Στα ύψη εκτινάχθηκανοι αμοιβές των μεγαλοστελεχών της SVB μετά από υψηλές αποδόσεις σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Το μπόνους μετρητών του Γκρεγκ Μπέκερ κορυφώθηκε στα 3 εκατομμύρια δολάρια το 2021, υπερδιπλάσιο από το ποσό που έλαβε τέσσερα χρόνια νωρίτερα

Signature Bank: Πώληση περιουσιακών στοιχείων στη Flagstar Bank – Προς διάλυση της SVB

Ραγδάια αύξηση των bonus

Οι αμοιβές των στελεχών στη Silicon Valley Bank αυξήθηκαν όταν η τράπεζα ξεκίνησε μια στρατηγική για την ενίσχυση της κερδοφορίας αγοράζοντας πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία που εκτίθενται σε αυξανόμενα επιτόκια, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times για τις καταθέσεις τίτλων.

Η αύξηση των αμοιβών για τον διευθύνοντα σύμβουλο Γκρεγκ Μπέκερ και τον οικονομικό διευθυντή Ντάνιελ Μπεκ ήταν αποτέλεσμα μεγάλων πολυετών βραβείων μπόνους που συνδέονται με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας (RoE), ένα βασικό μέτρο κερδοφορίας που αυξήθηκε απότομα μεταξύ 2017 και 2021.

Στα 3 εκατ. διλάρια το 2021

Το μπόνους μετρητών του Μπέκερ κορυφώθηκε στα 3 εκατομμύρια δολάρια το 2021, υπερδιπλάσιο από το ποσό που έλαβε τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ο Μπεκ κέρδισε μπόνους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, τετραπλάσιο από το ποσό που έλαβε το 2017 μετά την ένταξή του στην εταιρεία.

Τα υψηλότερα μπόνους βοήθησαν τη συνολική αμοιβή του Μπέκερ στα 10 εκατομμύρια δολάρια το 2021, μια αύξηση σχεδόν 60% σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ο Μπεκ κέρδισε σχεδόν 3,8 εκατομμύρια δολάρια, ένα άλμα περίπου διπλάσιο την ίδια χρονική περίοδο.

Τα σημερινά και πρώην στελέχη της SVB είπαν στους Financial Times ότι η SVB ενίσχυσε τις αποδόσεις αγοράζοντας μακροπρόθεσμα χαρτιά, ειδικά ενυπόθηκα ομόλογα, που ενίσχυσαν τα κέρδη επειδή παρήγαγαν υψηλότερες αποδόσεις. Η στρατηγική απέτυχε όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν απότομα και μείωσαν την αξία των ομολόγων.

Το 2016, πριν ο Μπεκ γίνει CFO, η μέση διάρκεια του χαρτοφυλακίου τίτλων της SVB ήταν μόλις 2,5 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι είχε σχετικά βραχυπρόθεσμα χρέη που είχαν χαμηλότερες και περιορισμένες αποδόσεις. Μέχρι το τέλος του 2018, η μέση διάρκεια είχε εκτιναχθεί στα 3,8 χρόνια, βοηθώντας το RoE να υπερδιπλασιαστεί στο 20%, με αποτέλεσμα το μεγάλο άλμα στα μπόνους.

Ο ρόλος της Fed

Η διάρκεια μετρά πόσο θα κινηθεί η τιμή ενός ομολόγου όταν τα επιτόκια αυξάνονται ή πέφτουν. Ήταν ένας δείκτης που πολλοί επενδυτές μπορούσαν να κοιτάξουν το παρελθόν όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και δεν κινούνταν δραματικά. Αλλά όταν η Fed άρχισε να «σφίγγει» την πολιτική της πέρυσι, το μακροπρόθεσμο χρέος που είχε εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια έπεσε σε αξία.

Το 2021, μια πλημμύρα καταθέσεων εισέρρευσε στην τράπεζα αφού οι πελάτες της —οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν επιχειρήσεις τεχνολογίας με έδρα στη Silicon Valley— γνώρισαν μια έκρηξη νέων χρηματοδοτήσεων που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία. Στη συνέχεια, η τράπεζα συγκέντρωσε ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο τίτλων 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποτελούνταν κυρίως από μακροχρόνια ενυπόθηκα ομόλογα. Μέχρι το τέλος εκείνου του έτους, η μέση διάρκεια ήταν 4 έτη και το RoE ήταν 17%.

H «τρύπα» στον ισολογισμό

Προς το τέλος του 2022, καθώς οι πελάτες της SVB αντιμετώπιζαν σκληρότερες οικονομικές συνθήκες, άρχισαν να τραβούν τις καταθέσεις από την τράπεζα. Αυτό ανάγκασε τον δανειστή να πουλήσει ένα μέρος των μακροχρόνιων ομολόγων του με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Μια απόπειρα άντλησης κεφαλαίων για να καλύψει την τρύπα στον ισολογισμό της τροφοδότησε την καταστροφή της τράπεζας και ανάγκασε την κυβέρνηση να παρέμβει και να καταλάβει την τράπεζα.

«Είδαμε απλώς απίστευτη αύξηση ρευστότητας να έρχεται μέχρι το τέλος του περασμένου έτους και να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του τριμήνου», δήλωσε ο Μπεκ σε μια κλήση κερδών πρώτου τριμήνου το 2021.

Ένα πρώην στέλεχος της SVB είπε: «Ο κίνδυνος που πήρε ο Dan ήταν ο κίνδυνος διάρκειας για να πάρει απόδοση. Υπήρχε πίεση για τη δημιουργία εισοδήματος από τα νέα χρήματα και τη δημιουργία spread.

Η κίνηση ουσιαστικά κλείδωσε τα μετρητά της SVB για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και άφησε την τράπεζα εκτεθειμένη όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν και η αξία των περιουσιακών στοιχείων έπεσε. Το χαρτοφυλάκιο έχασε αξία 15 δισ. δολαρίων πέρυσι, ποσό σχεδόν ίσο με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της SVB, προκαλώντας φόβους για τη φερεγγυότητα της τράπεζας.

Ένας υπάλληλος της SVB είπε ότι δόθηκε στον Μπεκ η επιλογή να συντομεύσει τη διάρκεια των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, αλλά «συνήθως επέλεγε» να κάνει το αντίθετο. «Δεν είναι ότι δεν αγνοούσε τον κίνδυνο, ήταν πρόθυμος να δεχτεί τον κίνδυνο», ανέφερε.

Ο Μπέκερ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο που έγινε μέσω του δικηγόρου του.

Ο Mike Puangmalai, ένας πρώην ακτιβιστής επενδυτής και συγγραφέας του ενημερωτικού δελτίου NonGaap, είπε σχετικά με το μεγάλο άλμα στο RoE το 2018: «Υπήρξε κάποια θεμελιώδης απόφαση που ελήφθη εκείνη τη χρονιά που έλαβε χώρα».

Με κίνητρο τα υψηλά bonus

Ο Anat Admati, καθηγητής στο Stanford Graduate School of Business, ο οποίος έχει ερευνήσει τη σχέση μεταξύ RoE και αμοιβής, είπε ότι η σύνδεση των μπόνους με τη μέτρηση ήταν ένα «κίνητρο για ανάληψη κινδύνου».

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις τράπεζες να συνδέουν τις αμοιβές με το RoE, αλλά ο Puangmalai είπε ότι η προσπάθεια της SVB να αλλάξει δραματικά τη διάρκεια των περιουσιακών στοιχείων σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα τριών ετών είχε «δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση».

Για να πετύχουν τους στόχους RoE, τα στελέχη της SVB είχαν ελάχιστη επιλογή εκτός από την ανάπτυξη κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης διάρκειας και υψηλότερης απόδοσης, πρόσθεσε.

Mέχρι 200%

Με την πάροδο του χρόνου, τα στελέχη μπόρεσαν να κερδίσουν υψηλότερα μπόνους συνδεδεμένα με το RoE. Το 2017, ο Μπέκερ θα μπορούσε να λάβει ένα μπόνους μετρητών που ισοδυναμεί με το 100% της βασικής του αμοιβής επιτυγχάνοντας τους στόχους, ενώ ο Μπεκ θα μπορούσε να λάβει το 70%. Μέχρι το 2022, αυτό είχε αυξηθεί στο 200% και 125%, αντίστοιχα.

Πέρυσι, οι δυο τους έλαβαν χαμηλότερα μπόνους επειδή το RoE της SVB έπεσε 5%, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, καθώς αναγκάστηκαν να ενισχύσουν τη ρευστότητα δανειζόμενοι έναντι των ομολόγων τους.

Ο Μπέκερ έλαβε μπόνους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια σε συνολική αμοιβή πέρυσι, ενώ στον Μπεκ δόθηκε μπόνους 625.000 δολαρίων και συνολική αμοιβή 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή