Με κέρδη κατάφεραν να κλείσουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, ανατρέποντας μάλιστα τις αρχικές απώλειες, καθώς δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που παρενέβησαν και χαρακτήρισαν ως υπερβολική αντίδραση των πωλητών έναντι της γερμανικής Deutsche Bank.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,41% στις 32.238 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,57% στις 3.971 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 11.823 μονάδες.

Η Wall Street προέρχεται από μια ευμετάβλητη εβδομάδα, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε με τους κύριους δείκτες να καταγράφουν κέρδη. Στο πενθήμερο, ο Dow και ο S&P 500 σημείωσαν άνοδο περίπου 1,2% και 1,4% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 1,6%.

Είμαστε μπροστά σε μια νέα τραπεζική κρίση;

Η διολίσθηση της Deutsche Bank

Η μετοχή της Deutsche Bank, που είναι εισηγμένη στην αγορά της Νέας Υόρκης, διολίσθησε κατά 3,2%, μετά το αρχικό -7%, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε κάποιος προφανής καταλύτης στην  εκτίναξη των συμβάσεων swap έναντι πιστωτικής αθέτησης. Πάντως, οι ανησυχίες για την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, παραμένουν, μόλις λίγες ημέρες αφού οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ανάγκασαν την UBS να εξαγοράσει την αντίπαλη Credit Suisse.

«Νομίζω ότι η αγορά συνολικά δεν είναι ούτε φοβισμένη ούτε αισιόδοξη – είναι απλώς μπερδεμένη», σχολίασε ο George Ball, πρόεδρος της Sanders Morris Harris. «Η πορεία των τιμών τον τελευταίο ενάμιση μήνα, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, είναι ένα αλαλούμ χωρίς καμία κατεύθυνση ή πεποίθηση».

Ο Ball πρόσθεσε ότι η Deutsche Bank είναι «πολύ υγιής οικονομικά. Θα μπορούσε να επηρεαστεί αν υπάρξει μεγάλη απώλεια εμπιστοσύνης και υπάρξει απώλεια καταθέσεων στην τράπεζα. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένας θεμελιώδης λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο, εκτός από τη νευρικότητα».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ανθεκτικές με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα. Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να παράσχει ρευστότητα εάν χρειαστεί.

Οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών βρίσκονται επίσης υπό πίεση. Η Bank of America, η Citigroup, η JPMorgan Chase και η Wells Fargo σημειώνουν πτώση άνω του 1% η καθεμία. Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών υποχωρούν επίσης, με το SPDR S&P Regional Banking ETF να χάνει 2%.

«Το πρόβλημα της Silicon Valley Bank έφερε την εστίαση στις τράπεζες», σχολίασε ο Larry McDonald, ιδρυτής της έκθεσης Bear Traps Report. «Και έτσι, τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Deutsche Bank, που έχουν φρικτή, φρικτή διαχείριση εδώ και δεκαετίες – και μιλάμε για πραγματικά κακή διαχείριση και φρικτές αποφάσεις – βρίσκονται στο επίκεντρο».

Οι επενδυτές όμως συνεχίζουν να αξιολογούν την τελευταία κίνηση πολιτικής της Fed που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Ωστόσο, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της μπορεί να τερματιστεί σύντομα. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σημείωσε ότι οι πιστωτικές συνθήκες έχουν περιοριστεί, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην οικονομία.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η ζήτηση για αγαθά μεγάλης διάρκειας, όπως συσκευές, τηλεοράσεις και υπολογιστές, μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν κατά 1% για το μήνα, περισσότερο από την εκτίμηση του Dow Jones για μείωση 0,3%, αν και λιγότερο από τη βουτιά του 5% τον Ιανουάριο. Εξαιρουμένων των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι παραγγελίες πλην της άμυνας μειώθηκαν κατά 0,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street