Θα μπορούσε να είναι και μια υπόθεση του στιλ «τι θα συνέβαινε αν». Ο Ίλον Μασκ προσπάθησε – ανεπιτυχώς – να αποκτήσει τον έλεγχο της OpenAI, της startup που δημιούργησε την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT, το 2018.

Είναι γνωστό ότι ο Μασκ υπήρξε μέλος της μικρής ομάδας που ξεκίνησε να χρηματοδοτεί το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης το 2015, με σκοπό η startup να διερευνήσει τα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Semafor, στις αρχές του 2018 ο Μασκ ανησυχούσε ότι η εταιρεία υστερούσε σε σχέση με την Google.

Μπιλ Γκέιτς: Το GPT είναι η πιο σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία από το 1980

Η προσπάθεια και η απόρριψη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, ο δισεκατομμυριούχος Μασκ προσφέρθηκε να αναλάβει τον άμεσο έλεγχο του OpenAI και να το διευθύνει ο ίδιος, πρόταση στην οποία αντιτάχθηκαν οι υπόλοιποι ιδρυτές της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου και του Σαμ Άλτμαν, σημερινού CEO της εταιρείας και του Γκρεγκ Μπρόκμαν, σημερινού προέδρου.

Ακολούθως ο Μασκ αποχώρησε από την εταιρεία παραιτούμενος από το διοικητικό της συμβούλιο επικαλούμενος σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ενασχόλησής του στην Tesla. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα ο Μασκ αρνήθηκε και την υπόσχεσή του να παράσχει χρηματοδότηση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, συνεισφέροντας μόνο 100 εκατομμύρια δολάρια πριν αποχωρήσει.

Η αλλαγή πλεύσης

Προφανώς αυτό δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην OpenAI καθώς η έρευνα για την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας απαιτούσε σημαντικούς πόρους. Έτσι, μέχρι το 2019, η OpenAI ανακοίνωσε ότι δημιουργούσε μια νέα εταιρική οντότητα για να χρηματοδοτήσει την έρευνά της και γρήγορα άρχισε να συνεργάζεται στενά με τη Microsoft, η οποία παρείχε δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση και πόρους ενώ εξασφάλιζε αποκλειστικές άδειες χρήσης της τεχνολογίας της OpenAI στα προϊόντα της.

Στο δημοσίευμα δεν δηλώνεται καθαρά ότι η χαμένη χρηματοδότηση του Μασκ ήταν αυτή που τελικά «έσπρωξε» την OpenAI στην αγκαλιά της Microsoft, είναι ωστόσο μία εύλογη ερμηνεία. Γεγονός είναι πάντως ότι η συνεργασία με τη Microsoft ήταν κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της OpenAI.

Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας

Η στροφή του OpenAI προς τη Microsoft έχει σίγουρα αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία μοιράζεται την έρευνά της. Όταν η OpenAI ανακοίνωσε το τελευταίο της μοντέλο γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης, GPT-4, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πολλοί ειδικοί ήταν απογοητευμένοι που δεν μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του ή τα δεδομένα εκπαίδευσής του.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα The Verge, ο Ίλια Σατσκέβερ, επικεφαλής επιστήμονας του OpenAI, εξήγησε ότι αυτό έγινε για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας έναντι των αντιπάλων της (και, ως μελλοντική σκέψη, να σταματήσει την κακή χρήση της τεχνολογίας της). Ωστόσο, πολλοί ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης λένε ότι ο τερματισμός της πρόσβασης στα μοντέλα της OpenAI καθιστά πιο δύσκολο για την κοινότητα να κατανοήσει τις πιθανές απειλές που θέτουν αυτά τα συστήματα και συγκεντρώνει την ισχύ στα χέρια των επιχειρήσεων.

Οι φόβοι και η πικρία

Πλέον, OpenAI και Microsoft λανσάρουν υπηρεσίες και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης με ραγδαίους ρυθμούς, με τη Microsoft να ενσωματώνει την τεχνολογία του OpenAI στα Windows και τη σουίτα του Office. Μόλις αυτή την εβδομάδα, το OpenAI ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει μαζικά τις δυνατότητες του chatbot ChatGPT του επιτρέποντας στο σύστημα να διασυνδέεται με άλλους ιστότοπους και υπηρεσίες. Η OpenAI είπε ότι ήταν σαν να δίνεις στο bot «μάτια και αυτιά», ενώ ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι η κίνηση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.

Ο Μασκ από την πλευρά του έχει εκφράσει πολλές φορές την απογοήτευσή του για αυτήν την αλλαγή πορείας της OpenAI. Τον Φεβρουάριο, έγραφε στο Twitter ότι η OpenAI «έχει γίνει μια εταιρεία κλειστού κώδικα, μέγιστου κέρδους που ελέγχεται ουσιαστικά από τη Microsoft», προσθέτοντας ότι «δεν ήταν αυτό που σκόπευα».

Μόλις την περασμένη Παρασκευή ανέφερε σε λεζάντα ανάρτησης ενός εικονιδίου στο Twitter: «συνειδητοποιώντας ότι η AI, το πιο ισχυρό εργαλείο που έχει δημιουργήσει ποτέ η ανθρωπότητα, βρίσκεται τώρα στα χέρια ενός αδίστακτου εταιρικού μονοπωλίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη