Νέες αναταράξεις στις αγορές προκαλεί το sell off στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο με επίκεντρο την Deutsche Bank. Στον απόηχο της κρίσης της Credit Suisse λίγες μέρες πριν που οδηγήθηκε σε «γάμο» με την αντιπάλο της UBS, η αναταραχή που ξεδιπλώνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού χτυπάει μια από τις πιο σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Η Deutsche Bank, η οποία έχει ανακάμψει τα τελευταία χρόνια μετά από μια σειρά κρίσεων, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εξοφλήσει πρόωρα ένα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της κατηγορίας 2 (tier 2 ). Τέτοιες κινήσεις συνήθως έχουν ως στόχο να θωρακίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών έναντι των στοιχειών του ισολογισμού. Σήμερα όμως το μύνημα δεν πήγε στο αποδέκτη και «τυπώθηκε» στην βουτιά που κατέγραψε η μετοχή της στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Deutsche Bank: Νέα «βουτιά» στη μετοχή της γερμανικής τράπεζας

«Είναι μια σαφής περίπτωση που η αγορά πρώτα πουλάει και μετά κάνει ερωτήσεις» λέει στο Bloomberg, ο Paul de la Baume, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στη FlowBank SA. «Εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να συγχωνευθεί σε ένα βαρύτερο risk-off στις αγορές».

Η Deutsche Bank κατέρρευσε έως και 15%, η μεγαλύτερη πτώση από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Ήταν η χειρότερη επίδοση επίσης για τον δείκτη ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, ο οποίος υποχώρησε έως και 5,7%. Η αντίπαλος Commerzbank AG, η ισπανική Banco de Sabadell SA και η γαλλική Societe Generale SA σημείωσαν επίσης απότομες πτώσεις.

Καμπανάκι και από τα Additional Tier 1

Σήμα για το sell off  στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και τις ισχυρές πιέσεις στη μετοχή της Deutsche Bank και της UBS δίνει και η αγορά των Additional Tier 1 (AT1), η οποία πλήττεται από πωλήσεις με τα AT1 της Deutsche και της UBS να υποχωρούν κατά περίπου τέσσερα και δύο σεντς στην τιμή, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb.

Τα AT1 — επίσης γνωστά ως μετατρέψιμες ομολογίες ή «CoCos» — θα έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τους κατόχους μετοχών σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας. Η απόφαση όμως της ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FINMA να δοθεί προτεραιότητα στους μετόχους της  Credit Suisse έναντι των κατόχων ομολόγων Additional Tier 1 (AT1) αναστάτωσε την αγορά ομολόγων AT1 ύψους 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων.Οι μέτοχοι, οι οποίοι συνήθως κατατάσσονται κάτω από τους επενδυτές χρέους όταν μια εταιρεία καθίσταται αφερέγγυα, θα λάβουν 3,23 δισ. δολάρια.

Αν και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και οι αρχές της Ασίας δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα συνεχίσουν να επιβάλλουν ζημίες στους μετόχους πριν από τους ομολογιούχους – σε αντίθεση με τη μεταχείριση των ομολογιούχων στην Credit Suisse – η ανησυχία παραμένει.

H ανησυχία αποτυπώνεται και στο  κόστος ασφάλισης έναντι της πιθανότητας χρεοκοπίας των ευρωπαϊκών τραπεζών που εκτοξεύτηκε σήμερα.

Μαύρα σύννεφα και από την αγορα των CDS

Τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) της Deutsche Bank  σημείωσαν άλμα 19 μονάδων βάσης (bps) από το κλείσιμο της Πέμπτης στις 222 bps, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Τα πενταετή CDS για τη γερμανική τράπεζα διαπραγματεύονταν στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2019 και την Πέμπτη σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Τα πενταετή CDS της UBS ( εκτινάχθηκαν επίσης κατά 14 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Πέμπτης στις 130 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν απότομα σε όλη την Ευρώπη, με τα βαριά χαρτιά της Deutsche Bank και της UBS να πλήττονται σκληρά από τις ανησυχίες ότι τα χειρότερα προβλήματα του κλάδου από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν έχουν ακόμη περιοριστεί.

«Το υποκείμενο συναίσθημα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό και σε αυτό το περιβάλλον κανείς δεν θέλει να πάει στο Σαββατοκύριακο με ρίσκο», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea, Jan von Gerich.

H χρηματιστηριακή αναταραχή

Ο δείκτης τραπεζών Stoxx 600, ο οποίος περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, υποχώρησε κατά 5% στις αρχές της συνεδρίασης. Η γερμανική Commerzbank σημείωσε πτώση 8,5%, ενώ η γαλλική Société Générale έχασε 7,4%.

«Η Ευρώπη έχει μεγάλη κλίση προς τις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στο μάτι της καταιγίδας», εξηγεί στους Financial Times ο Emmanuel Cau, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της Barclays, προσθέτοντας «Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις  τράπεζες για τα οποία πρέπει να ανησυχούν, όπως η ρύθμιση και η ασφάλεια των καταθέσεων».

Σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης, για την τραπεζική κρίση και τη διαχείριση της από την ΕΚΤ στη Σύνοδο  στις Βρυξέλλες.

Mε ανάρτηση της στο twitter χαρακτήρισε «γόνιμες τις συζητήσεις με τους ηγέτες της Ευρώπης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ. Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της ένωσής μας.»

Λίγες μέρες νωρίτερα η Λαγάρντ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «έτοιμη να ανταποκριθεί σε ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσει τις τιμές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι «ανθεκτικό, με ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και ρευστότητα». Επιπλέον, είπε ότι η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι «πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ εάν χρειαστεί».

Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν όπροχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων αυτόν τον μήνα, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η οποία είναι εν μέρει αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης του κόστους δανεισμού κατά το τελευταίο έτος και τροφοδοτώντας εκ νέου τις ανησυχίες.

«Υπάρχει ακόμη ένα βασανιστικό ερώτημα μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά σχετικά με το αν η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έχει τελειώσει ή αν θα υπάρξει ευρύτερη μετάδοση», εξηγεί στους FT ο Mobeen Tahir, διευθυντής μακροοικονομικών ερευνών και τακτικών λύσεων στην WisdomTree Europe.«Είναι επίσης πλέον εμφανές από τις κεντρικές τράπεζες ότι η αναταραχή δεν πρόκειται να βάλει σκληρό φρένο στις δράσεις νομισματικής πολιτικής τους – αυτό προκαλεί νευρικότητα στις αγορές, διότι μπορεί να επιδεινώσει ή να εκθέσει νέα τρωτά σημεία στον τραπεζικό τομέα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές