H Thrivest Holding συμφώνησε να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αttica Bank, όπως δήλωσε στο Bloomberg, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ένας από τους ιδρυτές της επενδυτικής εταιρείας. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για «τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της Ελλάδας» που θα συμπληρώσει τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας», είπε.

Χθες ήλθε η Attica Bank με ανακοίνωση της επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με την με την Thrivest Holding Ltd  στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Η  εξέλιξη που βάζει τέλος στο θρίλερ της επιχειρούμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης της μη συστημικής τράπεζας,  θα επιτρέψει την εξυγίανση του ισολογισμού της και την συγχώνευσή της σε δεύτερο χρόνο με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία ελέγχεται επίσης από τη Thrivest.

Attica Bank: Επιβεβαιώνει τις συνομιλίες της με την Thrivest Holding

Ο κ. Εξάρχου, που είναι επίσης και διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού ομίλου Intrakat επισημαίνει ότι  «Το πλεονέκτημα του να έχουμε μια αρκετά μεγάλη μη συστημική τράπεζα χωρίς συστημικούς περιορισμούς είναι ότι θα είμαστε σε θέση να διευκολύνουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά – τραπεζικές διευκολύνσεις για τις μικρές και μεσαίες
επιχειρήσεις»

Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές χαιρέτισαν τα σχέδια της επενδυτικής εταιρείας, τονίζει και συμπληρώνει ότι «ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, σήμερα δυσκολεύονται πολύ να να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις κύριες τράπεζες της χώρας.»

Με τη συμφωνία αυτή θα δημιουργηθεί ο πέμπτος ισχυρός πόλος στην εγχώρια τραπεζική αγορά με ενεργητικό της τάξης των 8 δισ. ευρώ και πανελλαδική παρουσία.

Ο Εξάρχου ίδρυσε την Thrivest μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϊμενάκη. Δημιούργησαν οχήματα για να επενδύσουν σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2022, οι τρεις τους απέκτησαν το μεγαλύτερο μερίδιο στην Intrakat μετά από αύξηση κεφαλαίου,
αποκτώντας ποσοστό σχεδόν 32%, καθώς στόχευαν στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας.

Η τριάδα είναι επίσης οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στην Παγκρήτια και έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να αγοράσουν άλλο ένα ποσοστό 10% για να αυξήσουν το συνολικό ποσοστό τους στον δανειστή στο 44%. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Παγκρήτια συμφώνησε να αγοράσει από την HSBC
Holdings Plc τα 15 ελληνικά υποκαταστήματα της.

Δεύτερη αύξηση κεφαλαίου

Μετά τη συγχώνευση Αττικής -Παγκρήτιας, «θα χρειαστεί και άλλη αύξηση κεφαλαίου», δήλωσε ο Εξάρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν ισότιμα στη δεύτερη αύξηση για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις