Να καταθέσει ενόρκως για την απόφαση της JPMorgan Chase να διατηρήσει ως πελάτη τον καταδικασθέντα για σεξουαλικά εγκλήματα – και πλέον εκλιπόντα – Τζέφρι Επστάιν πρόκειται να κληθεί ο Τζέιμι Ντίμον, ο επί μακρόν διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας.

Οικονομία: Ανήσυχοι για ύφεση και γεωπολιτικούς κινδύνους οι CEOs Goldman Sachs και JPMorgan Chase

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ένορκη κατάθεση, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα κεκλεισμένων των θυρών τον Μάιο, αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη σε δύο υψηλού προφίλ αγωγές που έχουν ασκηθεί εναντίον της αμερικανικής τράπεζας από ένα φερόμενο θύμα του Επστάιν και από τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, όπου ο Έπσταιν διέθετε ένα σπίτι.

Στις αγωγές υποστηρίζεται ότι η JPMorgan, όπου ο Επστάιν διετέλεσε τραπεζίτης για 15 χρόνια από το 1998 έως το 2013, επωφελήθηκε από την εμπορία ανθρώπων και αγνόησε αρκετές εσωτερικές προειδοποιήσεις σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά του πελάτη της. Η τράπεζα χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αβάσιμους.

Οι επικοινωνίες

Η προδικαστική διαδικασία έφερε στο φως επικοινωνίες μεταξύ υπαλλήλων της JPMorgan που περιείχαν αναφορά σε μια «επανεξέταση Ντίμον» σχετικά με τη σχέση της τράπεζας με τον Επστάιν. Η τράπεζα αρνήθηκε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της είχε γνώση μιας τέτοιας επανεξέτασης.

Άτομο που γνωρίζει την εσωτερική έρευνα της τράπεζας δήλωσε ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο Ντίμον είχε άμεση επικοινωνία με τον Επστάιν ή ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τη διατήρησή του ως πελάτη. Η JPMorgan αρνήθηκε να σχολιάσει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δικαστής Jed Rakoff, ο οποίος προεδρεύει των υποθέσεων, απέρριψε εν μέρει το αίτημα της JPMorgan να απορριφθούν οι αγωγές σε βάρος της τράπεζας και επέτρεψε να προχωρήσουν ορισμένες από τις αξιώσεις εναντίον της – καθώς και ορισμένες κατά της Deutsche Bank, η οποία μηνύεται ξεχωριστά από ένα φερόμενο ως θύμα του Επστάιν.

Αργότερα διέταξε την JPMorgan να παραδώσει έγγραφα που περιείχαν επικοινωνίες μεταξύ του Ντίμον και του πρώην γενικού συμβούλου Steve Cutler πριν από το 2006, έτος κατά το οποίο συνελήφθη για πρώτη φορά ο Επστάιν.

Η προσωρινή ημερομηνία δίκης και για τις δύο υποθέσεις έχει οριστεί για τον Οκτώβριο.

Ο Jes Staley

Στο μεταξύ το πρώην στέλεχος της JPMorgan, Jes Staley, εγκαλείται από τους δικηγόρους της τράπεζας η οποία διερευνά τις δυνατότητες είσπραξης αποζημιώσεων καθώς, στην αγωγή της σε βάρος του, η JPMorgan υποστηρίζεται ότι ο Staley ήταν μάρτυρας και συμμετείχε σε σεξουαλικά εγκλήματα στις κατοικίες του Επστάιν, κάτι που δεν αποκάλυψε «παρά το ότι είχε εμπιστευτικό καθήκον» να το πράξει.

Ο Staley έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στις παράνομες δραστηριότητες του Επστάιν. Η τράπεζα, πάντως, ζητά πάνω από 80 εκατ. δολάρια από τον Staley, σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις του είδους της στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Staley έγινε αργότερα επικεφαλής της Barclays. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το διοικητικό συμβούλιο της Barclays αναγνώρισε σε ανακοίνωση ενόψει της ετήσιας συνέλευσης του Μαΐου ότι οι πρόσφατες κατηγορίες εναντίον του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ήταν «σοβαρές και νέες». Ο Staley αποχώρησε από την Barclays το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή