Ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της Rokos Capital Management εξέφρασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αφού το hedge fund αναγκάστηκε να παραδώσει μεγάλα ποσά μετρητών στις τράπεζές του ως εγγύηση, αφότου έχασε ένα υπερμεγέθες στοίχημα σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Bloomberg: Κέρδη – ρεκόρ για τα macro hedge funds – Απογείωση για την Rokos Capital Management

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται άτομα με γνώση των συζητήσεων, ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, αναφέρθηκε στο εν λόγω hedge fund κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών με τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή την εβδομάδα.

Οι ανησυχίες

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή δεν εποπτεύει τη Rokos, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο, αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση για εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά από τις πρόσφατες αναταράξεις στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα. Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να παρακολουθούν το hedge fund, σύμφωνα με μία από τις πηγές των FT.

Η συζήτηση αναφορικά με την Rokos είναι ενδεικτική των φόβων των ρυθμιστικών αρχών, ότι η ταχεία εκκαθάριση των συγκεντρωμένων στοιχημάτων των hedge funds θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο.

Αναταραχή

Ευρύτερα, οι εξελίξεις συνδέονται με την αναταραχή που προκλήθηκε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τις ανησυχίες αναφορικά με την υγεία του περιφερειακού τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ. Όπως εξηγούν οι FT, μετά την κατάρρευση της SVB οι επενδυτές μετακινήθηκαν στα κρατικά ομόλογα, στοιχηματίζοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων για να στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όταν όμως οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν, πολλά hedge funds έπεσαν έξω, με τη Rokos να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χαμένους. Το εν λόγω επενδυτικό ταμείο, που διαχειρίζεται περίπου 15,5 δισ. δολάρια, κατέγραψε απώλειες 12,5% σε μηνιαίο επίπεδο. Και ένας από τους λόγους για αυτή την αρνητική επίδοση είναι ότι, σε αντίθεση με πολλά άλλα hedge funds, η συντριπτική πλειοψηφία της μόχλευσης της Rokos βρίσκεται στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως