Θα μπορούσε να είναι και μια υπόθεση του στιλ «τι θα συνέβαινε αν». Ο Ίλον Μασκ προσπάθησε – ανεπιτυχώς – να αποκτήσει τον έλεγχο της OpenAI, της startup που δημιούργησε την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT, το 2018.
Είναι γνωστό ότι ο Μασκ υπήρξε μέλος της μικρής ομάδας που ξεκίνησε να χρηματοδοτεί το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης το 2015, με σκοπό η startup να διερευνήσει τα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Semafor, στις αρχές του 2018 ο Μασκ ανησυχούσε ότι η εταιρεία υστερούσε σε σχέση με την Google.
Μπιλ Γκέιτς: Το GPT είναι η πιο σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία από το 1980
Η προσπάθεια και η απόρριψη
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, ο δισεκατομμυριούχος Μασκ προσφέρθηκε να αναλάβει τον άμεσο έλεγχο του OpenAI και να το διευθύνει ο ίδιος, πρόταση στην οποία αντιτάχθηκαν οι υπόλοιποι ιδρυτές της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου και του Σαμ Άλτμαν, σημερινού CEO της εταιρείας και του Γκρεγκ Μπρόκμαν, σημερινού προέδρου.
Ακολούθως ο Μασκ αποχώρησε από την εταιρεία παραιτούμενος από το διοικητικό της συμβούλιο επικαλούμενος σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ενασχόλησής του στην Tesla. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα ο Μασκ αρνήθηκε και την υπόσχεσή του να παράσχει χρηματοδότηση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, συνεισφέροντας μόνο 100 εκατομμύρια δολάρια πριν αποχωρήσει.
Η αλλαγή πλεύσης
Προφανώς αυτό δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην OpenAI καθώς η έρευνα για την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας απαιτούσε σημαντικούς πόρους. Έτσι, μέχρι το 2019, η OpenAI ανακοίνωσε ότι δημιουργούσε μια νέα εταιρική οντότητα για να χρηματοδοτήσει την έρευνά της και γρήγορα άρχισε να συνεργάζεται στενά με τη Microsoft, η οποία παρείχε δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση και πόρους ενώ εξασφάλιζε αποκλειστικές άδειες χρήσης της τεχνολογίας της OpenAI στα προϊόντα της.
Στο δημοσίευμα δεν δηλώνεται καθαρά ότι η χαμένη χρηματοδότηση του Μασκ ήταν αυτή που τελικά «έσπρωξε» την OpenAI στην αγκαλιά της Microsoft, είναι ωστόσο μία εύλογη ερμηνεία. Γεγονός είναι πάντως ότι η συνεργασία με τη Microsoft ήταν κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της OpenAI.
Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας
Η στροφή του OpenAI προς τη Microsoft έχει σίγουρα αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία μοιράζεται την έρευνά της. Όταν η OpenAI ανακοίνωσε το τελευταίο της μοντέλο γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης, GPT-4, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πολλοί ειδικοί ήταν απογοητευμένοι που δεν μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του ή τα δεδομένα εκπαίδευσής του.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα The Verge, ο Ίλια Σατσκέβερ, επικεφαλής επιστήμονας του OpenAI, εξήγησε ότι αυτό έγινε για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας έναντι των αντιπάλων της (και, ως μελλοντική σκέψη, να σταματήσει την κακή χρήση της τεχνολογίας της). Ωστόσο, πολλοί ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης λένε ότι ο τερματισμός της πρόσβασης στα μοντέλα της OpenAI καθιστά πιο δύσκολο για την κοινότητα να κατανοήσει τις πιθανές απειλές που θέτουν αυτά τα συστήματα και συγκεντρώνει την ισχύ στα χέρια των επιχειρήσεων.
Οι φόβοι και η πικρία
Πλέον, OpenAI και Microsoft λανσάρουν υπηρεσίες και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης με ραγδαίους ρυθμούς, με τη Microsoft να ενσωματώνει την τεχνολογία του OpenAI στα Windows και τη σουίτα του Office. Μόλις αυτή την εβδομάδα, το OpenAI ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει μαζικά τις δυνατότητες του chatbot ChatGPT του επιτρέποντας στο σύστημα να διασυνδέεται με άλλους ιστότοπους και υπηρεσίες. Η OpenAI είπε ότι ήταν σαν να δίνεις στο bot «μάτια και αυτιά», ενώ ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι η κίνηση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.
OpenAI was created as an open source (which is why I named it “Open” AI), non-profit company to serve as a counterweight to Google, but now it has become a closed source, maximum-profit company effectively controlled by Microsoft.
Not what I intended at all.
— Elon Musk (@elonmusk) February 17, 2023
Ο Μασκ από την πλευρά του έχει εκφράσει πολλές φορές την απογοήτευσή του για αυτήν την αλλαγή πορείας της OpenAI. Τον Φεβρουάριο, έγραφε στο Twitter ότι η OpenAI «έχει γίνει μια εταιρεία κλειστού κώδικα, μέγιστου κέρδους που ελέγχεται ουσιαστικά από τη Microsoft», προσθέτοντας ότι «δεν ήταν αυτό που σκόπευα».
I’m sure it will be fine pic.twitter.com/JWsq62Qkru
— Elon Musk (@elonmusk) March 24, 2023
Μόλις την περασμένη Παρασκευή ανέφερε σε λεζάντα ανάρτησης ενός εικονιδίου στο Twitter: «συνειδητοποιώντας ότι η AI, το πιο ισχυρό εργαλείο που έχει δημιουργήσει ποτέ η ανθρωπότητα, βρίσκεται τώρα στα χέρια ενός αδίστακτου εταιρικού μονοπωλίου».
Latest News
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα