Aνοδικά κινούνται σήμερα όλες οι αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη, καθώς η νέα αναταραχή που έχει προκληθεί με επίκεντρο την Deutsche Bank στρέφει τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Στο κλίμα αυτό και παρά τις πιέσεις που ασκούνται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση των επιτοκίων, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν υποχώρηση.

Στη «δίνη» της Deutsche Bank οι αγορές – Στο «κόκκινο» οι φόβοι για τις τράπεζες

Στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται οριακά πάνω από το 4%, ενώ το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου υποχώρησε κάτω από το 2%.

Επιμονή στις αυξήσεις επιτοκίων

Πάντως ενδεικτικές των πιέσεων που ασκούνται στο εσωτερικό της ΕΚΤ είναι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, της Bundesbank, Joachim Nagel, ο οποίος υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι μισθολογικές εξελίξεις είναι πιθανό να παρατείνουν την επικρατούσα περίοδο των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού «Με άλλα λόγια: ο πληθωρισμός θα γίνει πιο επίμονος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,06% από 4,24% έναντι 2,10% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,96%.

Συνάλλαγμα

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρω έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0762 δολ. από το επίπεδο των 1,0787 δολ που άνοξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0745 δολ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές