Ενα εχθρικό Κογκρέσο αντιμετωπίζει ο επικεφαλής του TikTok, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την απαγόρευση των ΗΠΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok,  Shou Zi Chew, είπε στους αμερικανούς νομοθέτες ότι η εφαρμογή viral-video θα διατηρηθεί «απαλλαγμένη από κάθε χειραγώγηση από οποιαδήποτε κυβέρνηση», όπως αναφέρουν οι Financial Times.

ΗΠΑ: Ώρα αποφάσεων για την TikTok – Στο Κογκρέσο ο CEO

Aνησυχίες για κλοπή ευαίσθητων δεδομένων

Ο Shou Zi Chew δέχθηκε δικομματική επίθεση από επιτροπή του Κογκρέσου την Πέμπτη που απείλησε να απαγορεύσει την εφαρμογή που ανήκει στην Κίνα, αποκαλώντας την «καρκίνο» και εργαλείο παρακολούθησης.

Το TikTok έχει πυροδοτήσει τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώνοντας Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς στην Ουάσιγκτον που ανησυχούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων των ΗΠΑ.

Η επίσημη θέση της Κίνας

Πριν από την ακρόαση, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επέκρινε το αίτημα των ΗΠΑ να διαχωριστεί ο αμερικανικός βραχίονας της TikTok από τους Κινέζους ιδιοκτήτες του.

«Ο εξαναγκασμός της πώλησης του TikTok θα βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, σχετικά με τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα «αντιταχτεί σθεναρά» σε μια τέτοια κίνηση.

«Θα πρέπει να απαγορευτεί»

Για διάστημα πέντε ωρών, ο Chew προσπάθησε να αντιμετωπίσει την ανησυχία σχετικά με τους συνδέσμους της εφαρμογής κοινωνικών μέσων με την κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance, αλλά συνάντησε ένα δύσπιστο ακροατήριο.

«Δεν πιστεύουμε ότι το TikTok θα ασπαστεί ποτέ τις αμερικανικές αξίες», δήλωσε η Ρεπουμπλικανή πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας και εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς. «Το TikTok έχει επανειλημμένα επιλέξει έναν δρόμο για περισσότερο έλεγχο, περισσότερη επιτήρηση και περισσότερη χειραγώγηση. Η πλατφόρμα σας θα πρέπει να απαγορευτεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα πουέχει λάβει η TikTok

Η TikTok έχει λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ΗΠΑ, ξοδεύοντας περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια συνεργασία με την Oracle που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει δεδομένα και περιεχόμενο 150 εκατομμυρίων αμερικανών χρηστών από την κινεζική επιρροή.

«Η δέσμευσή μας είναι να μεταφέρουμε δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποθηκευτούν σε αμερικανικό έδαφος από μια αμερικανική εταιρεία που επιβλέπεται από αμερικανικό προσωπικό», δήλωσε ο Chew.

Ακατάληλη για παιδιά

Αλλά ο Chew αντιμετώπισε καχυποψία από τους πολιτικούς. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση του Πεκίνου θα συνεχίσει να ελέγχει και να έχει την ικανότητα να επηρεάζει αυτό που κάνετε», δήλωσε ο Frank Pallone των Δημοκρατικών.

Εκτός από τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, οι νομοθέτες ισχυρίστηκαν επίσης ότι η εφαρμογή δεν ήταν ασφαλής για τα παιδιά και περιγράφεται ως «καρκίνος, όπως η φαιντανύλη, μια άλλη εξαγωγή από την Κίνα, που προκαλεί εθισμό και θάνατο.

Η ακρόαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το TikTok. Αυτόν τον μήνα, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο υποστηριζόμενο από τον Λευκό Οίκο, το οποίο θα έδινε στην κυβέρνηση εξουσίες να απαγορεύσει τις κινεζικές εφαρμογές που αποτελούν απειλές για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του TikTok.

Ο Μαρκ Γουόρνερ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της  επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους εμπνευστές του νομοσχεδίου, είπε μετά την ακρόαση ότι ο Chew δεν είχε πει «τίποτα» για να κατευνάσει τις ανησυχίες.

Κατηγορία για κατασκοπεία δημοσιογράφων

Ο Chew, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν, οι υπάλληλοι της ByteDance που εδρεύει στο Πεκίνο υπόκεινταν στην κινεζική νομοθεσία που θα τους ανάγκαζε να συνεργαστούν με τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η συνεργασία της με την Oracle, γνωστή ως Project Texas, θα δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ισχύει πλέον κάτι τέτοιο για το TikTok.

Ο Chew, εμφανιζόμενος ολοένα και πιο εξουθενωμένος από την ανάκριση, αντιμετώπισε την κατηγορία της κατασκοπείας από το Κογκρέσο, καθώς η TikTok είχε λάβει παράνομα τα δεδομένα Αμερικανών δημοσιογράφων, περιλαμβανομένου και δημοσιογράφου των Financial Times.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή