Οι μικρές ομάδες τουλάχιστον κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους αλλά και η  επαφή με τη μητέρα τους βελτιώνει την καλή ευζωίας των μοσχαριών, σύμφωνα με τις συστάσεις, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Ειδικότερα, επιστημονικά στοιχεία έδειξαν ότι τα μοσχάρια με περιορισμένη επαφή με τη μητέρα τους συχνά υποφέρουν από στρες απομόνωσης και αδυναμία θηλασμού. Για να βελτιωθεί η καλή διαβίωση τους, τα νεαρά ζώα θα πρέπει να μένουν με τη μητέρα τους τουλάχιστον μία ημέρα, αν και συνιστάται μεγαλύτερη επαφή λόγω των οφελών καλής ευζωίας τόσο για το μοσχάρι όσο και για την αγελάδα.

EFSA: Εναλλακτικές λύσεις για την βελτίωση της ευζωίας των πουλερικών

Επίσης, για να βελτιωθεί η ευημερία των εκτρεφόμενων μόσχων, τα ζώα θα πρέπει να διατηρούνται σε μικρές ομάδες από δύο έως εφτά, με επαρκή χώρο για ανάπαυση, ενώ «πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ατομικών χωρισμάτων».

Οι επιστήμονες της EFSA συνιστούν επίσης, ότι τροφές όπως ο σανός, θα πρέπει να παρέχεται σε μόσχους από την ηλικία των δύο εβδομάδων και μετά και να αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε να «ο μηρυκασμός και να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε σίδηρο».

Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα συστήματα εκτροφής, που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μόσχους και προσδιόρισαν τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται τα ζώα και τις σχετικές συνέπειες για την καλή διαβίωση τους. Η αξιολόγηση παρέχει επιστημονικές συμβουλές για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων από τους νομοθέτες ως μέρος της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλή διαβίωση των ζώων . Η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι καλές πρακτικές καλής μεταχείρισης των ζώων όχι μόνο προάγουν την εγγενή ευημερία των ζώων αλλά βοηθούν επίσης να γίνουν τα ζώα πιο υγιή. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας, λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς δεσμούς μεταξύ της καλής διαβίωσης των ζώων, της υγείας των ζώων και των τροφιμογενών ασθενειών, σύμφωνα με τις αρχές του One Health.

Να σημειωθεί, ότι η επιστημονική αυτή έρευνα της EFSA, που αξιολογεί τους κινδύνους, στους οποίους τα ζώα αυτά είναι εκτεθειμένα στις κτηνοτροφικές μονάδες, θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας από την ΕΕ για την ευζωία των ζώων, η οποία αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών