Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κακοδιαχείριση και γι αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο και η εποπτεία στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να καταστούν πιο αυστηρά. Αυτό υποστηρίζει η ανώτατη εποπτική ρυθμιστική αρχή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μέσω του αντιπροέδρου της.

Σε παρατηρήσεις του για δύο επιτροπές του Κογκρέσου, ο Μάικλ Μπαρ, υπογραμμίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές είχαν επισημάνει στη SVB ότι έκανε κακή διαχείριση των κινδύνων, ωστόσο όπως αποδείχθηκε η τράπεζα δεν αντέδρασε όταν έπρεπε.

SVB: Πωλήθηκε στην First Citizens BancShares

«Κατ’ αρχάς, η κατάρρευση της SVB είναι μια κλασική περίπτωση κακοδιαχείρισης. Η τράπεζα περίμενε πάρα πολύ καιρό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και κατά ειρωνικό τρόπο, οι καθυστερημένες ενέργειες που τελικά έλαβε για να ενισχύσει τον ισολογισμό της πυροδότησαν τις αναλήψεις των καταθετών οι οποίες οδήγησαν στην πτώχευση της τράπεζας», αναφέρει ο Μπαρ.

Ο Μπαρ πρόκειται να μιλήσει στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας αύριο Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα εμφανιστεί στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επί του παρόντος, η Fed επανεξετάζει την κατάρρευση της SVB και το πόρισμα της αναθεώρησης αναμένεται να δημοσιευθεί την 1η Μαΐου.

«Δεσμεύομαι και διαβεβαιώνων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα λογοδοτήσει πλήρως για τυχόν εποπτικές ή ρυθμιστικές παραλείψεις και ότι θα αντιμετωπίσουμε πλήρως ότι πήγε στραβά», τονίζει ο Μπαρ.

Μαζί με τα όσα συνέβησαν με την τράπεζα, η έρευνα θα εξετάσει κατά πόσον ο έλεγχος του κινδύνου από τη Fed ήταν επαρκής.

Σύμφωνα με τον Μπαρ, οι εποπτικές αρχές εντόπισαν προβλήματα με τη διαχείριση του κινδύνου για τη ρευστότητα στη SVB ήδη από τα τέλη του 2021. Το επόμενο έτος, οι ρυθμιστικές αρχές συνέχισαν να επισημαίνουν τα θέματα αυτά και υποβάθμισαν την αξιολόγηση της διαχείρισης της τράπεζας σε «δίκαιη».

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Fed έλαβαν μια παρουσίαση στα μέσα Φεβρουαρίου σχετικά με τον κίνδυνο που εμπεριείχαν οι αυξήσεις των επιτοκίων οι οποίες υιοθετήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες, στη λειτουργία των τραπεζών. Παρόλα αυτά, ο Μπαρ επισημαίνει ότι η αναθεώρηση θα εξετάσει αν τα πρότυπα θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα.

«Συγκεκριμένα, αξιολογούμε αν η εφαρμογή αυστηρότερων προτύπων θα είχε αναγκάσει την τράπεζα να διαχειριστεί καλύτερα τους κινδύνους που οδήγησαν στην κατάρρευσή της. Αξιολογούμε επίσης κατά πόσον η SVB θα είχε υψηλότερα κεφαλαιακά επίπεδα και ρευστότητας βάσει αυτών των προτύπων και κατά πόσον τα εν λόγω υψηλότερα κεφαλαιακά επίπεδα κεφαλαίου και η ρευστότητα θα είχαν προλάβει την πτώχευση της τράπεζας ή θα την είχαν καταστήσει περισσότερο ανθεκτική», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής.

Η SVB χρεοκόπησε όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε αναντιστοιχία διάρκειας στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της. Συγκεκριμένα, η τράπεζα κατείχε τίτλους μακράς διάρκειας οι οποίοι είχαν χάσει σε αξία επειδή οι αποδόσεις κινούνταν ανοδικά. Όταν χρειάστηκε να πουλήσει κάποια από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με ζημία για να επιστρέψει στους καταθέτες τα χρήματά τους, προκάλεσε ένα bank run και τελικά χρεοκόπησε.

Όπως προσθέτει ο Μπαρ, η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των κανόνων που αφορά το μακροπρόθεσμο χρέος για τα ιδρύματα που δεν θεωρούνται συστημικά επικίνδυνα. Μέρος της επανεξέτασης θα επικεντρωθεί επίσης στο κατά πόσον τα αυστηρότερα πρότυπα θα είχαν αναγκάσει τη SVB να είχε καλύτερο έλεγχο της ρευστότητάς της.

Πέραν αυτού, ο Μπαρ θεωρεί τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος γενικά ως «υγιή και ανθεκτική, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή