Σε πτωτική τροχιά κινούνται σήμερα Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου μετά το ανοδικό ράλι της Δευτέρας, με τις αγορές να ζυγίζουν αφενός τις εξελίξεις στο μέτωπο της τραπεζικής κρίσης, αφετέρου τις ενδείξεις για ενίσχυση της ζήτησης στην Κίνα.

Πετρέλαιο: Η Ρωσία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας

Έτσι, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση οι τιμές κατέγραψαν άνοδο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, σήμερα το αμερικανικό αργό υποχώρησε 4 σεντς, ή 0,05%, στα 72,77 δολάρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούσαν 30 σεντς στα 77,82 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί.

Παράγοντες στήριξης

Οι τιμές αυξήθηκαν χθες Δευτέρα, μετά την είδηση ότι το Ιράκ προχώρησε σε παύση των εξαγωγών αργού πετρελαίου από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και τα κοιτάσματα του βόρειου Κιρκούκ αφού η χώρα κέρδισε μια μακροχρόνια υπόθεση διαιτησίας κατά της Τουρκίας. Η απόφαση να σταματήσουν οι μεταφορές 450.000 βαρελιών αργού ημερησίως (bpd) αφορά υπόθεση από το 2014, όταν η Βαγδάτη ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία παραβίασε κοινή συμφωνία επιτρέποντας στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) να εξάγει πετρέλαιο μέσω αγωγού στο τουρκικό λιμάνι του Ceyhan.

Επιπλέον, η είδηση ότι η First Citizens θα αγοράσει τη Silicon Valley Bank που κατέρρευσε προκάλεσε αισιοδοξία σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού τομέα που έχει αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου δέχονται ταυτόχρονα στήριξη από τις ενδείξεις ότι η κινεζική ζήτηση ανακάμπτει. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,2% το 2023 σε 540 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με ετήσια πρόβλεψη της China National Petroleum τη Δευτέρα.

«Ο PMI παραγωγής και υπηρεσιών της Κίνας θα αποτελέσουν σημαντικό οικονομικό μοχλό για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς τα θετικά στοιχεία είναι πολύ πιθανό να βελτιώσουν περαιτέρω τις προοπτικές ζήτησης», σχολίασε στο CNBC η Tina Teng της CMC Markets.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές