Οι μικρές ομάδες τουλάχιστον κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους αλλά και η επαφή με τη μητέρα τους βελτιώνει την καλή ευζωίας των μοσχαριών, σύμφωνα με τις συστάσεις, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Ειδικότερα, επιστημονικά στοιχεία έδειξαν ότι τα μοσχάρια με περιορισμένη επαφή με τη μητέρα τους συχνά υποφέρουν από στρες απομόνωσης και αδυναμία θηλασμού. Για να βελτιωθεί η καλή διαβίωση τους, τα νεαρά ζώα θα πρέπει να μένουν με τη μητέρα τους τουλάχιστον μία ημέρα, αν και συνιστάται μεγαλύτερη επαφή λόγω των οφελών καλής ευζωίας τόσο για το μοσχάρι όσο και για την αγελάδα.
EFSA: Εναλλακτικές λύσεις για την βελτίωση της ευζωίας των πουλερικών
Επίσης, για να βελτιωθεί η ευημερία των εκτρεφόμενων μόσχων, τα ζώα θα πρέπει να διατηρούνται σε μικρές ομάδες από δύο έως εφτά, με επαρκή χώρο για ανάπαυση, ενώ «πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ατομικών χωρισμάτων».
Οι επιστήμονες της EFSA συνιστούν επίσης, ότι τροφές όπως ο σανός, θα πρέπει να παρέχεται σε μόσχους από την ηλικία των δύο εβδομάδων και μετά και να αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε να «ο μηρυκασμός και να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε σίδηρο».
Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα συστήματα εκτροφής, που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μόσχους και προσδιόρισαν τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται τα ζώα και τις σχετικές συνέπειες για την καλή διαβίωση τους. Η αξιολόγηση παρέχει επιστημονικές συμβουλές για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων από τους νομοθέτες ως μέρος της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλή διαβίωση των ζώων . Η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Οι καλές πρακτικές καλής μεταχείρισης των ζώων όχι μόνο προάγουν την εγγενή ευημερία των ζώων αλλά βοηθούν επίσης να γίνουν τα ζώα πιο υγιή. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας, λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς δεσμούς μεταξύ της καλής διαβίωσης των ζώων, της υγείας των ζώων και των τροφιμογενών ασθενειών, σύμφωνα με τις αρχές του One Health.
Να σημειωθεί, ότι η επιστημονική αυτή έρευνα της EFSA, που αξιολογεί τους κινδύνους, στους οποίους τα ζώα αυτά είναι εκτεθειμένα στις κτηνοτροφικές μονάδες, θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας από την ΕΕ για την ευζωία των ζώων, η οποία αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Latest News
Καμπανάκι εξαγωγέων για κοπές και διακίνηση ακατάλληλων εσπεριδοειδών
Εσπεριδοειδή κατευθύνονται κατευθείαν από το χωράφι προς τις εξαγωγές χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις
Στα 410 εκατ. το πρόγραμμα νέων αγροτών - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Οι υποψήφιοι νέοι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά
Την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκοσμίως
Το εκλεκτό και επώνυμο κρασί αποτελεί προτεραιότητα του ελληνικού οινοποιητικού κλάδου τα τελευταία χρόνια
Πρόγραμμα για εγγειοβελτιωτικά έργων προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ
Κώστας Τσιάρας: Έργα που αυξάνουν την αποδοτικότητα της γεωργικής γης και μειώνουν τις απώλειες νερού στην άρδευση
Νέα μέτρα για τις μετακινήσεις λόγω ευλογιάς των προβάτων – Τι ισχύσει με τις σφαγές
Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα για την ευλογιά προβάτων και σε ποιες αίρονται
Προδημοσιεύτηκε η πρόσκληση για νέες αρδευτικές υποδομές – Τι προβλέπεται
Στην παρέμβαση, σύμφωνα με την προδημοσίευση του ΥπΑΑΤ, εντάσσονται και συγχρηματοδοτούνται πράξεις που αφορούν υποδομές εγγείων βελτιώσεων
Γιατί οι Ισπανοί ζητούν την εκρίζωση 950.000 στρεμμάτων αμπέλου
Οι εκτιμήσεις για το ισπανικό κρασί μειώθηκαν κατά 3 εκατομμύρια hl
Εμβόλια κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων, ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Η ευλογιά προβάτων θέτει σε κίνδυνο την αιγοπροβατοτροφία, προειδοποιεί ο ΣΕΚ
Εξαγριωμένοι οι αγρότες από την πληρωμή …φιλοδώρημα του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε σύγχυση αγρότες και κτηνοτρόφοι μετά την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο «πόλεμος» της ντομάτας - Γιατί ξεσηκώνονται αγρότες και εταιρείες τροφίμων στην Ιταλία
Οι αγρότες φοβούνται «ιταλοποιήσεις» κινεζικής ντομάτας λόγω τελωνειακών κανονισμών της ΕΕ - Εταιρείες και συνεταιρισμοί κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούν παρέμβαση από τις Βρυξέλλες