Το τραπεζικό χάος δοκιμάζει τα νεύρα των επενδυτών και ανταμείβει όσους επιλέγουν να μην κάνουν καμία κίνηση.

Είναι ακόμη νωρίς και τα πράγματα μπορεί να γίνουν ρευστά όταν υπάρχει οικονομικό άγχος. Ωστόσο, εν μέσω προειδοποιήσεων για τραπεζική κρίση, πιστωτική ύφεση, περιστροφικές κεντρικές τράπεζες και στασιμοπληθωρισμό, η καλύτερη στρατηγική μέχρι στιγμής —ιδιαίτερα στις μετοχές— είναι να κρατήσουμε τις θέσεις μας, όπως αναφέρει το Economic Times.

Ομόλογα ΑΤ1: Τα αμορτισέρ του τραπεζικού κεφαλαίου -Το πλήγμα που επέφεραν οι ελβετικές αρχές

Ο S&P 500 μόλις έκλεισε τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου του και ενώ τα ομόλογα έχουν επιφέρει πλήγματα στους short sellers, η διατήρηση της χειρότερης αστάθειας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών θα είχε σημαντικά κέρδη.

«Μαζέψτε πληροφορίες»

Το να κλείνεις τα αυτιά σου στην κακοφωνία είναι τυπική επενδυτική συμβουλή που συχνά επιβεβαιώνεται. «Ο πανικός δεν αποδίδει ποτέ», λέει η April LaRusse, επικεφαλής ειδικών επενδύσεων στην Insight Investments. «Το πιο έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν έχεις μεγάλη αβεβαιότητα είναι να καθίσεις αναπαυτικά και να μαζέψεις πληροφορίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν, οι ταύροι απολαμβάνουν την ανθεκτικότητα των μετοχών, ενθαρρυμένοι από τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα σταματήσει σύντομα την επιθετική εκστρατεία καταπολέμησης του πληθωρισμού και οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen, μπορούν να περιορίσουν οποιαδήποτε οικονομική επίπτωση.

Ανέβηκε ο S&P 500

Ο S&P 500 σημείωσε αύξηση 1,4% σε πέντε ημέρες, σχεδόν διαγράφοντας ολόκληρη τη ζημία του από την ημέρα πριν από τη βουτιά στις περιφερειακές τράπεζες πριν από δύο εβδομάδες. Ο Nasdaq 100 σκαρφάλωσε για τρίτη εβδομάδα. Το ίδιο συνέβη το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers προκάλεσε ακραίες αναταράξεις, αλλά οι δείκτες αναφοράς των μετοχών κατάφεραν να τελειώσουν την εβδομάδα που ακολούθησε σχεδόν σταθερά. Προς το παρόν, οι μετοχές παραμένουν πιο κοντά στα χαμηλά τους από τα υψηλά τους του περασμένου έτους, όταν μια βουτιά 25% του S&P 500 έστειλε ένα σαφές σήμα ύφεσης — πολύς πόνος έχει αποτιμηθεί.

Η Fed

Σίγουρα, κανείς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στη Fed, δεν έχει σταθερή άποψη για τον αντίκτυπο από την τραπεζική αναταραχή. Ενώ σχεδόν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed, Jerome Powell, αναμένουν ότι η κρίση θα συμβάλει στη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών, η συναίνεση είναι ελάχιστη για το ακριβές εύρος της ζημίας. Μεταξύ των πολυάριθμων προσπαθειών να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος της αναταραχής των δανείων στη νομισματική πολιτική, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 50 μονάδες βάσης έως 150 μονάδες βάσης, το ισοδύναμο των αυξήσεων επιτοκίων.

«Πιθανότητα για περισσότερες χρεοκοπίες»

Στη Citigroup Inc., οι αναλυτές στρατηγικής προτείνουν ότι η τραπεζική κρίση περιορίζει ήδη τη ζήτηση των καταναλωτών, επικαλούμενοι τα στοιχεία της εταιρείας για τις δαπάνες πιστωτικών καρτών. Αντίθετα, οι χρήστες καρτών της JPMorgan και της Bank of America παραμένουν σε ανοδική τροχιά, σύμφωνα με ξεχωριστές αναφορές από τους οικονομολόγους τους.

«Η Fed ανέβασε τη θερμοκρασία, το νερό αρχίζει να βράζει και αρχίζουμε να βλέπουμε μερικούς βατράχους να αρχίζουν να πεθαίνουν», δήλωσε ο George Cipolloni, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Penn Mutual Asset Management.

«Εφόσον η Fed διατηρεί αυτή τη θερμοκρασία σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, υπάρχει η πιθανότητα για περισσότερες χρεοκοπίες τραπεζών σε αυτόν τον κύκλο. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Yellen και μερικοί άλλοι άνθρωποι ανταποκρίνονται όπως είναι όσον αφορά την εγγύηση των καταθέσεων.

Απόκλιση στις προβλέψεις

Ενώ οι διχασμένες απόψεις είναι ένα σταθερό χαρακτηριστικό στις επενδύσεις, η έκταση της απόκλισης σπάνια ήταν τόσο μεγάλη. Στην αγορά μετοχών, το χάσμα μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου στόχου για το τέλος του έτους για τον S&P 500 είναι 47%, το μεγαλύτερο αυτήν την εποχή του χρόνου εδώ και δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η σύγκρουση εμφανίζεται επίσης στο σταθερό εισόδημα. Παρόλο που ο Πάουελ επέμεινε την Τετάρτη ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι η «βασική του προτεραιότητα», οι έμποροι ομολόγων έμειναν στα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα θα αντιστρέψει την πορεία της φέτος. Τα επιτόκια ανταλλαγής που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδριάσεων πολιτικής εμφανίζουν πλέον μειώσεις που ανέρχονται συνολικά σε περίπου μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Τα κρατικά ομόλογα

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες απόψεις για την οικονομία έχουν στηρίξει μια σχεδόν άνευ προηγουμένου έκταση αναταράξεων στα κρατικά ομόλογα. Για μια 11η συνεδρίαση έως την Πέμπτη, οι αποδόσεις του ομολόγου διετούς κινήθηκαν πάνω από 10 μονάδες βάσης, μια σειρά από διακυμάνσεις που δεν παρατηρήθηκαν από το 1981. Μεταξύ αυτών των συνεδριάσεων, επτά ήταν ανοδικές και τέσσερις καθοδικές, προκαλώντας πόνο εξίσου στους ταύρους και στις αρκούδες.

Ανώμαλος δρόμος

Μέσα σε όλη τη σύγχυση και την αστάθεια, ο Nasdaq 100 ξεχώρισε πραγματοποιώντας τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, χάρη στην κυριαρχία τωνεταιρειών τεχνολογίας πλούσιων σε μετρητά. Ενώ ο δείκτης έχει ανέβει σχεδόν 17%, το κακό timing μπορεί να είναι τιμωρητικό: η απώλεια των καλύτερων πέντε ημερών θα μπορούσε να αφήσει τους επενδυτές με κέρδος μόλις 1%.

Για τον Que Nguyen, επικεφαλής επενδύσεων στρατηγικών μετοχών στην Research Affiliates, οι επενδυτές θα έπρεπε καλύτερα να προετοιμαστούν για έναν ανώμαλο δρόμο μπροστά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές