Η απόφαση της ελβετικής εποπτικής αρχής της Ελβετίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FINMA να «σβήσει» ομόλογα που ανήκουν στην κατηγορία AT1 αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων αναστάτωσε μια παγκόσμια αγορά αξίας 275 δισ. δολαρίων, πολλαπλασιάζοντας τους κραδασμούς στον ήδη ταραγμένο τραπεζικό τομέα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του τραπεζικού τομέα περιέγραψε αυτή την απόφαση ως εξής: «Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των δανειστών». Τι είναι όμως τα ΑΤ1, πώς αντιμετωπίζονται από τις εποπτικές αρχές και τι σημαίνουν για τις τράπεζες. Το Reuters κατέγραψε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την κατηγορία ομολόγων που σήμερα έστειλε σήμα κινδύνου και γι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Deutsche Βank και η UBS.

Credit Suisse: Η βόμβα των 275 δισ. δολ. πίσω από την εξαγορά της Credit Suisse

Τι είναι τα ομόλογα ΑΤ1

Τα ομόλογα Additional Tier 1 (AT1) – γνωστά και ως «ομολογίες με δυνατότητα μετατροπής» ή «CoCo ομόλογα – λειτουργούν ως «αμορτισέρ» σε περίπτωση που το τραπεζικό κεφάλαιο υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Το τραπεζικό κεφάλαιο ορίζεται συχνά σε βαθμίδες (Tiers) ή κατηγορίες που περιλαμβάνουν τα ίδια κεφάλαια, τα κέρδη εις νέον, τα αποθεματικά, τα υβριδικά κεφαλαιακά μέσα και το χρέος μειωμένης εξασφάλισης.  Tα AT1 μπορούν να μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια ή να διαγραφούν. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς εκτιμάται στα 275 δισ. δολάρια.

\

Αποτελούν μέρος του «μαξιλαριού» κεφαλαίων που οι τραπεζικές εποπτικές αρχές απαιτούν από τα τραπεζικά ιδρύματα να διατηρούν για να παρέχουν στήριξη σε περιόδους αναταραχής.

Είναι ο τύπος ομολόγου ο οποίος ενέχει τον μεγαλύτερο ρίσκο απο αυτούς που μπορεί να εκδώσει μια τράπεζα και συνεπώς έχει υψηλότερο κουπόνι.

Εάν τα AT1 μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια, στηρίζουν τον ισολογισμό μιας τράπεζας και τη βοηθάνε να παραμείνει στη ζωή. Ανοίγουν επίσης το δρόμο για ένα «bail-in», ή έναν τρόπο για τις τράπεζες να μεταφέρουν τους κινδύνους στους επενδυτές και μακριά από τους φορολογούμενους, εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Τι συνέβη με τους κατόχους ΑΤ1 της Credit Suisse

Τα AT1 κατατάσσονται υψηλότερα από τις μετοχές στην ιεράρχηση των απαιτήσεων των πιστωτών μιας τράπεζας. Εάν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα, οι κάτοχοι ομολόγων προηγούνται από τους μετόχους όσον αφορά την αποζημίωσή τους.

Στην Ελβετία, οι όροι των ομολόγων αναφέρουν, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, η χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή δεν υποχρεούται να τηρήσει την παραδοσιακή ιεράρχηση των απαιτήσεων, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι ομολόγων να χάσουν στην περίπτωση της Credit Suisse.

Συνεπώς, οι κάτοχοι AT1 της Credit Suisse είναι οι μόνοι που δεν έλαβαν καμία αποζημίωση. Σύμφωνα με τη συμφωνία διάσωσης, κατατάσσονται χαμηλότερα από τους μετόχους της τράπεζας, οι οποίοι μπορούν τουλάχιστον να λάβουν την τιμή εξαγοράς της UBS, 0,76 ελβετικά φράγκα (0,8191 δολάρια) ανά μετοχή.

Ποιοι προηγούνται

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα διατηρήσουν την παραδοσιακή ιεράρχηση και θα επιβάλλουν τις απώλειες στους μετόχους πριν από τους ομολογιούχους.

Στο ίδιο πλαίσιο η Τράπεζα της Αγγλίας τόνισε ότι η Βρετανία έχει μια σαφή θεσμοθετημένη σειρά, σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές των χρεοκοπημένων τραπεζών  αναλαμβάνουν τις ζημίες, ακολουθούν οι κατόχοι AT1 και τελευταίοι οι κάτοχοι ομολόγων Tier2.

Οι κεντρικές τράπεζες του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης  ότι θα επιμείνουν στην παραδοσιακή ιεράρχηση των απαιτήσεων των πιστωτών σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας στις δικαιοδοσίες τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μεταχείριση των ομολόγων AT1 σε μια τραπεζική αναδιάρθρωση προκαλεί διαμάχη. Μια διαμάχη σχετικά με τη διαγραφή περίπου 1 δισ. δολαρίων ομολόγων AT1 που εκδόθηκαν από την ινδική Yes Bank τον Μάρτιο του 2020, αφού η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ξεκίνησε την αναδιάρθρωση του δανειστή, παραμένει ως σήμερα αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας.

Τι σημαίνει για την αγορά

Η μεταχείριση που επιφύλαξε η ελβετική χρηματοπιστωτική αρχή στους κατόχους ΑΤ1 της Credit Suisse επέδρασε αρνητικά στην παγκόσμια αγορά ομολόγων AT1.

Οι τιμές για τα ομόλογα AT1 συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Bank, HSBC, UBS και BNP Paribas, μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα, στέλνοντας τις αποδόσεις απότομα υψηλότερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Tradeweb.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Charted, Bill Winters δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έχει «βαθιές» επιπτώσεις στους παγκόσμιους τραπεζικούς κανονισμούς.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί στην αγορά ομολόγων AT1 στο μέλλον, καθιστώντας δυσκολότερο το έργο των τραπεζών που πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων για να ανταποκριθούν στις κανονιστικές απαιτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές