Να επιστρέψει δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ στην ιταλική κυβέρνηση υποχρεώνει η ΕΕ την Alitalia, προκάτοχο της ιταλικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας ITA Airways.

Alitalia: Το συγκινητικό «arrivederci» της ιστορικής ιταλικής εταιρείας

Σύμφωνα με τις αρχές ανταγωνισμού της Ένωσης, τα χρήματα αυτά παραβίασαν τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το δάνειο

Η Ιταλία χορήγησε το δάνειο το 2019, δύο χρόνια μετά τη χορήγηση άλλου δανείου ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διατηρήσει εν ζωή τη ζημιογόνο εταιρεία. Ο αερομεταφορέας δεν αποπλήρωσε ποτέ τα χρήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενεργεί ως παρατηρητής του ανταγωνισμού στο μπλοκ των 27 χωρών, έκρινε στη συνέχεια ότι και τα δύο δάνεια συνιστούσαν παράνομη κρατική ενίσχυση.

«Κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν θα χορηγούσε το δάνειο στην εταιρεία εκείνη την εποχή και το δάνειο έδωσε στην Alitalia αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της σε εθνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια δρομολόγια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Τα επόμενα βήματα

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ariana Podesta δήλωσε ότι το δάνειο μπορεί να καταχωρηθεί ως υποχρέωση στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας αφερεγγυότητας της Alitalia.

«Τα 400 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν από την Alitalia εντός των ορίων των εσόδων που θα προκύψουν από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και της αξίας των τυχόν εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η ίδια σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Η Επιτροπή είχε το 2021 διατάξει την Alitalia να επιστρέψει το παράνομο δάνειο των 900 εκατομμυρίων ευρώ. Διαδοχικές κυβερνήσεις διοχέτευσαν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην Alitalia για να την κρατήσουν στη ζωή τα τελευταία 14 χρόνια, παρά τις μεγάλες ζημίες και την κακή διαχείριση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή