Ποιος θα το πίστευε ότι ένα σπίτι στο Λονδίνο μπορεί να αποτελέσει το σημείο συνάντησης της ιστορίας δύο κρατών, της Ελλάδας και της Ρωσίας.
Ο λόγος για την πρώην κατοικία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας στη βρετανική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στη Μπελγκράβια των πλούσιων αυτοεξόριστων Ρώσων ολιγαρχών, μια ανάσα από τους καταπράσινους κήπους του Χάιντ Παρκ και δίπλα στους κήπους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.
Η πολυτελής αυτή έπαυλη, με τις έξι κρεβατοκάμαρες και τους στάβλους σε κοντινή απόσταση, βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης τις 39.5εκατ. λίρες, περίπου 45εκατ. ευρώ.
Πώς ένας σαουδάραβας πρίγκιπας έχασε ένα παλάτι 250 εκατομμυρίων λιρών
Η «Κόκκινη Πλατεία» του Λονδίνου
Το ποσό είναι τσιμπημένο ακόμα και για τα ακριβά δεδομένα του βρετανικού real estate, επειδή βρίσκεται στο τετράγωνο που αποκαλείται «Κόκκινη Πλατεία», αφού εκεί κατοικοεδρεύουν ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, και ο Αντρέι Γκοντσαρένκο της Gazprom.
This lavish Belgravia mansion with intriguing ties to an exiled Greek princess is on the market for £39.5 million https://t.co/25DVPKjzDc pic.twitter.com/4cCb7YUexu
— Tatler (@Tatlermagazine) March 24, 2023
Διατίθεται προς πώληση από την κτηματομεσιτική εταιρεία Beauchamp Estates και αναμένεται να προκαλέσει «πόλεμο» για την κατάκτηση της μεταξύ της ελίτ του Λονδίνου, γράφει η Daily Mail.
Χτισμένη το 1825-1826 από τον Τόμας Κιούμπιτ υπό τις οδηγίες του Δούκα του Ουεστμίνιστερ, η έπαυλη διαθέτει «μια αφθονία πολυτελών και όμορφων καταλυμάτων».
«Με τη εκπληκτική βασιλική της ιστορία, αυτό το υπέροχο αρχοντικό δίνει σε κάποιον την ευκαιρία να αποκτήσει από τα πραγματικά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα της πλατείας Ίτον», λέει ο Γκάρι Χέρσαμ, διευθυντής της Beauchamp Estates.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι κυκλοφορεί στην αγορά για «πρώτη φορά σε μια ολόκληρη γενιά».
Τα δωμάτια και οι στάβλοι
Το σπίτι διαθέτει μια κομψή πρόσοψη από γυψομάρμαρο και τούβλο, ενώ στη στοά της δεσπόζουν δύο κίονες δωρικού ρυθμού.
Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνονται το μαρμάρινο δάπεδο και η κολώνα κορινθιακού ρυθμού στην αίθουσα υποδοχής, που δίνει στην κάθε άφιξη μια ξεχωριστή αίγλη.
Όλες οι βασικές αίθουσες του έχουν ψηλά ταβάνια και μεγάλα παράθυρα, ενώ τα δωμάτια του διαθέτουν μαρμάρινα τζάκια και παρκέ δάπεδο κατά παραγγελία.
Η βασική κρεβατοκάμαρα καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο στο δεύτερο επίπεδο της πολυτελούς κατοικίας, ενώ στο κάτω ισόγειο υπάρχει ένα ακόμα δωμάτιο για τους επισκέπτες, μια κουζίνα και ένα γυμναστήριο.
Στους στάβλους υπάρχουν πέντε επιπλέον υπνοδωμάτια και ένα πραγματικά μεγάλο γκαράζ.
Το αρχοντικό ανακαινίστηκε με τα υψηλότερα δυνατά στάνταρντ το 1995 από τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Νίκι Χάσλαμ, που κάποτε αποκαλούνταν «ο άνθρωπος με τις περισσότερες διασυνδέσεις στη Βρετανία».
Φυσικά υπάρχουν ιδιωτικοί κήποι, γήπεδα τένις και πρόσβαση στους κοινόχρηστους κήπους 4.5 στρεμμάτων της Μπελγκράβια για κοινωνικές επαφές υψηλών αποδόσεων.
Η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας
Να σημειωθεί ότι το ακίνητο ήταν αρχικά η κατοικία της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας στο Λονδίνο.
Συγκεκριμένα το 1947, έγινε το σπίτι της Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Ελλάδας και της Δανίας, και του συζύγου της Ταγματάρχη του βρετανικού στρατού και παίκτη του ράγκμπι, Ρίτσαρντ Μπράντραμ.
Σπουδαγμένη στο οικοτροφείο Broadstairs, η πρίγκιπισσα Αικατερίνη είχε γεννηθεί στις 4 Μαίου του 1913 στην Αθήνα και ήταν το έκτο παιδί και η τρίτη κόρη του Κωνταντίνου Α’ της Ελλάδας και της Σοφίας της Πρωσίας, αδελφή τριών βασιλέων της Ελλάδας και μιας βασίλισσας της Ρουμανίας.
Η σχέση της με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας ήταν πραγματικά στενή, αφού το 1934 ήταν μαζί με την πριγκίπισσα ακόμη τότε Ελισάβετ στο γάμο της πρώτης εξαδέλφης της Μαρίνας με τον Γεώργιο, Δούκα του Κεντ.
Ο γάμος έγινε στα Ανάκτορα των Αθηνών στις 21 Απριλίου 1947. Μετά τον γάμο, ο 2ος εξάδελφός της Γεώργιος ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, αδελφός του Γεωργίου, δούκα του Κεντ, της έδωσε τον τίτλο της Λαίδης, και η Αικατερίνη έλαβε τη βρετανική υπηκοότητα.
Η αρχή και το τέλος στην Αθήνα
Το ζευγάρι στην αρχή έζησε στην Πλατεία Ίτον της αριστοκρατικής περιοχής Μπελγκρέιβια του Λονδίνου και μετά εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μάρλοου της Αγγλίας, όπου και απέκτησε το 1948 έναν γιο, τον Ρίτσαρντ Πωλ Τζορτζ Άντριου.
Ήταν καλεσμένη στο γάμο της βασίλισσας Ελισάβετ το 1947, ενώ παρευρέθηκε και στον γάμο του πρίγκιπα Παύλου με την Μαρί Σαντάλ Μίλερ το καλοκαίρι του 1995 στο καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στη βρετανική πρωτεύουσα.
Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν το 2001, σε τελετή στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ, για τα 80στά γενέθλια του πρώτου εξαδέλφου της, Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου.
Ο Ρίτσαρντ Μπράντραμ πέθανε το 1994. Η Αικατερίνη απεβίωσε στο Λονδίνο στις 2 Οκτωβρίου 2007 σε ηλικία 94 ετών. Εννιά μέρες μετά, η ταφή της πραγματοποιήθηκε στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι στην Αθήνα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Πώς ψωνίζουν σήμερα οι καταναλωτές - Τι αλλαγές έφερε η πανδημία [έρευνα]
Το 57% των καταναλωτών θέλουν να «δουν», να «αγγίξουν» και να «αισθανθούν» τα προϊόντα πριν τα αγοράσουν - Πώς αντιδρά το λιανεμπόριο
Έξι στις δέκα επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους - Τι κίνητρα προσφέρουν [πίνακες]
Πώς διαμορφώνεται η απασχόληση στις ελληνικές επιχειρήσεις - Τι δείχνει έρευνα για τις ανάγκες
KPMG: Αναγκαίος ο επανασχεδιασμός ρόλων και δεξιοτήτων στην εποχή της AI
Η Πέγκυ Βελλιώτου, Partner, Advisory, KPMG στην Ελλάδα, συμμετείχε σε συζήτηση που διοργάνωσε το Υπερταμείο στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
Σταθερή η αγορά εργασίας παγκοσμίως - Πού γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις
Η έρευνα της Man Power έγινε σε περισσότερους από 40.000 εργοδότες σε 42 χώρες και αναδεικνύει τις τάσεις στην αγορά εργασίας
Η «κληρονομιά» των οικογενειακών επιχειρήσεων - Τι δείχνει έρευνα της KPMG
Το 45% κορυφαίων οικογενειακών επιχειρήσεων αναφέρει ότι έχει χτίσει μία «ισχυρή κληρονομιά», με την ίδια ομάδα να δηλώνει σημαντικές επιχειρηματικές επιδόσεις
Ακριβές και δυσπρόσιτες οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα [πίνακες]
Τι αναφέρει νέα ανάλυση της σειράς Focus ENA | Oικονομία του Ινστιτούτου ΕΝΑ, η οποία θέτει στο επίκεντρο τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα
Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Πότε πληρώνει… η Αττική Οδός, στη Βουλή η Εγνατία και SPA για ΔΕΠΑ Εμπορίας
Ο Δημήτρης Πολίτης CEO του ΤΑΙΠΕΔ αποκαλύπτει στον ΟΤ το roadmap των παραχωρήσεων και αποκρατικοποιήσεων
Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό
Μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit, η «γεωγραφία» των Ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά
Πώς η επιχειρηματική καριέρα του Στεφ Κάρι ξεπερνά την μπασκετική
Το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο του Στεφ Κάρι με την Under Armour
Η Σελένα Γκόμεζ και επισήμως στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων
Πώς η Σελένα Γκόμεζ έφτασε να κατέχει περιουσία 1,3 δισ. δολάρια