Μετά τους μετανάστες, το qatargate, τα λόμπι και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ορισμένοι από τους αντιευρωπαϊστές βρήκαν έναν άλλον -μάλλον μικρότερο- εχθρό στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει: τα έντομα.

Από τον Ιταλό υπουργό Ματέο Σαλβίνι μέχρι τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ, οι αυτοαποκαλούμενοι υπερασπιστές της παράδοσης λένε ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο που αναμένεται να αναγκάσει το κοινό να δειπνήσει με γρύλους, ακρίδες και άλλα έντομα. Οι πολιτικοί από το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας λένε στους ψηφοφόρους να τους επανεκλέξουν διαφορετικά η αντιπολίτευση θα τους αναγκάσει να φάνε ζωύφια.

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με τη «βούλα» της ΕΕ

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης θεωρούνται μέρος της ατζέντας βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πώληση εντόμων για τροφή επιτρέπεται στο μπλοκ από το 2021. Μπορούν να αλεσθούν σε σκόνη και να προστεθούν σε ζωοτροφές, αθλητικά ποτά, ζυμαρικά και ψωμί ή μπορεί να καταναλωθούν ολόκληρα ως σνακ. Αλλά δεδομένης της τιμής τους και της λιγότερο ελκυστικής εικόνας τους, παραμένουν μια εξειδικευμένη αγορά.

«Τρέλα»

Όχι, όμως, για τον Σαλβίνι. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης έγραψε στο Twitter ότι είναι αντίθετος στην «τρέλα» που θα «αποδυνάμωνε» την ιταλική γεωργία και τον πολιτισμό. Τον περασμένο μήνα, χαρακτήρισε τους σεφ ως «υπερασπιστές ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στην υγεία, την ομορφιά και τον πλούτο» ενόψει των προσπαθειών επιβολής νέων τροφών όπως τα έντομα.

Την Πέμπτη, η δεξιά κυβέρνηση των Αδελφών της Ιταλίας διέταξε ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν αλεύρι που προέρχεται από έντομα πρέπει να επισημαίνονται με σαφήνεια και να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ σε ξεχωριστό χώρο. Το σχέδιο τίθεται σε ισχύ σε 90 ημέρες για να δοθεί χρόνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχολιάσει.

«Οι άνθρωποι μπορούν να φάνε ό,τι τους αρέσει», δήλωσε ο υπουργός γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα. «Για το αλεύρι γρύλου, τις ακρίδες, το αλευροσκούληκο και την προνύμφη gialla, πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ετικέτα που να προσδιορίζει ποια προϊόντα προέρχονται από αυτά τα έντομα».

Ο Φάρατζ, ο πιο εξέχων ευρωσκεπτικιστής του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα παρουσιαστής του τηλεοπτικού καναλιού GB News, είπε στο κοινό του (λανθασμένα) ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα τροφίμων της ΕΕ σημαίνει ότι τα έντομα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα βρετανικά τραπέζια.

Ο πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε τον Ιανουάριο ότι δεν θα ήθελε ακρίδες για πρωινό. «Πρόκειται να βάλουμε έντομα μαζικής παραγωγής στο φαγητό μας», έγραψε αργότερα στο Twitter.

Στη Γαλλία, ο Λοράντ Ντουπλόμπ του κόμματος των Ρεπουμπλικανών σηκώθηκε στη Γερουσία για να δηλώσει ότι όποιος ήθελε να φάει γρύλους μπορούσε να έρθει στα χωράφια του, ενώ οι άλλοι μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε ένα καλό παϊδάκι. Ως αγρότης στο επάγγελμα, ο γερουσιαστής είπε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί ότι τα τρόφιμα με βάση τα έντομα θα μπορούσαν να εισαχθούν χωρίς «να ενημερώνονται ξεκάθαρα οι καταναλωτές».

Εν τω μεταξύ, στην Πολωνία, τα βρώσιμα έντομα γίνονται ολοένα και πιο καυτό θέμα καθώς η χώρα ετοιμάζεται για εκλογές. Πολιτικοί από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες για να δείξουν την πίστη τους στο κρέας.

Η ρωσική προπαγάνδα

Η εχθρότητα προς τα «φαγώσιμα έντομα» είναι ένα αυξανόμενο μέρος των θεωριών συνωμοσίας σε όλο τον κόσμο από το 2020 και, όπως ορισμένες άλλες καμπάνιες, υπάρχει και μια ρωσική οπτική. Ως μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειάς τους να υποβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη, τα φιλικά προς το Κρεμλίνο καταστήματα παρουσιάζουν τώρα ιστορίες για Ευρωπαίους που «αναγκάζονται να τρώνε» έντομα από τις κυβερνήσεις τους. Ορισμένες δημοσιεύσεις φτάνουν στο σημείο να λένε ότι είναι άμεσο αποτέλεσμα των κυρώσεων της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας