Προ των πυλών ενός νέου κύκλου αναδιάρθρωσης που θα σηματοδοτήσει την αντεπίθεση των μη συστημικών τραπεζών στην υπερσυγκεντρωμένη σε 4 σχήματα σήμερα ελληνική αγορά βρίσκεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που είναι υπέρμαχος της ενίσχυσης του ανταγωνισμού διά της ισχυροποίησης των μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων, τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του πέμπτου ισχυρότερου πόλου στη χώρα.

Εφόσον το σχέδιο που συμφωνήθηκε υλοποιηθεί, έως το τέλος του 2024 ένας νέος όμιλος που θα προκύψει από τη συνένωση της Attica Bank και της μεγαλύτερης Παγκρήτιας Τράπεζας, μετά την εν εξελίξει απορρόφηση των εργασιών της HSBC Ελλάδος, θα διεκδικήσει με αξιώσεις περίοπτη θέση στον κλάδο.

Thrivest Holdings: Συμφώνησε να συμμετάσχει στην επικείμενη ΑΜΚ της Αttica Bank

Νέες κινήσεις

Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη μεγέθυνση και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Η Optima Bank αναμένεται να προχωρήσει μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές σε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ και στην εισαγωγή της στο ΧΑ. Η τράπεζα που γεννήθηκε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια είναι ήδη κερδοφόρος, το δανειακό της χαρτοφυλάκιο κινείται στη ζώνη των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ διευρύνει με σταθερά βήματα την παρουσία της στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μέσω φυσικού δικτύου καταστημάτων.

Ρόλο στην αγορά μπορεί να παίξει και η Aegean Baltic Bank, που βρίσκεται προ μετοχικών αλλαγών. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, πρόκειται για ένα υγιές πιστωτικό ίδρυμα, με ειδίκευση στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα για τη διεύρυνση των εργασιών του και σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με πηγή από συστημικό όμιλο, τα περιθώρια πιστωτικής επέκτασης στις επιχειρήσεις με τζίρο έως και 10 εκατ. ευρώ είναι σημαντικά.

Οπως λέει χαρακτηριστικά, «τα περιθώρια κέρδους στις μεγάλες εταιρείες είναι ήδη πιεσμένα. Στον αντίποδα, στις χορηγήσεις προς μικρότερα σχήματα μπορεί το ρίσκο να είναι αυξημένο, αλλά επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διασπορά του, ενώ η δυνητική απόδοση μπορεί να διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα».

Η συμφωνία για Attica Bank

Μέχρι και το τέλος του 2024, εφόσον υλοποιηθούν με επιτυχία οι σχεδιασμοί ισχυροποίησης των μη συστημικών τραπεζών, αναμένεται ουσιαστική ενίσχυση του ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε την περασμένη εβδομάδα. Εκπρόσωποι της Thrivest, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Α. Εξάρχου, η οποία ελέγχει ήδη την Παγκρήτια Τράπεζα, ήλθαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τους βασικούς μετόχους της Attica Bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το ΤΜΕΔΕ για τη συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Ολες οι πλευρές έδωσαν τα χέρια για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουν την επόμενη διετία, αίροντας τις μέχρι εκείνη τη στιγμή επιφυλάξεις της Thrivest για την επένδυση στην Attica Bank.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Η τράπεζα θα εξυγιανθεί από τα κόκκινα δάνεια με χρήση του μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαίων, περί τα 300 εκατ. ευρώ, που θα αντληθούν από την επικείμενη έκδοση νέων κοινών μετοχών ύψους 473 εκατ. ευρώ. Σε αυτόν τον κύκλο κεφαλαιακής ενίσχυσης η Thrivest θα επενδύσει συνολικά 60 εκατ. ευρώ και το ποσοστό της θα ανέλθει σε 10%. Μετά την εξαγορά warrants που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, εκτιμάται πως θα ενισχύσει το ποσοστό της στο 40%.
  • Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος κεφαλαιακής ενίσχυσης, προς εξασφάλιση των πόρων που θα χρηματοδοτήσουν τις εργασίες της τράπεζας και η συμμετοχή της Thrivest θα υπερβεί το 50%.
  • Στο τέλος αυτής της διαδρομής Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα θα συγχωνευτούν. Νωρίτερα η τελευταία θα έχει απορροφήσει τη HSBC Ελλάδος και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα με ενεργητικό 8 δισ. ευρώ, χαμηλούς δείκτες καθυστερήσεων και επαρκή κεφαλαιακή ισχύ, το οποίο θα εστιάσει τις δραστηριότητές του στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

7 στους 10 μικρούς χωρίς δάνειο

Ενδεικτικό των περιθωρίων ανάπτυξης των εργασιών των μη συστημικών τραπεζών είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή σχεδόν 7 στους 10 πελάτες των μεγαλύτερων ομίλων δεν έχουν δανεισμό.

Ενα μεγάλο μέρος από αυτούς πληροί τα τραπεζικά κριτήρια, ωστόσο είτε δεν θέλει να δανειστεί ή η χρηματοδότησή του δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις συστημικές τράπεζες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις