Στον πόλεμο για τις συντάξεις προστέθηκε από χθες και ο πόλεμος για το νερό. Ένας βίαιος πόλεμος, με τραυματίες, μεταφορές σε νοσοκομείο και από τα δύο στρατόπεδα, με διαδηλωτές και όργανα ασφαλείας. Στην απαγορευμένη κινητοποίησh κάλεσε η συμμαχία Bassines non merci, το περιβαλλοντικό κίνημα Soulèvements de la Terre και μια αριστερή ένωση αγροτών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους τραυματίστηκαν έως και 200 άτομα, ένα εκ των οποίων κινδυνεύει να πεθάνει. Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Γύρω στους 6.000 διαμαρτυρόμενους, κυρίως νέοι, με οικολογικές πεποιθήσεις αλλά και άγριες διαθέσεις, Γάλλοι και ξένοι, καλά εξοπλισμένοι για τη μάχη βρέθηκαν στην κοινότητα Sainte Soline, από τη μια, και από την άλλη 3.200 αστυνομικοί με δακρυγόνα και βόμβες κρότου λάμψης. Πεδίο της μάχης δεν ήταν οι δρόμοι των πόλεων αλλά τα χωράφια της Sainte Soline, στη νοτιοδυτική Γαλλία, γύρω από μια μεγάλη οπή που προορίζεται να γίνει μια μεγάλη δεξαμενή νερού για αρδευτικούς σκοπούς.

Η ακόρεστη δίψα ΔΝΤ, Παγκόσμιας Τράπεζας και ΕΕ για… ιδιωτικοποιημένο νερό

Για την εξυπηρέτηση των μεγαλο-καλλιεργητών

Δεν είναι η μοναδική. 41 τέτοιες δεξαμενές διαστάσεων από 8 έως 18 εκτάρια γης προβλέπονται στα σχέδια των κατασκευαστών. Οι εμπνευστές αυτών των ρεζερβουάρ νερού υποστηρίζουν ότι είναι «πολύτιμες για τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που επικρατεί ξηρασία» εξηγούν οι εμπνευστές των σχεδίων μαζί με την κυβέρνηση που τους στηρίζει οικονομικά. Ποιο το πρόβλημα επομένως; Δεν πρόκειται για δεξαμενές που συγκεντρώνουν μόνο το νερό της βροχής. Θα αντλούν νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και από τα ποτάμια, όπου το τρεχούμενο νερό θα κατευθύνεται προς αυτές τις δεξαμενές. Για να εξυπηρετεί ποιους αγρότες ακριβώς; Όχι τόσο τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά εκείνους με καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως το καλαμπόκι, «τους μεγάλο-καλλιεργητές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αγροτοβιομηχανικών παραγόντων σε βάρος των τοπικών αγροτικών λύσεων» όπως καταγγέλλει η Greenpeace. Ο πόλεμος για το νερό σίγουρα θα συνεχιστεί.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green