Τη διάσπαση της νέας υπερ-τράπεζας που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Credit Suisse και UBS επιθυμούν τουλάχιστον δύο στους τρεις Ελβετούς, ζητώντας νέα κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση.

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο UBS – Credit Suisse για παραβίαση των κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη μεγαλύτερη εταιρεία δημοσκοπήσεων της Ελβετίας, την GfsBern, και η οποία δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Όπως άλλωστε σχολιάζει το βρετανικό έντυπο, τα αποτελέσματα προσθέτουν δυναμική στις εκκλήσεις εντός Ελβετίας για επανεξέταση της συμφωνίας, για πιθανή ανατροπή της ή ακόμη και για θέσπιση νομοθεσίας που να προβλέπει μόνιμη ανάκτηση των μπόνους από τους υπαλλήλους της Credit Suisse, προς όφελος των φορολογουμένων.

Επιφυλάξεις από τα κόμματα

Τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Ελβετίας έχουν εκφράσει ήδη σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία – εξπρές για διάσωση της Credit Suisse μέσω απορρόφησής της από την UBS, η οποία συνήφθη την προηγούμενη Κυριακή κατόπιν μεσολάβησης της ελβετικής κυβέρνησης, η οποία θα επωμιστεί και μέρος του κόστους.

Μια συνεδρίαση του ελβετικού κοινοβουλίου, το οποίο συνέρχεται μία φορά κάθε λίγους μήνες, πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκτάκτως εντός του Απριλίου, κατά την οποίαν αναμένεται να ασκηθεί οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας, το δεξιό SVP, το οποίο ελέγχει το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στην επέκταση της ενίσχυσης της ρευστότητας της UBS και της Credit Suisse από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα, εάν η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί για τη διάσπαση της οντότητας και τα μέτρα για την ανάκτηση των μπόνους από τους τραπεζίτες της Credit Suisse.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, οι αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε ότι θα απαιτήσει νέα τραπεζική νομοθεσία. «Θα τεθούν επί τάπητος σκληρά μέτρα», υποσχέθηκε το κόμμα στους υποστηρικτές του. «Πρέπει να θεσπιστούν νόμοι που θα βάζουν τέλος στην κουλτούρα της ανευθυνότητας».

Ακόμα και το φιλοεπιχειρηματικό συντηρητικό FDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, ζήτησε μέτρα κατά των τραπεζών. Όσον αφορά συγκεκριμένα τη συμφωνία, υποστήριξε ότι η εγχώρια τράπεζα της Credit Suisse θα πρέπει να διαχωριστεί από την UBS μόλις διευθετηθεί η συγχώνευση και ηρεμήσουν οι αγορές.

«Μια UBS με συνολικό ισολογισμό 1,5 εκατ. ελβετικών φράγκων είναι πολύ μεγάλη για την Ελβετία», ανέφερε το κόμμα, το οποίο προσπαθεί να τηρήσει δύσκολες ισορροπίες καθώς η υπουργός Οικονομικών της χώρας, η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συμφωνία, αποτελεί μέλος του.

Οργή από την κοινωνία

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 83% των ψηφοφόρων συμφωνεί «απόλυτα» ότι η διοίκηση της Credit Suisse πρέπει να «λογοδοτήσει», ενώ το 71% συμφωνεί απόλυτα ότι τα κέρδη δεν πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικά, ενώ εμπλέκονται χρήματα των φορολογουμένων.

Το 47% των ερωτηθέντων συμφώνησε απόλυτα με τη δήλωση αυτή: «Η UBS είναι πλέον πολύ μεγάλη. Θα πρέπει να διασπαστεί λόγω των κινδύνων», ενώ το 32% δήλωσε ότι συμφωνεί.

Ένας παρόμοιος αριθμός δήλωσε ότι η επενδυτική τραπεζική θα πρέπει να διαχωριστεί μόνιμα από τις δραστηριότητες αποδοχής καταθέσεων: Το 47% συμφώνησε απόλυτα με την προώθηση νέων νόμων για το σκοπό αυτό, ενώ το 31% δήλωσε ότι συμφωνεί.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεώρησε επίσης ότι η ελβετική κυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα με τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης για να εξαλείψει ορισμένους κατόχους ομολόγων, ένα μέτρο που προκάλεσε την οργή των επενδυτών του εξωτερικού.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες – 52% – δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν ένα εθνικό δημοψήφισμα σχετικά με το διάταγμα έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το μοντέλο άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, μόλις 100.000 υπογραφές θα χρειάζονταν για να προκληθεί εθνικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα ήταν συνταγματικά δεσμευτικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή