Ανώμαλα προσγειώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τριγμούς να μεταδίδονται και στη Λ. Αθηνών, η οποία έκλεισε με ισχυρές απώλειες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,97% στις 1.021,16 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 94 εκατ. ευρώ. Έτσι, περιορίστηκαν τα κέρδη της εβδομάδας στο 0,10%.

«Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα…», η συνέχεια είναι γνωστή! Με αυτή τη φράση χρηματιστηριακός αναλυτής σχολίασε στον Ot.gr την εικόνα που εμφανίζουν σήμερα οι δυτικές αγορές, εξηγώντας και το τραπεζικό sell off που έφερε στο ΧΑ η βουτιά των ευρωπαϊκών μετοχών, με την Deutsche Bank να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Στη «δίνη» της Deutsche Bank οι αγορές – Στο «κόκκινο» οι φόβοι για τις τράπεζες

Και με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει σχεδόν 5,5%, το ΧΑ δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις πιέσεις του κλάδου – σηματωρού του, όταν μάλιστα και το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει αρνητικό. Άλλωστε, μπορεί να έγινε προσπάθεια να αποσοβηθεί η διεθνής τραπεζική κρίση, που άγγιξε τις ΗΠΑ και την Ελβετία, αλλά η επενδυτική εμπιστοσύνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επηρεάζοντας και την ελληνική αγορά.

Έτσι, η «φωτιά» που σιγοκαίει στις τράπεζες της Ευρώπης άγγιξε και τον ελληνικό κλάδο. Και αυτά συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που οι κεντρικές τράπεζες “αγνόησαν” τις παρενέργειες της νομισματικής σύσφιξης και αποφάσισαν μια ομοβροντία αυξήσεων επιτοκίων.

Το ερώτημα πλέον που πλανάται είναι ένα: εάν οι κλυδωνισμοί των τραπεζών κρύβουν ένα πιο συστημικό πρόβλημα που θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα προβλήματα, ή είναι μια αντίδραση της αγοράς λόγω μετατόπισης κεφαλαίων από τη συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης. Το πρώτο σενάριο οδηγεί σε μια νέα κρίση, ίσως τύπου Lehman και το δεύτερο σε μια περίοδο προσαρμογής που αργά ή γρήγορα θα ομαλοποιηθεί. Και η θέση της Ελλάδας και στα δύο σενάρια δεν είναι και τόσο καθησυχαστική, ενόψει μάλιστα των εκλογών που έρχονται.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες 5% – 6%, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν οι Jumbo, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Λάμδα, Aegean, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛλάκτωρ, ΔΕΗ και Autohellas. Η Quest κράτησε στο 0,50% και η Coca Cola στο 0,28% τις απώλειες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών