Με βουτιά έκλεισαν, μια κατά τα άλλα θετική εβδομάδα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο να κλυδωνίζεται για ακόμη μία φορά, εξαιτίας της Deutsche Bank, στη σκιά των νέων αυξήσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και της επιταχυνόμενης μείωσης του ρίσκου σε όλες τις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 3,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,26% στις 7.405 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε  πτώση 1,66% στις 14.957 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,74% στις 7.015 μονάδες.

Από την Κοιλάδα της Σιλικόνης στον τυφώνα Deutsche Bank – Μέχρι που μπορεί να φτάσει η παγκόσμια τραπεζική κρίση;

Βέβαια, σε επίπεδο εβδομάδας, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατάφεραν να κρατήσουν τα κέρδη τους, με τον FTSE 100 να ενισχύεται κατά 0,96%, τον DAX κατά 1,28% και τον CAC 40 κατά 1,30%.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 8,5%, επεκτείνοντας την πτώση της κατά 3,2% την Πέμπτη, αφού τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης, μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων, ωθήθηκαν υψηλότερα. Ειδικότερα, τα CDS – μια μορφή ασφάλισης των ομολογιούχων μιας εταιρείας έναντι της χρεοκοπίας της – εκτινάχθηκαν στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.

Στα μάκρο της ημέρας, η μηνιαία έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK έδειξε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά έγιναν πιο αισιόδοξα τον Φεβρουάριο, με βελτιώσεις σε πέντε μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των απόψεων για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση, την ικανότητα χρηματοδότησης σημαντικών αγορών και την ευρύτερη οικονομική εικόνα.

«Η συνολική βαθμολογία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξακολουθεί να είναι σοβαρά πεσμένη και η διάθεση καθώς και η οικονομία παραμένουν πολύ μακριά από τα επίπεδα πριν από τα lockdown, αλλά λίγη καταναλωτική ανθεκτικότητα μπορεί να είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να αμβλύνουμε οποιαδήποτε ύφεση το 2023», δήλωσε στην ανακοίνωση ο Joe Staton, διευθυντής στρατηγικής πελατών της GfK.

Λιανεμπόριο

Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με τον μήνα Φεβρουάριο. Τα στοιχεία ήταν πάνω από τις προσδοκίες συναίνεσης για 0,2% και ξεπέρασε την άνοδο 0,9% του Ιανουαρίου.

Παρ’ όλα αυτά, οι λιανικές πωλήσεις του Φεβρουαρίου ήταν μειωμένες κατά 3,5% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία για τους τρεις μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν επίσης μειωμένα κατά 0,3% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών αναπτύσσεται ο κλάδος των υπηρεσιών στην ευρωζώνη, αντισταθμίζοντας την πτώση στον τομέα της μεταποίησης ο οποίος βρέθηκε τον Μάρτιο σε χαμηλά δύο μηνών. Ο δείκτης PMI της S&P Global για την ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 54,1 τον Μάρτιο έναντι 52 τον αμέσως προηγούμενο μήνα (υψηλό 10μήνου), ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης των υπηρεσιών ανήλθε στο 55,6 έναντι 52,7 μονάδων, επίσης σε υψηλό δέκα μηνών. Σημειώνεται ότι για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, τη Γερμανία και τη Γαλλία ανήλθε στο 52,6 έναντι 50,7 και στις 54 μονάδες έναντι 51,7, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα όμως, ο σχετικός δείκτης δραστηριοποίησης των εργοστασίων παρέμεινε υπό του 50, το οποίο και επιδεικνύει ύφεση. Ειδικότερα, ο δείκτης για την Ευρωζώνη ανήλθε στο 47,1 υποχωρώντας από το 48,5 του Φεβρουαρίου και αγγίζοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών. Αντίστοιχα, ο δείκτης της S&P Global για την παραγωγή των εργοστασίων επίσης συρρικνώθηκε στο 49,9 έναντι 50,1 του Φεβρουαρίου σε χαμηλό δύο μηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές