Το Κυπριακό Ναυτικό Επιμελητήριο (ΚΝΕ) χαιρετίζει την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 23 Μαρτίου 2023, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για τον Κανονισμό FuelEU Maritime. Αυτή η συμφωνία είναι ένα ακόμη θετικό βήμα προς τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, τονίζει το Επιμελητήριο.

Η συμφωνία, συνεχίζει το ΚΝΕ, δίνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και παρέχει σαφείς κλιματικούς στόχους και καθοδήγηση για τη βιομηχανία όσον αφορά τα καύσιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου. Αν και η συμφωνία δίνει για πρώτη φορά πιο κεντρικό ρόλο στους προμηθευτές καυσίμων, προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι σημαντικό ο κανονισμός να ενθαρρύνει την παραγωγή καθαρών καυσίμων. Το Επιμελητήριο πάντα υποστήριζε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι προμηθευτές καυσίμων ώστε να είναι διαθέσιμα τα απαιτούμενα ναυτιλιακά καύσιμα, κάτι που θα κρίνει και την επιτυχία του κανονισμού FuelEU.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει το Κυπριακό Επιμελητήριο, απαιτούνται πλέον αυστηρότερες απαιτήσεις για τους προμηθευτές καυσίμων για την διαθεσιμότητα στην αγορά των απαιτούμενων καθαρών καυσίμων. Προτρέπουμε επομένως, τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να υποστηρίξουν δεσμευτικούς στόχους για τους προμηθευτές για καθαρά καύσιμα πλοίων στην αναθεωρημένη Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Renewable Energy Directive – RED).

Είναι απαραίτητο, καταλήγει το ΚΝΕ, να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα εξειδικευμένων καθαρών  και ασφαλή ναυτιλιακών καυσίμων στους λιμένες της ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή αγαθών και η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η ναυτιλία της ΕΕ στέκεται με θετική διάθεση στη πολιτική συμφωνία για τον νέο κανονισμό ναυτιλιακών καυσίμων (FuelEU Maritime)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green