Έντονη διάσταση απόψεων παρατηρείται μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Wall Street, αναφορικά με τις κινήσεις για την αντιμετώπιση της θύελλας που σαρώνει το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Silicon Valley Bank: Τα «παχυλά« bonus των μεγαλοστελεχών

Όπως σημειώνει το Reuters, από τη μία πλευρά βρίσκονται οι τραπεζίτες, οι οποίοι επιθυμούν ταχύτερες και πιο επιθετικές ενέργειες για τη στήριξη του κλάδου. Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος και οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας, που τονίζουν ότι ήδη εξάντλησαν τις δυνατότητες που τους παρέχει ο νόμος.

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να είχε περιορίσει την κρίση προχωρώντας σε επιθετικές ενέργειες από την αρχή.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κάνει κάποια πράγματα που είναι χρήσιμα, αλλά δεν έχουν βγάλει ακόμη το “μεγάλο μπαζούκα”», δήλωσε ο Edward Campbell, συν-επικεφαλής της ομάδας πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην PGIM Quantitative Solutions. «Θα πρέπει να κάνουν περισσότερα».

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών έχουν υποστεί σφυροκόπημα μετά την κατάρρευση της SVB, με τη First Republic Bank να δέχεται γρήγορα τις μεγαλύτερες πιέσεις. Αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν ότι χωρίς περισσότερη κυβερνητική παρέμβαση, η φυγή των καταθετών μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις μικρές και μεσαίες τράπεζες.

Το «φάντασμα» του 2008

Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθοδηγούμενοι από τη δημόσια αποδοκιμασία των διασώσεων τραπεζών και επιχειρήσεων κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, λένε ότι θα προστατεύσουν τους καταθέτες και το σύστημα, αλλά δεν σκοπεύουν να διασώσουν μεμονωμένες τράπεζες ή να θέσουν σε κίνδυνο τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εντάσεις μεταξύ της Wall Street και της Ουάσινγκτον περιστρέφονται γύρω από τρία βασικά σημεία:

  • την αποτυχία της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) να βρει αγοραστή για την SVB
  • τα μηνύματα της κυβέρνησης Μπάιντεν γύρω από την υποστήριξη των καταθετών
  • την εστίαση σε αυστηρότερους κανόνες για τον τραπεζικό τομέα αντί για μέτρα περαιτέρω ανακούφισης

Η εξεύρεση αγοραστή για την SVB

Η χρεοκοπία της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας έπιασε απροετοίμαστες τις ρυθμιστικές αρχές. Η FDIC έκλεισε την τράπεζα στη μέση μιας Παρασκευής, αντί να περιμένει να κλείσουν οι αγορές.

Εκείνο το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις της SVB και ξεκίνησε μια έκτακτη παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες. Όμως, δεν κατάφερε να βρει αγοραστή για την τράπεζα. Μάλιστα η FDIC δεν άρχισε να συνομιλεί με πιθανούς αγοραστές ούτε επέτρεψε στις τράπεζες να εξετάσουν τα οικονομικά της SVB μέχρι αργότερα το Σάββατο, σύμφωνα με δύο πηγές του κλάδου.

Μια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η FDIC μπορεί να επιδιώξει μόνο τις λιγότερο δαπανηρές συμφωνίες για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων, γεγονός που περιορίζει τις επιλογές για άμεση πώληση.

Η FDIC αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για τα περιουσιακά στοιχεία της SVB αυτό το Σαββατοκύριακο.

Τα μηνύματα για τις καταθέσεις

Με επικεφαλής την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους καταθέτες ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να διασώσει προβληματικές τράπεζες.

Οι αγορές ταλαντεύτηκαν από τα σχόλια της Γέλεν αυτή την εβδομάδα, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν πόσο μακριά θα έφτανε η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους καταθέτες και το τραπεζικό σύστημα.

Η κυβέρνηση λέει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους καταθέτες, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαια των φορολογουμένων ή να διασώζει τις τράπεζες.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που διαθέτουμε για να δώσουμε στον αμερικανικό λαό την εμπιστοσύνη ότι οι καταθέσεις του θα είναι ασφαλείς», δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι η ροή των καταθέσεων έχει σταθεροποιηθεί στις περιφερειακές τράπεζες και σε ορισμένες περιπτώσεις «αντιστράφηκε, σε μικρό βαθμό».

Ο ίδιος ο τραπεζικός κλάδος όμως δεν είναι ενωμένος ως προς το πώς θα καθησυχάσει τους καταθέτες.

«Σίγουρα, ο κόσμος θα ήθελε να δει περισσότερα από την κυβέρνηση Μπάιντεν», δήλωσε ο Κρις Μπράουν, λομπίστας της εταιρείας Mindset στην Ουάσινγκτον και πρώην στέλεχος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Νέες ελαφρύνσεις ή περισσότερη ρύθμιση;

Όσον αφορά τον τελευταίο τομέα της αντιπαράθεσης Λευκού Οίκου – Wall Street, ο τραπεζικός κλάδος αναζητά σαρωτικές ελαφρύνσεις για να ηρεμήσουν οι αγορές, ενώ η Ουάσινγκτον συζητά πώς να αποτρέψει την επόμενη κρίση.

«Η αίσθησή μου αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ρυθμιστικές αρχές πιστεύουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Τοντ Φίλιπς, πρώην δικηγόρος της FDIC.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθεσία που θα διευκολύνει την ανάκτηση μισθών και κερδών από πωλήσεις μετοχών για τα στελέχη των χρεοκοπημένων τραπεζών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τους κανόνες για τις περιφερειακές τράπεζες.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να ενισχύσουμε την εποπτεία και τη ρύθμιση. Και υποθέτω ότι θα υπάρξουν συστάσεις, τις οποίες σκοπεύω να τις υποστηρίξω», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή