Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ασφαλείς διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ τους κάλεσε να προωθήσουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

H EKT ζήτησε από τους ηγέτες να προωθήσουν την ολοκλήρωση του σχεδίου της τραπεζικής ένωσης, που ξεκίνησε το 2012, από το οποίο λείπει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS) που θα ενίσχυε ή θα αντικαθιστούσε το υπάρχον παζλ διαφορετικών εθνικών συστημάτων.

Είμαστε μπροστά σε μια νέα τραπεζική κρίση;

Ζήτησε επίσης να δημιουργηθεί Ένωση Κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη, ώστε οι εταιρείες, που σήμερα βασίζονται κυρίως σε τραπεζικά δάνεια, να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια σε μια εποχή που πρέπει να ανταγωνιστούν την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε «πράσινες» τεχνολογίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», φέρεται να είπε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. «Περαιτέρω εργασία είναι επίσης απαραίτητη για τη δημιουργία πραγματικά ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών».

«Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης» είναι ο κωδικός της ΕΕ για την εισαγωγή του EDIS ως το τελευταίο στοιχείο που λείπει από το σχέδιο που έχει ήδη δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή αρχή εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης και μια ενιαία αρχή εξυγίανσης με ένα ειδικό ταμείο για την εξυγίανση χρεοκοπημένων δανειστών.

Ενώ οι περισσότερες χώρες της ΕΕ διαθέτουν κάποια μορφή εθνικής ασφάλισης που εγγυάται τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ (108.300 δολάρια), δεν υπάρχει κανένα σύστημα σε επίπεδο ΕΕ, ούτε ένας τρόπος για τις αρχές να λειτουργούν διασυνοριακά εάν μια κρίση είναι υπερβολική για μια χώρα μόνο.

Ο κύριος αντίπαλος του EDIS είναι η Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι αν οι εγγυήσεις καταθέσεων αμοιβαιοποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ, το Βερολίνο θα μπορούσε να καταλήξει να πληρώνει τις καταθέσεις των χρεοκοπημένων τραπεζών σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, που εξακολουθούν να επιβαρύνονται με κακές πιστωτικές ή επενδυτικές αποφάσεις από χρόνια πριν.

Ισχυρός ο τραπεζικός τομέας

Κατά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν οικονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στους δημοσιονομικούς κανόνες και τους κανόνες για το χρέος του μπλοκ, αλλά η ανησυχία για τον αντίκτυπο των προβλημάτων της Credit Suisse και της Silicon Valley Bank  στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ ήταν ψηλά στην ατζέντα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ισχυρός επειδή έχουμε εφαρμόσει τις ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε όλους τους τομείς», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι η «εργαλειοθήκη» της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παράσχει ρευστότητα στο σύστημα, εάν χρειαστεί.

Υπερασπιζόμενη την προσπάθεια της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για να πατάξει τον υψηλό πληθωρισμό σε μια περίοδο αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Λαγκάρντ φέρεται να είπε «η εργαλειοθήκη μας μάς επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και για τα δύο.Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Θα αποφασίσουμε για τα μελλοντικά επιτόκια με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή