Μετά τους μετανάστες, το qatargate, τα λόμπι και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ορισμένοι από τους αντιευρωπαϊστές βρήκαν έναν άλλον -μάλλον μικρότερο- εχθρό στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει: τα έντομα.
Από τον Ιταλό υπουργό Ματέο Σαλβίνι μέχρι τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ, οι αυτοαποκαλούμενοι υπερασπιστές της παράδοσης λένε ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο που αναμένεται να αναγκάσει το κοινό να δειπνήσει με γρύλους, ακρίδες και άλλα έντομα. Οι πολιτικοί από το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας λένε στους ψηφοφόρους να τους επανεκλέξουν διαφορετικά η αντιπολίτευση θα τους αναγκάσει να φάνε ζωύφια.
Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με τη «βούλα» της ΕΕ
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης θεωρούνται μέρος της ατζέντας βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πώληση εντόμων για τροφή επιτρέπεται στο μπλοκ από το 2021. Μπορούν να αλεσθούν σε σκόνη και να προστεθούν σε ζωοτροφές, αθλητικά ποτά, ζυμαρικά και ψωμί ή μπορεί να καταναλωθούν ολόκληρα ως σνακ. Αλλά δεδομένης της τιμής τους και της λιγότερο ελκυστικής εικόνας τους, παραμένουν μια εξειδικευμένη αγορά.
«Τρέλα»
Όχι, όμως, για τον Σαλβίνι. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης έγραψε στο Twitter ότι είναι αντίθετος στην «τρέλα» που θα «αποδυνάμωνε» την ιταλική γεωργία και τον πολιτισμό. Τον περασμένο μήνα, χαρακτήρισε τους σεφ ως «υπερασπιστές ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στην υγεία, την ομορφιά και τον πλούτο» ενόψει των προσπαθειών επιβολής νέων τροφών όπως τα έντομα.
Την Πέμπτη, η δεξιά κυβέρνηση των Αδελφών της Ιταλίας διέταξε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν αλεύρι που προέρχεται από έντομα πρέπει να επισημαίνονται με σαφήνεια και να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ σε ξεχωριστό χώρο. Το σχέδιο τίθεται σε ισχύ σε 90 ημέρες για να δοθεί χρόνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχολιάσει.
«Οι άνθρωποι μπορούν να φάνε ό,τι τους αρέσει», δήλωσε ο υπουργός γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα. «Για το αλεύρι γρύλου, τις ακρίδες, το αλευροσκούληκο και την προνύμφη gialla, πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ετικέτα που να προσδιορίζει ποια προϊόντα προέρχονται από αυτά τα έντομα».
Ο Φάρατζ, ο πιο εξέχων ευρωσκεπτικιστής του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα παρουσιαστής του τηλεοπτικού καναλιού GB News, είπε στο κοινό του (λανθασμένα) ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα τροφίμων της ΕΕ σημαίνει ότι τα έντομα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα βρετανικά τραπέζια.
Ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε τον Ιανουάριο ότι δεν θα ήθελε ακρίδες για πρωινό. «Πρόκειται να βάλουμε έντομα μαζικής παραγωγής στο φαγητό μας», έγραψε αργότερα στο Twitter.
Στη Γαλλία, ο Λοράντ Ντουπλόμπ του κόμματος των Ρεπουμπλικανών σηκώθηκε στη Γερουσία για να δηλώσει ότι όποιος ήθελε να φάει γρύλους μπορούσε να έρθει στα χωράφια του, ενώ οι άλλοι μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε ένα καλό παϊδάκι. Ως αγρότης στο επάγγελμα, ο γερουσιαστής είπε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί ότι τα τρόφιμα με βάση τα έντομα θα μπορούσαν να εισαχθούν χωρίς «να ενημερώνονται ξεκάθαρα οι καταναλωτές».
Εν τω μεταξύ, στην Πολωνία, τα βρώσιμα έντομα γίνονται ολοένα και πιο καυτό θέμα καθώς η χώρα ετοιμάζεται για εκλογές. Πολιτικοί από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες για να δείξουν την πίστη τους στο κρέας.
Η ρωσική προπαγάνδα
Η εχθρότητα προς τα «φαγώσιμα έντομα» είναι ένα αυξανόμενο μέρος των θεωριών συνωμοσίας σε όλο τον κόσμο από το 2020 και, όπως ορισμένες άλλες καμπάνιες, υπάρχει και μια ρωσική οπτική. Ως μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειάς τους να υποβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη, τα φιλικά προς το Κρεμλίνο καταστήματα παρουσιάζουν τώρα ιστορίες για Ευρωπαίους που «αναγκάζονται να τρώνε» έντομα από τις κυβερνήσεις τους. Ορισμένες δημοσιεύσεις φτάνουν στο σημείο να λένε ότι είναι άμεσο αποτέλεσμα των κυρώσεων της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Latest News
Η ώρα του προϋπολογισμού - Στο βήμα της Βουλής ο Δημήτριος Νατσιός [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,