apple και της σταδιακής επέκτασης της, οι πωλήσεις της αυξάνονται και στις αναδυόμενες οικονομίες. Η απώλεια μεριδίου του Android στο iOS στο premium τμήμα είναι επίσης ένας από τους λόγους της ώθησης που επιχειρεί η Google στον τομέα των smartphone.

Παρόλα αυτά, η Counterpoint θεωρεί ότι το Android θα μπορούσε να δει ένα νέο κύμα ανάπτυξης το 2023, καθώς αναμένεται ότι περισσότεροι κατασκευαστές θα κυκλοφορήσουν αναδιπλούμενες συσκευές στην κατηγορία premium φέτος.

Οι υπάρχουσες αναδιπλούμενες συσκευές στην Κίνα πρόκειται να επεκταθούν σε αγορές εκτός της χώρας. Θα δούμε επίσης την Honor να πιέζει στην ευρωπαϊκή αγορά για να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία